Veronica Roth Az éhezők viadala babérjaira tör

Vidd hírét!
 
 

Csak tova két hét múlva jelenik meg az Egyesült Államokban Veronica Roth trilógiájának harmadik kötete, az Allegiant, de az előrendelések terén máris rávert Az éhezők viadala-trilógia harmadik kötetére – Roth könyvéből már most többen kérnek, mint amennyi A kiválasztottból fogyott a megjelenését megelőző egy hónapban, jelentette be az Amazon a héten. Ez persze még önmagában nem jelent sokat, viszont 2014 tavaszán érkezik az első rész, A beavatott filmváltozata is, és az ismét nagyot dobhat a könyv eladásain.

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=S6HHCxLZftQ[/youtube]

A disztópikus young adult regények korát éljük, és Veronica Roth a jelek szerint elcsípte a számára legkedvezőbb pillanatot. Az utat jól kikövezte a számára már Suzanne Collins, és ahogyan Emily Keeler, a Los Angeles Times újságírója is rávilágít, Tris, a sorozat hősnője jó eséllyel pályázik arra a címre, amit az olvasók szívében korábban a Twilight-könyvekből ismert Bella Swan, vagy éppen Az éhezők viadala-trilógia főszereplője, Katniss foglalt el. Jelen cikk írásakor Roth trilógiájának harmadik része ötödik az Amazon sikerlistáján, harmadik a Barnes & Noblesnél, és még van két hét a megjelenésig.

A trilógia első kötete, A beavatott (Divergent) Amerikában 2011-ben jelent meg. A történet főszereplője a 16 éves Beatrice Prior (becenevén Tris), aki a távoli jövő Chicagójában él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e – vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

A regény magyarul a Ciceró Könyvstúdió gondozásában jelent meg 2012-ben; az USA-ban ekkor látott napvilágot a folytatás, A lázadó (Insurgent), amely a döntése következményeivel foglalkozik. Tris választása következtében nyugtalanság s zavar támad körülötte a társadalom valamennyi csoportjában. Meg kell próbálnia megmenteni a szeretteit – és önmagát –, miközben újra meg újra szembesül a fájdalom, a megbocsátás, az azonosulás, a hűség, a politika, a szerelem és a szeretet kérdéseivel. Ezt magyarul szintén a Ciceró Könyvstúdió hozta el a hazai olvasóknak, a trilógia második része itthon 2013-ban jelent meg. A könyv nemzetközi sikerét és a filmváltozatot is tekintetben véve egész biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan a magyar olvasókhoz is eljut a trilógia befejező része, amely az Allegiant (szabad fordításban: A hűséges) címet kapta.


Vidd hírét!