A gyermekirodalom egyik leghíresebb illusztrációja kerül árverésre

Vidd hírét!
  •  
  •  

Több mint 50 ezer fontot (körülbelül 18 millió forintot) is megérhet egy gyűjtőnek a Róbert Gidát, Malackát és Micimackót ábrázoló eredeti rajz, amely decemberben kerül árverésre Londonban. E. H. Shepard ceruzarajza Róbert Gidát, Malackát és Micimackót egy híd korlátjánál ábrázolja, amint botúsztatást játszanak: botokat dobálnak a folyóba, és versenyeznek, kié ér át a híd alatt előbb. A rajzról, amely a később Milne könyvébe került illusztráció vázlata volt, mindeddig azt gondolták, hogy eltűnt. Valójában azonban Shepard felesége, Norah tartotta meg, majd egy barátjának ajándékozta – ismertette csütörtökön a BBC News.

A Sotheby’s aukciós ház szakértője szerint a rajz volt az első verziója “a gyermekirodalom egyik leghíresebb illusztrációjának”. A 22 cm x 14,1 cm nagyságú vázlat, amely a “For A Long Time They Looked At The River Beneath Them…” címet kapta, az előzetes becslések szerint akár több mint 50 ezer fontért is elkelhet az aukciósház december 10-i árverésén. Az előzetesen 30 és 50 ezer font értékűre becsült munka nincs aláírva, és akad rajta néhány tűnyom és kisebb folt. Ugyanazon az árverésen kalapács alá kerül egy másik Shepard-munka is, amely szintén Micimackó meséihez készült és a Christopher Robin’s Braces címet viseli. Ez utóbbin rajta van Shepard szignója; az öltözködő Róbert Gidát és a fotelben ülő Micimackót ábrázoló illusztráció színes.

E. H. Shepard eredeti, színes illusztrációja (fotó: BBC)

Shepard rengeteg vázlatot készített az egyes rajzaihoz, ezek alapján született egy előzetes ceruzarajz. Shepard a ceruzarajzból kiindulva alkotta meg végül a színes illusztrációkat. Shepard legtöbb ceruzarajzát a hetvenes évek közepén a Victoria és Albert Múzeumnak ajándékozták a hetvenes évek közepén. Csupán négy eredeti rajza hiányzik a Micimackó kuckója című könyvnek, ezek egyike kerül árverésre decemberben.

Forrás: MTI, BBC

 


Vidd hírét!
  •  
  •