Öt szépirodalmi újdonság november második felére

Vidd hírét!
  •  
  •  

November második felére ígéri a Scolar Kiadó a spanyol Almudena Grandes legújabb regényét. (Az írónőtől korábban a Lulú korszakait és a Kártyavárakat vehette a kezébe a magyar olvasó.) A Megdermedt szív, amelyet a spanyol Zsivago doktorként is emlegetnek, két család történetét meséli el a spanyo polgárháborútól napjainkig.


Julio Carrión, aki a Franco-rezsim idején tett szert pénzre és hatalomra, nemcsak óriási vagyont hagy örökül gyermekeire, de múltjának kibogozhatatlan rejtélyeit is. Legkisebb fia, Álvaro apja temetésén megpillant egy gyönyörű idegent, akiről hamarosan kiderül, hogy az idős férfi utolsó szeretője volt. Álvaróval ellentétben Raquel, ez a vonzó fiatal nő sokat tud saját családja múltjáról, a diktatúra elől Franciaországba menekülő, majd Franco halála után hazatelepülő republikánus nagyszülőkről. Raquel emlékezetében élénken él egy madridi családnál tett különös látogatás, ahova egykor nagyapja vitte magával – akkor, kislányként megérezte, hogy a felnőtteket sötét titok lengi körül….

Álvaro és Raquel között végzetes szerelem szövődik, s így kénytelenek szembesülni a múlttal, vissza kell menniük az időben egészen a polgárháborúig, hogy felfejtsék az őket összekötő szálakat. Ezzel kezdetét veszi utazásuk az önismeret fájdalmas útján, és életük örökre megváltozik.

Szintén a Scolar gondozásában lát napvilágot Alan Hollinghurst új regénye, a Más apától. Előző regénye megosztotta az olvasók táborát – kiváncsian várjuk az újat.

Az angol irodalom egyik legnagyobb kortárs képviselője három idősíkon, három különböző történelmi korszakon keresztül ábrázolja a társadalmi rétegeket, szubkultúrákat, s ezeken keresztül egész történelmi korszakokat. Cecil Valance, a Cambridge-ben tanuló nemesifjú 1913-ban ellátogat barátja, George birtokára. Itt megírja Két Hold című költeményét, melyet George húgának, Daphnénak ajánl, ám George-nak jó oka van azt hinni, hogy a vers valójában neki szól. Cecil megkéri Daphne kezét a háború alatt, ám nemsokára elesik. Daphne ezután hozzámegy a halott költő féktelen természetű bátyjához, Dudley Valance-hoz, azonban közös gyermekeik ellenére sem lel boldogságra mellette. Cecil hozzá írt verse a háború utáni években híressé válik, ahogy szerzője is; egy nemzedék, egy olyan Anglia szimbólumává lesz, mely örökre tovatűnt. Újabb és újabb generációk kutatják Cecil és a Valance család titkait, melyekből nem kevés akad…

November utolsó napjaiban érkezik a Maxim Könyvkiadótól az angol Gavin Extence debütáló regénye, Az univerzum és Alex Woods. A történet a tizenéves Alex Woodsról szól, aki – miután eltalálta egy meteorit darabja, kómába esett majd felébredt – különös vonzalmat érez az asztrológia iránt, barátságot köt egy Kurt Vonnegut-rajongó vietnami veteránnal. Valljuk be, érdekesen hangzik. Íme a regény fülszövege:

Alex Woods jól tudja, hogy nem éppen átlagosan kezdődött az élete. Azt is sejti, hogy egy érzékfeletti képességekkel megáldott leányanya, az édesanyja, nem teszi rokonszenvessé az iskola rémei előtt. Tudja továbbá, hogy az életben a legképtelenebb dolgok megtörténhetnek – a fejét elcsúfító forradás tanúskodik erről. Azt azonban ő sem látta előre, hogy a mogorva, megözvegyült remetével, Mr. Petersonnal való ismeretsége barátság lesz. Az idős férfi arra tanítja, hogy az életben egyetlen nagy dobásunk van, és hogy ezért jól, a lehető legjobban kell dönteni. Így hát, amikor a tizenhét éves Alexet Doverben megállítják a vámtisztviselők 113 gramm marihuánával a kocsija kesztyűtartójában, meg egy urnával az utasülésen, miközben az egész ország felbolydult miatta, halálosan biztos abban, hogy jól döntött.

A kanadai Lawrence Hill legújabb regénye november 20. körül jelenik meg a szegedi Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A Valaki tudja a nevemet egy magával ragadó történet egy figyelemre méltó nő életéről, hat évtizedet és három kontinenst ölel át és a történelem egy kegyetlen fejezetét eleveníti fel.

Miután még gyerekként elrabolták Afrikából, hogy rabszolgaként Dél-Karolinában dolgozzon, Aminata Diallo csak a szabadulására tudott gondolni és arra, hogyan juthatna vissza szülőfalujába. Először egy indigó-kereskedőhöz került, aki felismerte a fiatal lány páratlan intelligenciáját. Később, már felnőtt nőként, elszakadt férjétől és gyermekétől és a Függetlenségi Háború káoszában találta magát. Manhattan-ben Aminata segít a “Négerek könyvét” megírni, amely azon feketék nevének listája, akiknek szolgálataikért az angol király szabad elvonulást ígért Új-Skóciába. Amikor a brit rabszolga-felszabadítók új “kalandokat” keresve eljutnak Sierra Leone-ba, Aminata közreműködik abban, hogy 1200 új-skóciai fekete költözhessen vissza Afrikába. Aminata tevékenysége felnyitja a brit közvélemény szemét, ami nagyban segíti a felszabadítási törekvéseket.

A regény angolul 2007-ben jelent meg, és egy sor irodalmi díjat nyert, közöttük a Nemzetközösségi Írók Díját 2008-ban. Ez a kanadai író harmadik, egyben legújabb regénye.

Anna Funder 2004-ben, Stasiland című dokumentumregényével robbant be a köztudatba. Várva várt első regénye, az Amivé lettünk az ausztrál könyvszakma szinte minden lehetséges díját megnyerte, többek között a Miles Franklin Irodalmi Díjat, a Barbara Jefferis-díjat és az Év Könyve díjat. Magyar nyelven az Európa Könyvkiadónál jelenik meg november végén.

A történet a harmincas évek Londonjában játszódik. Német emigráns értelmiségiek kis kompániája próbálja felnyitni Európa szemét Hitler fenyegetésére. De nem hisznek nekik, sőt mindent megtesznek, hogy elhallgattassák őket. S aztán utánuk nyúl a Gestapo is. Történetük Európa és a világ vakságának története… s egyben szerelmek, csalódások, árulások története. Ruthé, aki hiába látott messze, a szerelemtől nem látta, mi van az orra előtt. Doráé, aki hiába volt bátor, a szerelem elől megfutamodott. És a drámaíró Tolleré, aki hiába szeretett, a sötétben nem tudott szeretni. A felsorolt öt könyv közül ez a titkos tippünk.


Vidd hírét!
  •  
  •