Irodalmi Nobel-díj 2013 – az esélyesek

Vidd hírét!
  •  
  •  

Most vagy soha? A japán Haruki Murakamit még soha ennyire esélyesnek nem tartotta az irodalmi Nobel-díjra a Ladbrokes fogadóiroda, idén szerintük három az egyhez az esélye annak, hogy a Norvég erdő és az 1Q84 szerzője kapja a legrangosabb irodalmi kitüntetést. 2012-ben szintén ő vezette a fogadóiroda által felálított listát, de akkor hétszeres pénzt fizettek volna az ő győzelme esetén. Ha az előző évek statisztikáját is figyelembe vesszük, akkor a jóslatokkal ellentétben Joyce Carol Oates lesz az irodalmi Nobel-díjas. A számításunk egyszerű: 2011-ben a Ladbrokes Tomas Tranströmert a második helyre sorolta, és végül ő kapta a díjat; 2012-ben a fogadóiroda Mo Jent második esélyesként nevezte meg, és ő nyert. Ezek szerint 2013-ban Joyce Carol Oates lesz a kitüntetett.

A 75 éves amerikai írónő éppen 50 éve, 1963-ban publikálta első könyvét, azóta több mint negyven regényt, számtalan színdarabot, kisregényt, verset és novellát írt, munkásságát Nemzeti Könyvdíjjal, két O. Henry-díjjal és a legmagasabb amerikai állami kitüntetéssel, a National Humanities Medállal jutalmazták. Black Water, What I Lived For és Blonde című regényeiért Pulitzer díjra jelölték. Ma a Princeton Egyetemen tanít, úgy tervezi, hogy 2014-ben hagyja ott a tanári pályát. Néhány regénye és novelláskötete magyarul is olvasható.

Nádas Pétert a Ladbrokes 2011-ben a negyedik helyre sorolta, most ennél esélyesebbnek tartják, a győzelme esetén hétszeres pénzt fizetnének, a magyar író a fogadóiroda listáján a harmadik, olyanokat előzve meg, mint Philip Roth, Thomas Pynchon, Milan Kundera vagy Cormac McCarthy, hogy csak az esélyesebbeket említsük. A lista élén található még Ko Un dél-koreai költő és a kanadai Alice Munro, tízes illetve tizenkettes szorzóval – utóbbi többnyire rövidprózájával szerzett magának hírnevet, művei magyarul a Park Kiadó gondozásában jelentek meg. A hatodik a fogadóiroda listáján Adonis szír költő tizennégyszeres szorzóval; 2011-ben a Ladbrokes az arab forradalmak évében őt tartotta a legesélyesebbnek, de végül akkor egy svéd költő, Tomas Tranströmer nyert.

A Ladbrokes fogadóiroda listája természetesen merő találgatás, hiszen a Nobel Bizottság tagjainak nevezése és a díjazott személy kiválasztásának folyamata szigorúan titkos, a bizalmas értekezletről készült feljegyzéseket csak a döntés után 50 évvel hozzák nyilvánosságra. Így derülhetett ki csak az idén, hogy miként kapott irodalmi Nobel-díjat John Steinbeck 1962-ben.

Az irodalmi Nobel-díj anyagi és eszmei értelemben egyaránt a legjelentősebb irodalmi díj. A Nobel-díj következtében általában megnövekszik az érdeklődés az olvasók részéről, és bizonyos társadalmi érdeklődést is magával hoz: a kitüntetett szerzőket politikai és társadalmi eseményekre hívják, tanácsokat kérnek tőlük, beszédekre kérik fel őket. A díjazottat minden év októberében jelentik be, a díjat december 10-én adják át Stockholmban, a diplomát a svéd uralkodó a saját kezéből nyújtja át a kiválasztott írónak. 2013-ban a diploma mellett 8 millió svéd koronát, azaz mintegy 265 millió forintot kap a díjazott író vagy költő.

Joyce Carol Oates győzelme esetén 2009 után ismét nő vehetné át a legrangosab irodalmi díjat, és ő lenne a 13. nő az irodalmi Nobel-díjasok sorában. 1901 óta összesen 109 tollforgató részesült a Svéd Királyi Akadémia elismerésében, közülük csak 12 tartozott a gyengébb nemhez. Amerikai szerző utoljára 1993-ban kapott irodalmi Nobel-díjat, Toni Morrison személyében.


Vidd hírét!
  •  
  •