Grisham új regényében visszatért Jake Brigance

Vidd hírét!
 
 

Október 22-én, kedden jelent meg Amerikában John Grisham új regénye, a Sycamore Row, amelyben újra első regénye, a Ha ölni kell színhelyén járunk, és ismét Jake Brigance, a fiatal ambíciós ügyvéd a főszereplő. Grisham első regénye, a Ha ölni kell angolul 1989-ben jelent meg, ekkor a szerző még ügyvédként praktizált. Három évig írta a regényt, hajnali ötkor kelt, és a regényen dolgozott, mielőtt munkába indult volna. Amikor kész lett, a kiadók sorra utasították vissza. Végül 1989-ben a Wynwood Press kiadta, de nem aratott túl nagy sikert. Grisham tollforgatóként csak a második, 1991-es regényével, A céggel futott be, ezt követően a Ha ölni kell is jobban fogyott. 1996-ban Matthew McConaughey, Sandra Bullock és Samuel L. Jackson főszereplésével megfilmesítették.

A történet a képzeletbeli Clanton városában játszódik, Mississippi államban. A város több későbbi regényében is szerepet kap, ahogy a regény két szereplője is felbukkan a 2004-es Az utolsó esküdtben, Harry Rex Vonnerrel pedig a Végzetes hagyatékban és egy novellájában is találkozhatunk. A fáma szerint Grishamre egy 1984-es ügy volt nagy hatással: a Mississippi állambeli Hernandóban végighallgatta egy nemi erőszak áldozatának, egy 12 éves lánynak a szívszaggató vallomását. Grishamet ekkoriban kezdte foglalkoztatni egy regény ötlete, és elképzelte, hogy milyen lenne az, ha a lány édesapja bosszúból meggyilkolná a lánya támadóit. Így született a Ha ölni kell, bár maga a szerző is hozzáteszi, hogy nagy hatással volt rá Harper Lee Pulitzer-díjas Ne bántsátok a fekete rigót! című regénye és az a tény, hogy a szintén ügyvédként praktizáló Scott Turow 1987-ben elsöprő sikert aratott debütáló regényével, az Ártatlanságra ítélve cíművel. A Ha ölni kellt a magyar olvasó először 1995-ben vehette kézbe, a könyv 1996-ban, a film sikerét követően filmes borítóval is megjelent. A Geopen Kiadó 2008-ban és 2009-ben is kiadta a regényt, ez még ma is kapható.

John Grisham 2013 májusában jelentette be, hogy a Ha ölni kell folytatásán dolgozik, a regény Amerikában 2013. október 22-én jelent meg. A szerző 32. regényének története három évvel az első cselekménye után játszódik, és Jake egy újabb pikáns üggyel kerül a tárgyalóterembe. A tüdőrákban szenvedő egykori üzletember, Seth Hubbard öngyilkos lesz: felakasztja magát egy platánfára. Halála előtt azonban saját kezével ír egy végrendeletet, amellyel semmisnek nyilvánítja a korábbi, jogászai segítségével megfogalmazott testamentumot, és vagyona 5 százalékát az egyházra, ismét 5 százalékát egy rég nem látott testvérére hagyja, a fennmaradó 90 százalékot pedig Lettie Langre, a házvezetőnőjére ruházza. Két gyerekét és unokáit kihagyja a végrendeletből. Jake Brigance az öngyilkosságot követő napon kap egy másolatot a kézzel írt rendelkezésből, és egy levelet is, amelyben az elhunyt Seth arra kéri, hogy minden áron védelmezze meg a testamentumot. A tét nem kevés: 24 millió dollár. A Hubbard testvérek persze azonnal jogi háborút indítanak a végrendelet megsemmisítéséért, hiszen azt gyanítják, hogy az amúgy szintén megdöbbent Lettie Lang az elmúlt három évben nem csak az apjuk lakását takarította. Jake tehát ismét egy fekete ügyfelet védelmez a tárgyalóteremben, és ha sikerrel jár, az egyszerű cselédlány lehet Ford megye leggazdagabb embere.

Jake Brigance Grisham egyik legjobban kidolgozott és legrokonszenvesebb karaktere. A szerző maga is elismerte, hogy az ügyvédet részben önmagáról mintázta. Első regénye írásakor még ügyvédként dolgozott, és mint minden fiatal ügyvéd, ő is a nagy ügyről álmodozott, arról a tárgyalásról, amelyik a hírnevet jelenti John Grishamnek, az ügyvédnek. Ha a tárgyalóterem nem hozhatta meg a várt sikert, megalkotta azt az ügyvédet, aki elérte mindazt, amiről ő csak álmodozni bírt.

Az új regénnyel szinte egyszerre, október 20-án mutatták be a Broadwayn Grisham Ha ölni kell című regényéből készült színpadi darabot. A bírósági drámát a Tony-díjas Ruper Holmes írta a regényből. Holmes úgy vélte, a regény nagyon eltér a bestselleríró minden más művétől: tele van érzelmekkel, és a hősei annyira alaposan megformáltak, hogy senki sem képzelné, hogy nem valóságosak. A Broadway-szereposztásban a főbb szerepekben az Esküdt ellenségek című tévésorozatból ismerős Fred Dalton Thompson, Tom Skerritt (A Nap könnyei) és Sebastian Arcelus (House of Cards) látható. A darabot rendező Ethan McSweeny és az adaptáción dolgozó Holmes hangsúlyozta, hogy nagyjában-egészében szabad kezet kaptak a szerzőtől a regény színpadra állításában, aki egyébként azt nyilatkozta az NPR közszolgálati rádiónak, hogy a színdarab premierje és az új regénye megjelenése csak véletlenül esett szinte ugyanarra a napra.


Vidd hírét!