Sofi Oksanen lesz a Könyvfesztivál díszvendége

Vidd hírét!
  •  
  •  

Sofi Oksanen finn író lesz a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendég írója – közölte a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) kedden. Az MKKE hangsúlyozta: Sofi Oksanen személyében először nyeri el finn alkotó a Budapest Nagydíjat, és Ljudmilla Ulickaja 2009-es kitüntetése óta ő a második írónő, aki a rangos elismerésben részesül.


Sofi Oksanen 2003-ban a Sztálin tehenei című könyvével robbant be a kortárs északi irodalomba. Ezt követően 2005-ben jelent meg a Baby Jane, majd 2008-ban a világhírt hozó Tisztogatás című könyve. Magyar nyelven műveit a Scolar Kiadó jelenteti meg. Legutóbbi könyvét, amely a Kun kyyhkyset katosiva (Amikor a galambok eltűnnek) címet viseli, szintén a Scolar fogja kiadni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából.

Oksanen eddigi művei magyarul:

Baby Jane

Baby Jane című regényében szenvedélyes szerelemmel, féltékeny ragaszkodással és végzetes félelmekkel terhes, hihetetlenül érzéki szerelmi történet játszódik le a magával ragadó leszbikus lány, Kormi súlyos pánikbetegségének az árnyékában. Kritikánk a könyvről itt.

Sztálin tehenei

A vasfüggöny mögötti történelem és a vad szexualitás, bulimia drámai természetességgel fonódik egybe Sofi Oksanen regényében, a Sztálin teheneiben. Oksanen az első nyugati író, aki egyszerre belülről s mégis kívülről ír a szovjet időkről. Példátlanul erőteljes irodalom nők három generációjáról, akiket a politika, a háború, a szerelem és a betegség sodort el egymástól… és önmaguktól.  A vasfüggöny mögötti történelem és a vad szexualitás, bulimia drámai természetességgel fonódik egybe Sofi Oksanen regényében, a Sztálin teheneiben. Oksanen az első nyugati író, aki egyszerre belülről s mégis kívülről ír a szovjet időkről. Példátlanul erőteljes irodalom nők három generációjáról, akiket a politika, a háború, a szerelem és a betegség sodort el egymástól… és önmaguktól. A könyvet 2011-ben recenzáltuk.

TisztogatásSofi Oksanen: Tisztogatás (Scolar, 2010)

A Tisztogatás hosszú-hosszú idő óta az első olyan regény, amely a kommunizmus, az elnyomás, majd a rendszerváltás koráról szól, és nemtől-kortól függetlenül mélyen megérint mindenkit. A kötet Finnország első számú bestsellerévé vált (több mint 140 000 példányt adtak el belőle), számos irodalmi díjjal jutalmazták, többek között Finnország legrangosabb irodalmi elismerésével, a Finlandia-díjjal. Véleményünk a regényről itt olvasható.

Az MKKE közleménye felidézi: Sofi Oksanen, az egyik legnépszerűbb kortárs finn író, 1977-ben született a finnországi Jyväskyläban – észt anyától, finn apától. “Irodalmában azóta is erőteljesen jelen van Finnország, a Szovjetunió és az elnyomás alatt fuldokló Észtország történelme, illetve a női lét, a nők ellen irányuló erőszak kérdései” – olvasható a dokumentumban.

Sofi Oksanen lesz a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége
Sofi Oksanen lesz a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége

Oksanen a Helsinki Színművészeti Akadémián tanult dramaturgiát, első drámája a Tisztogatás volt, amelyből később megszületett az azonos című világsikerű regénye. A drámát 2011-ben a kaposvári Csiky Gergely Színház is bemutatta Valló Péter rendezésében. A fiatal írónő irodalmi munkásságát az évek folyamán számos rangos skandináv és nemzetközi díjjal ismerték el. 2013-ban az első finn írónőként kapta meg a Svéd Akadémia által alapított irodalmi díjat. 2010-ben az észt köztársasági elnök a Terra Mariana Kereszt IV. fokozatával tüntette ki, 2012-ben pedig Sauli Niinistö finn államfő Finn Oroszlán érdemrendet adott át neki, amellyel – az indoklás szerint – “Oksanen kimagasló irodalmi tevékenységét ismerte el a finn nemzet”.

A könyvfesztivált 2014. április 24. és 27. között tartják, az esemény díszvendég országa a korábbi bejelentés szerint Törökország lesz. Az MKKE felidézte: Törökország idén áprilisban a Londoni Könyvvásár díszvendége volt, emellett az idei budapesti könyvfesztiválon is látványos standdal volt jelen.

Forrás: MTI


Vidd hírét!
  •  
  •