Tom Johansen néven ír a jövőben Jo Nesbø

Vidd hírét!
 
 

A világhírű norvég szerző megváltoztatja a nevét, Jo Nesbø 2014-től Tom Johansen néven fog alkotni. A hírt az író brit kiadója, a Harvill Secker jelentette be kedden, október 8-án, miután sikerült megszerezniük az első két Johansen-regény kiadási jogai Nagy-Britannia és a Nemzetközösség területére. A tervek szerint Tom Johansen első regénye, a Blood on Snow 2014 őszén fog megjelenni, a folytatása, az egyelőre Blood on Snow 2 munkacímet viselő könyv pedig 2015 tavaszán. Feltehetően mindkettő ugyanakkor fog megjelenni angol és norvég nyelven is. További információkkal Nesbø további terveiről mint Tom Johansen, illetve a két könyvről csak később, 2014 tavaszán szolgálnak.

Liz Foley, a Harvill Secker Kiadó igazgatója elmondta, hogy a Fejvadászok és a Harry Hole-sorozat óriási sikerét követően nagy várakozással néznek elébe ennek az új projektnek, és alig várják, hogy még több információt megoszthassanak Tom Johansen titokzatos világáról.

Az angol és norvég nyelvű hírportálok érdekes párhuzamot látnak Nesbø és Stephen King között, mondván: utóbbi is álnéven írt néhány regényt a ‘70-es és a ‘80-as években, a Richard Bachman írói nevet használva. Nekünk elsőre J. K. Rowling jutott eszünkbe – az ő álnéven való bemutatkozása sokkal frissebb, de hadd említsük meg Ruth Rendellt is, aki a Barbara Vine álnevet használta, vagy Jan Arnaldot, az irodalmi Nobel-díjat is odaítélő Svéd Akadémia munkatársát, a svéd regényírót és kritikust, aki krimijeit Arne Dahl néven publikálja. (Mi a Misteriosóról írtunk.) Nesbø norvég kiadója, Trygve Åslund azt mondja, hogy nincs semmi szokatlan abban, ha egy író egy bizonyos szintet elérve álnéven folytatja a publikálást.

Jo Nesbø a regényírás mellett dalszövegeket is ír, ráadásul zenél. Első Harry Hole-regénye 1997-ben jelent meg Norvégiában, ezzel Üvegkulcs-díjat nyert. A sorozat darabjait több mint 45 nyelvre fordították le, világszerte több mint 20 millió példány fogyott belőlük. Ma Jo Nesbø a világ egyik legnépszerűbb krimiszerzője. A krimik mellett gyermekkönyveket is ír, Doktor Proktor-sorozatát itthon a Kolibri Kiadó gondozza.

Forrás: The Nordic Page, Die Welt


Vidd hírét!