Egymillió dollárt adományoz James Patterson

Vidd hírét!
 
 

Egymillió dollárt ajánlott fel James Patterson amerikai bestselleríró az egyesült államokbeli független könyvesboltok támogatására. Az Alex Cross-bűnügyi regényeiről ismert szerző mintegy tíz éve támogatja ösztöndíjakkal, adományokkal és egyéb kezdeményezésekkel az olvasás ügyét. Most az „életképes”, gyerekszekcióval is rendelkező könyvesboltoknak ad pénzt.

„Nagy átalakuláson megyünk át az e-könyvek felé, ami szép, jó és csodás. De nem szervezett, egészséges, civilizált módon történik” – mondta a 66 éves író a CBS televízió reggeli műsorában, ahol Treasure Hunters című legutóbbi gyerekkönyvéről beszélt. Adományával kapcsolatban megemlítette, hogy a pénzt a könyvesboltokban dolgozók kaphatnák, akik hét éve nem részesültek semmiféle jutalomban.

Mostanában sok könyvesbolt és könyvtár tűnik el – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a könyvtárak, köztük az iskolai könyvtárak sem kapnak támogatást, ami „nem jó dolog”. Arra bíztatta a szülőket, hogy olvassanak a gyerekeiknek, bátorítsák olvasásra a kicsiket, és keressék az új könyveket. „Menjenek könyvtárba, az internetre, a helyi könyvesboltba” – fogalmazta meg felhívását. A gyerekek nem váltanak az e-könyvek felé, mondta, és senki nem magyarázta meg eddig a családoknak, hogy rendben van az, ha a családban egynél több e-könyv-olvasó van, és rendben van az is, ha a gyerekek egy évben 10 könyvet vásárolnak. A szülőknek kell fellépni ez ügyben, hangsúlyozta, és többet kell olvasni.

Patterson könyvei 280 millió példányban keltek el világszerte, 57 alkalommal szerepelt könyve a New York Times bestsellerei között, az írók között majdnem minden évben ő keresi a legtöbbet az írással, 2011-ben és 2012-ben is a Forbes által összeállított lista élén állt, 2013-ban a második helyre csúszott vissza, holott az elmúlt 12 hónapban többet keresett, mint az azt megelőzőben.

Forrás: MTI, The Guardian, Olvasoterem.com


Vidd hírét!