Mese itt, mese ott – gyermekkönyv-illusztrátorok kiállítása

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az olvasás évére készülődve észt és magyar gyermekkönyv-illusztrátorok kiállítása nyílik Mese itt, mese ott címmel kedden a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban a Magyarországi Észt Intézet, a tallinni Magyar Intézet, az Észt Gyermekirodalmi Központ, a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat és az Észt Grafikusok Szövetségének együttműködésében. A projekt másfél éve kezdődött: magyar és észt szerzők felkérésre mesét írtak, a mesék egyik országból a másikba vándoroltak és ott illusztrátorokra leltek.


Az észt és a magyar művészek a számukra legkedvesebb írást választották ki – akadt, akit két mese is megihletett. A nagy nevű mesekönyv-illusztrátorok és ígéretes pályakezdők munkáit egyaránt felvonultató színpompás és gazdag anyag a tallinni Gyermekirodalmi Központban mutatkozott be először, észtországi körútja befejeztével október 8-tól december 31-ig a Petőfi Irodalmi Múzeumban látható.

A kiállítás a Magyarországi Észt Intézet, az Észt Gyermekirodalmi Központ, a Tallinni Magyar Intézet és a Csodaceruza folyóirat együttműködésével valósult meg, és szerepel a két állam közt 2012-2015 közötti időszakra aláírt kulturális együttműködési szerződésben. Az anyagot elsőként a Tallinnban, az Észt Gyermekirodalmi Központ épületében mutatták be 2013 márciusában, majd Haapsaluba került, ahol egy mesekonferencia kísérőrendezvénye volt. Magyarországon először a Petőfi Irodalmi Múzeum mutatja be.

A kiállítás anyaga 60 darab meseillusztráció, amelyeket a kultúrák találkozása jegyében neves észt és magyar könyvillusztrátorok készítettek észt és magyar mesékre, méghozzá úgy, hogy az észt illusztrátorok a magyar meséket dolgozták fel, a magyarok pedig az észt meséket. A kiállításhoz észt-magyar-angol nyelvű, színes katalógus készült, bevezető tanulmánnyal.

Forrás: PIM


Vidd hírét!
  •  
  •