Könyvvásár: ezeket szerezd be október végén

Vidd hírét!
  •  
  •  

Október utolsó napjaiban újabb regénnyel bővül a Metró 2033 Univerzum, ezúttal az orosz Andrej Gyjakov kalauzol el Pétervárra, hogy A fény felé című regényéből megtudjuk, ott mi történt a majdnem mindent elpusztító nukleáris háború után. Egy hatalmas szárnyas hüllő repül Pétervár felett – keresi a kétlábúakat, akik időnként kibújnak valami lyukból a felszínre, és nagyon szereti a húsukat. Meglátja őket, s már készül lecsapni, amikor egy golyó szétloccsantja a koponyáját. A rettenthetetlen sztalker, Dárda, aki ezúttal is hiba nélkül végezte el a munkát, már tovább is állna, de egyszer csak minden eddiginél veszélyesebb feladattal akarják megbízni. A metró lakói valahonnan Kronstadt felől értelmes fényjeleket láttak: talán emberek vannak ott, akik szintén életben maradtak.


Expedíciót kell vezetni oda, s kideríteni, hogy vannak-e túlélők a metrón kívül is. Dárda kelletlenül ugyan, de vállalja az expedíció vezetését – csak azt kéri, hogy magával vihesse a tizenkét éves Glebet, akit először ezen az állomáson látott. A szörnyűséges kalandokkal teli expedíció során Gleb felnőtté válik, s nemcsak a felszín romba dőlt világát ismeri meg, hanem az emberek lelkében lakozó szörnyetegeket is.

A könyv szintén az Európa Könyvkiadó gondozásában jelenik meg, ahogy a Metró 2033 Univerzum előző kötetei, a Metró 2033, a Metró 2034 és Az ég gyökerei is. Ha szeretted az említett könyveket, akkor Gyjakov regényét ne hagyd ki, hiszen ez a széria eddigi legnagyobb felfedezése. Az olvasók Gyjakov könyvét szavazták meg a sorozat legjobb regényének.

Mi legalább ennyire várjuk Andrew Kaplan regényét is, amely a nagy sikernek örvendő Homeland tévésorozat előzményét meséli el. A Carrie futása október végén jelenik meg a XXI. Század Kiadó gondozásában. A szerző itthon még nem ismert, Amerikában viszont annál inkább, elsősorban kémregényeivel szerzett hírnevet magának.

A történet Bejrútban kezdődik, 2006-ban. Carrie Mathison CIA-ügynök hajszál híján menekül csak meg egy csapdából, amit egy Fülemüle kódnevű kettős ügynök állít neki. Carrie arra gyanakszik, hogy tégla van a CIA-n beül, és gyanújával a bejrúti állomásfőnököt is szembesíti. Másnap már a cég Langley-i központjában találja magát, lefokozva, irodai munkára kárhoztatva. Carrie különleges képességgel rendelkezik, amelyet részben bipoláris zavarának köszönhet: előre látja az emberek viselkedését, megérzi, hogyan reagálnak bizonyos eseményekre. A betegségét titkoló nő rádöbben, hogy egy terrorista akció nyomaira bukkant Bejrútban. A főnökei ellentétes parancsát figyelmen kívül hagyva saját szakállára kezd nyomozni, hogy megtalálja a kapcsolatot Fülemüle és Abu Nazir, az Al-Kaida iraki vezetője közt. Mindent feláldozna azért, hogy elfoghassa a terroristavezért, de arra, ami küldetése során történik vele, még ő sem számíthatott.

A Homeland tévésorozathoz hasonlóan a regény is fordulatos cselekménnyel és sokkoló meglepetésekkel szolgál az olvasónak, és érdekes – a tévénézőknek is ismeretlen – dolgokat tudunk meg a főszereplőkről is. A briliáns elméjű kémnő sorsa és két kontinensen átívelő küldetése letehetetlen olvasmány.

Szintén október utolsó napjaiban érkezik a boltokba Ugron Zsolna új regénye, az Erdélyi menyegző. A történet 1608 novemberében játszódik Kolozsváron, a város Báthory Anna esküvőjére készülődik. A fejedelem tizennégy éves húgát családja és a hagyományok tiszteletére nevelték. Vajon engedelmes araként vagy lázadó özvegyként teljesíti be sorsát? Hogyan küzd a három részre szakadt ország politikai játszmái közepette egy fiatal lány a hatalommal bíró férfiak szerelme, érdekei és kapzsisága ellen? Boldog fiatalasszony vagy „ördög, gyilkos kurva”, ahogy az új fejedelem nevezi?

Erdély és Magyarország a XVII. század elején a politikai intrikák és álandó háborúskodások világa. Hitviták, árulások és érdekházasságok döntik el országrészek sorsát. A végvárakban, az ostromlott falak mögött jelenésekről, családi átkokról, mérgezésekről és testvérszerelemről suttognak.

Ugron Zsolna regénye a 17. század egyik leghírhedtebb, legtitokzatosabb alakját, a bűbájos boszorkányt, Báthory Annát idézi meg. A körülrajongott és gyűlölt Báthoryak világát, melyben az árulások, parancsszóra elhált szerelmek és politikai gyilkosságok közepette egy asszony boldog akart lenni.

Végre megjelenik valami magyarul 2012 irodalmi Nobel-díjasától, Mo Jentől is, a Szeszföld című regény a Noran Libro gondozásában lát napvilágot. Mo Jen regénye a mai Kínába viszi el olvasóját. A közös utazás a Szeszföld nevű városba vezet, egy korrupt és szürreális álomvilágba, amely tele van babonákkal, hihetetlen étkekkel és furcsa történésekkel. Amikor a döbbenetes mennyiségű alkohol előállításáról és fogyasztásáról, valamint a bűnügynek számító kulináris élvezetekről szóló pletykák és szóbeszédek a tartományi Népi Ügyészséghez egy névtelen feljelentés révén eljutnak, a helyszínre küldik Tom Port, a neves nyomozót.

A Szeszföld a mai Kína társadalmának autentikus kritikája, amely a távol-keleti ország múltjában keresi a mai történések magyarázatát.


Vidd hírét!
  •  
  •