Felkerült az internetre Salinger három munkája

Vidd hírét!
  •  
  •  

Három soha nem publikált Salinger-sztori került fel az internetre november 28-án, csütörtökön. Rögtön felmerült a kérdés: valóban eredeti Salinger-munkákról van-e szó, esetleg valaki az elhunyt szerző tollával próbál ékeskedni. Kenneth Slawenski, a Salinger-biográfia írója azonban megerősítette, hogy az írások eredetinek tűnnek, és megegyeznek azokkal a másolatokkal, amit ő magától az írótól kapott. Ha még élne a Zabhegyező szerzője, sokan arra tippelnének, hogy szándékos kiszivárogtatásról van szó.


A Paula, a Birthday Boy és a The Ocean Full of Bowling Balls c. novellák csütörtökön kerültek fel a Redditre, az anonim feltöltő pedig azt írta, hogy az eBayen vásárolta őket egy aukción. Ez utóbbi a szakértők szerint Salinger legjobb kiadatlan műve, és eddig csak felügyelet mellett lehetett megtekinteni az Princeton könyvtárában. A The Ocean Full of Bowling Balls a Zabhegyező előzménye.

A novellákat szigorú őrizet alatt tartották, miután a szerző úgy rendelkezett, hogy azokat legkorábban a halála után ötven évvel adhatják ki. Salinger 2010 januárjába hunyt el, 91 évesen, ahogyan azt mindenki sejtette, sok-sok kiadatlan írással a padlásán (vagy a merevlemezén, nem tudni). A Zabhegyező 1951-es megjelenését követően visszavonult a nyilvánosságtól, szinte remete módjára élt, interjút nem adott, az írásait nem publikálta, a korábbi művei megfilmesítésétől elzárkózott. Nemrég bejelentették, hogy – a szerző végrendelete szerint – 2015-től egy sor még soha nem látott mű jelenik meg, többek között a Zabhegyezőből megismert Holden Caulfield egy másik története, szintén a főszereplő szemszögéből mesélve.

Forrás: The Independent, Olvasóterem


Vidd hírét!
  •  
  •