Mikrokönyv-kiállítás Skóciában

Vidd hírét!
 
 

Rizsszemnyi kötet is van a skót mikrokönyv-kiállításon, amelynek az edinburgh-i Skót Nemzeti Könyvtár ad otthont. A tárlat a múzeum saját gyűjteményéből állt össze.

Összesen 85 apróságot mutatnak be, és nagyon éles szem vagy erős nagyító kell megtekintésükhöz. A tárlat legnagyobb szenzációja a legkisebb könyv, amely mindössze 0,9 milliméter hosszú. Fotolitográfiával készült 1985-ben Paisley városában és húsz éven át volt világcsúcstartó a legkisebb nyomtatott könyv kategóriájában. De nem ez a világon a legkisebb, hanem egy japán könyv, a Shiki no Kusabana, amely 22 oldalon a japán növényvilágot próbálja bemutatni. A méretei figyelemre méltóak: 0,75 milliméter hosszú, a betűk benne 0,01 mm szélesek. Hozzá képest szinte gigásziak azok a kötetek, amelyek miniatűr könyvnek minősülnek, a mérethatár ugyanis 7,5 centiméter. Az első könyvapróság még 1475-ben készült, 52 milliméter hosszú és 45 milliméter széles.

David Bryce miniatűr Bibliájának egyike

A kiállítás szeptember 19-én nyitotta meg kapuit és november 17-ig ingyenesen tekinthető meg. James Mitchell, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a kiállított mikrokönyvek tulajdonképpen a technológia csodái, a felnőttek számára művészeti értékkel bírnak.

Skócia fontos világközpont a miniatűr könyvek nyomtatásában, az 1870-es évektől kezdődőn egészen az I. világháborúig a glasgow-i David Bryce and Son volt a világ egyik legsikeresebb miniatűrkönyv-kiadója. A cégalapító David Bryce miniatűr Bibliákat és egyéb mikrokönyveket gyártott a századfordulón. A mostani kiállítás egy része Bryce alkotásaiból került ki, megtekinthető többek között a Korán néhány miniváltozata, az első világháború szövetségeseinek himnuszaiból összeállított antológia és egy olyan miniatűr Biblia is, amelyet VII. Eduárd brit király koronázására készült. A kis könyvek általában egy medalionnal együtt vannak, tehát nyakékként is lehet őket viselni, és némelyikükhöz nagyítót is fűzött Bryce.

 Forrás: MTI, The Guardian


Vidd hírét!