Száműzték Gaiman egyik regényét egy iskolai könyvtárból

Vidd hírét!
 
 

Végleg lekerült az alamogordói (Új-Mexikó, Egyesül Államok) iskolai könyvtár polcairól Neil Gaiman Sosehol című regénye, miután az egyik szülő azt állította, hogy szerinte nem gyerekek kezébe való a brit szerző 1996-os könyve. Nancy Wilmott a regény durva nyelvezetét és a szexuális töltetű utalásokat kifogásolta; azt mondta, hogy sokkolta, amikor meglátta, hogy a helyi középiskola milyen könyv olvasására kényszeríti az ő tizenéves lányát. Wilmott lánya másodéves hallgató az alamogordói középiskolában, ahol Gaiman regénye 2004 óta volt kötelező olvasmány.

Mindeddig megbízott az iskolában – panaszkodott Wilmott -, és bízott abban, hogy a megfelelő anyaggal oktatják a gyerekeket, de ez már nem az. Ez R-kategóriás anyag, mondta Nancy Wilmott, és az ő lánya nem ülhet be egy R-kategóriás filmre. (Az Egyesült Államokban R betűvel jelölik azokat a filmeket, amelyeket 17 éven aluliak csak nagykorú felügyelete mellett nézhetnek meg.) Panaszt tett az iskola vezetésénél, akik nem adtak semmilyen magyarázatot az anyuka felvetésére, csak megköszönték az észrevételét, és szép napot kívántak neki.

Az iskola igazgatója elmondta, hogy Wilmott jelzése nem talált süket fülekre. Felülvizsgálták a szóban forgó könyvet, és csütörtökön már le is vették a könyvtár polcáról. Neil Gaiman: Sosehol (Agave Könyve, 2008)Wilmott anyuka megkönnyebült, de még mindig dühös, amiért ehhez szülői beavatkozásra volt szükség. Egy szülő nem olvashat el egy 400 oldalas könyvet, hogy megállapítsa, hogy az a gyereke kezébe való-e vagy sem. Az ember alapvetően megbízik az oktatási intézményben, és elvárja, hogy ezt megtegye magától, mondta.

Alamogordo középiskolájának vezetősége azt mondta, hogy ez volt az első panasz 2004 óta, amióta ők a kötelező olvasmányok közé sorolják Gaiman regényét. Nem ez az első eset, hogy egy Gaiman-művet betiltanak az USA-ban: a The Sandman képregénysorozatát az Amerikai Könyvtárszövetség minden évben a tiltott könyvek listájára helyezi annak nyelvezete és állítólagos családellenessége miatt.

A Sosehol eredetileg egy BBC-sorozat volt, amelyet Gaiman Lenny Henryvel közösen írt, és 1996-ban került a képernyőkre. Neil Gaiman később regényt írt az eredeti ötlet alapján, amelyben egy fiatal üzletember történetét meséli el, aki rábukkant a brit főváros alatt fekvő baljós, sötét Lenti Londonra, az elveszett idők, elveszett helyek és elveszett emberek bizarr világába. A könyv itthon az Agave Könyvek gondozásában jelent meg 2008-ban.

Forrás: KRQE News


Vidd hírét!