Irodalmat fog tanítani a Nobel-díjas Mo Jen Tajvanon

Vidd hírét!
  •  
  •  

A következő szemesztertől kezdve Tajvanon tanít irodalmat és szépírói kurzusokat Mo Jen, a 2012-es irodalmi Nobel-díj nyertese, közölte a Tajpej Times. Az újság a nemzeti tanítóképző egyetem közleményét idézi, amely szerint az idén 58 éves Mo elfogadta felkérését, vagyis februártól kezdve a mesterszakos hallgatók Kína legelső irodalmi Nobel-díjasától tanulhatnak.


Az író két hónapot élt korábban Tajpej városában és jó kapcsolatokat ápol az ottani írókkal, így Kína és Tajvan irodalmának összehasonlítása is szerepet kap majd óráin. A nyilvánosságot az elmúlt évben kerülni igyekvő Mo Jen a pekingi tanárképző egyetemen és a santungi egyetemen is tanít, kínai sajtóértesülések szerint ugyanakkor több külföldi felkérésre is nemet mondott.

Mo Jen a tajvani egyetem elnökével (fotó: South China Morning Post)

Mo nem az első olyan irodalmi Nobel-díjas szerző, aki az egyetemen fog irodalmat tanítani. Kao Hszing-csien 2000-ben kapott Nobel-díjat, az intézmény pedig 2012 júniusában kérte fel, hogy tartson előadásokat a hallgatóknak. A francia állampolgársággal rendelkező kínai író elfogadta az egyetem meghívását.

Mo egyébként igen ritkán szerepel a kínai sajtóban, ahogy korábban arról maga vallott: igyekszik távol maradni a nyilvánosságtól. Nemrég az író úgy nyilatkozott: a Nobel-díj elnyerése “megzavarta békés életét”, a számtalan felkérés és folyamatos megkeresések miatt teljesen “zavarodottnak” érzi magát. Az író áprilisban nyilvánosan is azt kérte: ne hívják őt rendezvényekre előadni, mert úgysem fog elmenni, legszívesebben visszatérne íróasztalához, minden más helyett így szeretne tenni a kínai társadalomért.

Forrás: MTI, South China Morning Post


Vidd hírét!
  •  
  •