Veronica Roth Az éhezők viadala babérjaira tör

Vidd hírét!
  •  
  •  

Csak tova két hét múlva jelenik meg az Egyesült Államokban Veronica Roth trilógiájának harmadik kötete, az Allegiant, de az előrendelések terén máris rávert Az éhezők viadala-trilógia harmadik kötetére – Roth könyvéből már most többen kérnek, mint amennyi A kiválasztottból fogyott a megjelenését megelőző egy hónapban, jelentette be az Amazon a héten. Ez persze még önmagában nem jelent sokat, viszont 2014 tavaszán érkezik az első rész, A beavatott filmváltozata is, és az ismét nagyot dobhat a könyv eladásain.


[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=S6HHCxLZftQ[/youtube]

A disztópikus young adult regények korát éljük, és Veronica Roth a jelek szerint elcsípte a számára legkedvezőbb pillanatot. Az utat jól kikövezte a számára már Suzanne Collins, és ahogyan Emily Keeler, a Los Angeles Times újságírója is rávilágít, Tris, a sorozat hősnője jó eséllyel pályázik arra a címre, amit az olvasók szívében korábban a Twilight-könyvekből ismert Bella Swan, vagy éppen Az éhezők viadala-trilógia főszereplője, Katniss foglalt el. Jelen cikk írásakor Roth trilógiájának harmadik része ötödik az Amazon sikerlistáján, harmadik a Barnes & Noblesnél, és még van két hét a megjelenésig.

A trilógia első kötete, A beavatott (Divergent) Amerikában 2011-ben jelent meg. A történet főszereplője a 16 éves Beatrice Prior (becenevén Tris), aki a távoli jövő Chicagójában él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e – vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

A regény magyarul a Ciceró Könyvstúdió gondozásában jelent meg 2012-ben; az USA-ban ekkor látott napvilágot a folytatás, A lázadó (Insurgent), amely a döntése következményeivel foglalkozik. Tris választása következtében nyugtalanság s zavar támad körülötte a társadalom valamennyi csoportjában. Meg kell próbálnia megmenteni a szeretteit – és önmagát –, miközben újra meg újra szembesül a fájdalom, a megbocsátás, az azonosulás, a hűség, a politika, a szerelem és a szeretet kérdéseivel. Ezt magyarul szintén a Ciceró Könyvstúdió hozta el a hazai olvasóknak, a trilógia második része itthon 2013-ban jelent meg. A könyv nemzetközi sikerét és a filmváltozatot is tekintetben véve egész biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan a magyar olvasókhoz is eljut a trilógia befejező része, amely az Allegiant (szabad fordításban: A hűséges) címet kapta.


Vidd hírét!
  •  
  •