Tom Wood: Az ellenség

Írta : Tom Wood
Eredeti cím : The Enemy
Eredeti kiadás : 2012
Magyar cím : Az ellenség
Fordította : Komáromy Rudolf
Kiadó : Európa Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 548
73
Vidd hírét!
 
 

Victor – a kódnevén Tesseract –, a profi bérgyilkos egy kényszerű szövetség keretében kapja aktuális megbízatásait: a CIA számára kell elvégeznie néhány munkát. Ez az ára annak, hogy újra visszanyerje szabadságát és függetlenségét, és az amerikai hírszerzés szemet hunyjon korábban okozott kényelmetlenségei felett. A feladatok elvileg nem okozhatnak gondot Victornak, azonban a megbízója által szabott szűk határidők miatt nehéz minden apró részletre felkészülnie, így az akciók a szokásosnál is veszélyesebbek.

Ennek ellenére Victor profi módon végzi a dolgát: előbb megakadályoz egy Moszkvában élő ukrán fegyverkereskedő, Vlagyimir Kazakov elleni merényletet Bukarestben, majd egy magyar maffiózót, Farkas Adorjánt iktat ki Berlinben. A harmadik megbízás valamivel veszélyesebb: egy minszki szállodában kell kiiktatnia egy Libanonban élő egyiptomi fegyverkereskedő bizalmi emberét, Dzsáber Jamútot, aki éppen a fehérorosz alvilág egyik nehézfiújával, Danyil Petrenkával próbál nyélbe ütni egy üzletet. A küldetés nem úgy sikerül, ahogy Victor eltervezi, felbukkan ugyanis egy számára ismeretlen, de szintén profi harmadik fél, aki némiképp beleköp a levesébe. Victor csak komoly áldozatok árán képes megmenekülni, viszont a veszteségek maguk után vonják a titokzatos csapat megbízójának haragját.

A sikertelen küldetés ellenére a CIA Victorba vetett bizalma nem rendül meg, és mindenképpen szeretnék ha végigvinné az eredeti megállapodásukat. A negyedik küldetése – amelyet követően visszanyerheti függetlenségét – a Fekete-tenger partjára szólítja, Kazakov nyaralójába. Csakhogy közben a háttérben többen is mozgolódnak, és Victor egyáltalán nem érezheti magát biztonságban. Mint mindig, most is sokéves tapasztalata és leleményessége húzza ki a csávából, amikor azonban már-már arra számít, hogy sikerül eltűnnie a színről, felbukkan egy profi módon kiképzett csapat, amely határozott feladatot teljesít. Victor egy életveszélyes összeesküvésben találja magát, és tisztában van, hogy azelőtt kell végeznie üldözőivel, mielőtt ő maga válna áldozattá.

Az ellenség az angol Tom Wood második regénye. Akárcsak a szerző előző regénye, A bérgyilkos, a második kötet is egy igazi akcióthriller. A cselekmény összetett, több szálon fut, ennek megfelelően pedig a helyszínek is gyakran váltogatják egymást: Kelet-Európa több nagyvárosán (Bukarest, Szófia, Minszk, Moszkva), svájci, németországi, olaszországi, angliai és amerikai helyszíneken követhetjük nyomon a főhőst, valamint áldozatait, megbízóit és üldözőit. Az előző résztől eltérően a szerző ezúttal jóval nagyobb figyelmet szentel az egyes helyszíneknek, így több helyen is kapunk egy kis építészeti-kulturális ízelítőt. Ezt mindenképpen pozitívumként emelném ki, hiszen az előzménykötetben éppen az volt az egyik legnagyobb kifogásom, hogy a szerző úgy dobálózott a helyszínekkel, hogy semmiféle jellegzetességét nem volt képes megragadni ezeknek a városoknak, gyakorlatilag azok többsége tetszőlegesen behelyettesíthető lett volna más helyszínekkel. Az ellenségben már jobban odafigyel ezekre a részletekre. A leírások azonban nem merülnek ki ebben, ennél sokkal kimerítőbbek azok a részek, amikor a szerző részletekbe menően bemutat néhány fegyvertípust, így a végére egy kisebb katalógusra valót sikerül felvonultatni a Victor által használt fegyverekből. Ez a részletesség korántsem mondható el a szereplőábrázolásról. Habár van pár jól megrajzolt karakter – tegyük hozzá: azért nagyon sok háttérinformációt ezekről sem tudunk meg –, a regény tele van felületesen megrajzolt tucatszereplőkkel, akárcsak az első kötet. Victor személye és múltja most is sűrű homályba burkolózik, ami pedig kiderül róla – elsősorban túlzott óvatossága és rendkívüli, főként a komoly túlerővel szemben tanúsított túlélőképessége –, azt néha igencsak eltúlozza a szerző. Egy adott ponton már soknak tűnik, ahogy egyre csak szaporodnak – majd persze hősünknek köszönhetően fogyatkoznak – a Victor nyomába küldött profibbnál profibb egységek.

Ettől eltekintve a sztori nagyjából rendben van, a számos mellékszál ellenére eléggé áttekinthető és összeszedett, ahogy pedig Victor halad a küldetései teljesítésében, egyre több dolog kerül a helyére, és egyre jobban összefonódnak az elején még egymástól független szálak. A cselekmény legalább annyira pörgős, amennyit ebben a műfajban elvár az olvasó, lövöldözések, verekedések, üldözések vagy éppen a mesterlövészpuska célzója mögötti feszült várakozások gondoskodnak az izgalomról. Unatkozni nem lehet a regény mellett, ha pedig a túlzások és hiányosságok felett sikerül szemet hunyni, akkor talán sok kifogásolnivalója nem lesz az olvasóknak. Nem tudom, hogy nemzetközi szinten milyen fogadtatásban részesült a regény, de én egy leheletnyivel jobbnak éreztem az első kötetnél. Mintha kezdene belelendülni a szerző az írásba. Akiknek pedig bejön Tom Wood stílusa és Victor karaktere, azoknak jó hír, hogy idén márciusban az Egyesült Királyságban megjelent a sorozat harmadik kötete is, The Game címmel, amely feltehetően jövőben magyar fordításban is olvasható lesz.


Vidd hírét!