Angliában marad Jane Austen gyűrűje

Vidd hírét!
 
 

A chawtoni Jane Austen’s House Museum keresztbe tett Kelly Clarkson amerikai énekesnőnek, aki így mégsem viheti ki haza magával Jane Austen türkizberakással díszített aranygyűrűjét, amelyet 2012-ben vett meg a Sotheby’s egyik aukcióján. A múzeumnak sikerült összegyűjteni annyi pénzt, amivel visszavásárolhatták a nemzeti kincsnek számító gyűrűt Clarksontól, és az végül Nagy-Britanniában marad.

A gyűrű az Austen családtól származik, és egy kisérő levél is van hozzá, amelyet az írónő sógornője, Eleanor Austen írt Jane unokahúhágoz, Caroline-hoz 1863 novemberében. “Kedves Carolina – így a levél -, a mellékelt gyűrű valamikor a te Jane nagynénédé volt. Én Cassandra nagynénédtől kaptam, amikor a te nagybácsid eljegyzett engem. Én rád hagyom örökségül. Isten áldjon!” Az ékszer 2012 júliusában kelt el az aukciós ház egy árverésén, akkor még nem lehetett tudni semmit a vásárló kilétéről. Később kiderült, hogy az American Idol televíziós tehetségkutató legelső szériájának győzteseként ismertté vált Kelly Clarkson volt a vevő. A 31 éves popénekesnő akkor 157 ezer fontot (körülbelül 56 millió forintnyi összeget) fizetett a gyűrűért, Ed Vaizey brit kulturális államtitkár azonban átmeneti kiviteli tilalmat vetett ki a gyűrűre, és arra buzdította a briteket, hogy mentsék meg az ékszert a nemzet számára.

Jane Austen aranygyűrűje
Jane Austen aranygyűrűje

A felhívás után adománygyűjtést kezdeményező Jane Austen’s House Museum illetékesei elmondták: az akcióval sikerült előteremteni az ékszer megvásárlásához szükséges – a Clarkson által kifizetett összegnek megfelelő – pénzt, a gyűrűért tett ajánlatot pedig a popsztár elfogadta. A múzeum közlése szerint a világ minden tájáról érkeztek adományok, az alig több mint egy hónap alatt befolyt pénzből 100 000 fontot egy név nélkül adakozó személy ajánlott fel. Minket is meglepett az a nagylelkűség, amivel az emberek támogatták a kampányunkat – mondta Mary Guyatt, a múzeum vezetője. A világ minden részéről érkeznek látogatók, hogy megnézzék azt a házat, ahol egykor Jane Austen élt, és most nagy büszkeséggel fogjuk megmutatni nekik ezt a gyűrűt.

Úgy tűnik, hogy Kelly Clarkson tud élni Austen ékszere nélkül is. A gyűrű egy csodálatos nemzeti kincs, mondta, miután értesült az adománygyűjtés sikeréről. Boldog vagyok – tette hozzá -, hogy sok Jane Austen-rajongó megnézheti majd. Ed Vaizey kulturális államtitkár az átmeneti kiviteli tilalmat lehetővé tevő jogrendszert méltatta, mert annak köszönhetően sikerült az országban tartani egy nemzeti kincset, és elmondta, hogy a kampány támogatottsága is azt bizonyítja, hogy Jane Austen napjainkban is nagy rajongótáborral rendelkezik.

Forrás: The Guardian, MTI


Vidd hírét!