Olvasunk esti mesét a gyereknek?

Vidd hírét!
  •  
  •  

A stresszre és az időhiányra hivatkoznak a brit szülők, többnyire ezek miatt nem olvasnak fel esténként a gyerekeiknek. Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek 13 százaléka olvas fel minden este a kicsinyeinek. Az esti mese nemrég még egy szoros köteléket jelentett gyerek és szülő között, de ez a nagyszerű szokás egyetlen generáció alatt szinte teljesen eltűnt.


A felmérést a divatárucikkeket forgalmazó Littlewoods végezte, összesen 2000 olyan anyukát kérdeztek meg, akik 7 év alatti gyereket nevelnek. Az eredmény rámutat a változás mértékére is. A válaszadók csupán 64 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán olvas esti mesét a gyerekének, noha 91 százalékuk elismerte, hogy neki rendszeresen felolvastak gyerekkorában a szülei. A felmérés eredménye arra is rámutat, hogy az előző generáció sokkal gyakrabban olvasott esténként a kicsiknek, mint a mai szülők. A válaszadóknak csak a 13 százaléka olvas rendszeresen, minden este mesét a gyerekének, ellenben 75 százalékuk úgy emlékszik, hogy nekik minden nap felolvastak a szülők. Ma a Littlewoods által megkérdezett brit szülők átlagosan heti háromszor olvasnak esti mesét a gyerekeiknek, összegzi a a kutatás.

Illusztráció
Illusztráció

Az eredmények meglepőek, hiszen a megkérdezettek 87 százaléka úgy hiszi, hogy az esti felolvasás nagyon fontos a gyerek nevelése és szellemi fejlődése szempontjából. A válaszadók 13 százaléka időhiányra, 9 százaléka a mindennapi stresszre hivatkozva nem olvas esti mesét a gyerekének. A felmérés szerint az is nehézséget okoz, hogy miként hívjuk fel a gyerekünk figyelmét a könyvekre. A válaszadók közel fele azt mondta, hogy a gyerekük a könyveknél szórakoztatóbbnak találja a televíziót, a számítógépes- és egyéb játékokat, 4 százalékuk pedig azt felelte, hogy a gyereküknek egyáltalán nincs is saját könyve.

Forrás: The Guardian


Vidd hírét!
  •  
  •