Minden jegy elkelt a Hilary Mantel-regények adaptációjára

Vidd hírét!
  •  
  •  

Miközben a két Booker-díjas regény BBC-féle tévéadaptációjára készülnek Nagy-Britanniában, a színházi feldolgozás óriási sikere már a premier előtt borítékolható. A Farkasbőrbent és a Holtaknak menetét, Hilary Mantel többszörösen díjazott regényeit a Királyi Shakespeare Színház előadásában láthatja a nagyérdemű a Stratford-upon-Avon-beli Swan Színházban – a jegyek azonban az összes decemberi előadásra elkeltek már tavasszal. Ilyen Angliában rendszerint olyankor fordul elő, amikor egy filmsztár játszik a darabban vagy egy híres zenekar adja a zenét a produkcióhoz. Most a Man Booker- és Costa Book-díjas Hilary Mantel neve jelentette a garanciát a sikerre.


A színpadon Ben Miles fogja játszani a főszereplőt, a király szerepét Nathaniel Parkerre, a BBC Inspector Lynley Mysteries című sorozatának főszereplőjére osztották, aki a közelmúltban egy West End-produkcióban Gordon Brownt is alakította. Wolsey bíborost Paul Jesson játssza majd, Aragóniai Katalin szerepében Lucy Briers lép színpadra, akinek ez lesz az első szerepe a Királyi Shakespeare Színházban. Boleyn Annát Lydia Leonard alakítja, a decemberi előadásokat Jeremy Herrin rendezi.

A két regényt Mike Poulton adaptálta, az ő nevéhez fűzödik Geoffrey Chaycer Canterbury mesék c. könyvének a színpadi adaptációja is, amelyet szintén a Királyi Shakespeare Színháznak írt. Mantel regényeinek feldolgozásakor a legnagyobb feladatot az jelentette, hogy úgy adaptálja a terjedelmes sztorit a színpadra, hogy közben megőrizze annak letisztultságát és részleteit is. A drámaíró együtt dolgozott Mantellel, közösen döntöttek arról, hogy mit hagynak ki a regényekből. Erről az emberpróbáló feladatról így vall: “Egy dolgot nem tehet meg az ember ilyenkor: nem lehet az egészet összesűríteni, és azt mondani, hogy majd vastag ecsetvonásokkal dolgozunk. Egy színészt nem lehet arra kérni, hogy vastag ecsetvonásokkal játsszon.”

Hasonló problémával szembesült Peter Straughan is, aki legutóbb John le Carré Árulás c. regényét adaptálta a nagy vászonra, az ő forgatókönyve alapján készült a 2011-es Suszter, szabó, baka, kém. Straughant a BBC és az America’s Masterpiece Theatre kérte fel, hogy írjon tévésorozatot Mantel Farkasbőrben című regényéből. Thomas Cromwell szerepében Mark Rylance-et (A másik Boleyn lány, Intimitás) láthatják majd a tévénézők, a szériát Peter Kosminsky rendezi, a forgatás 2014 tavaszán kezdődik.

Hilary Mantel mindkét regénnyel elnyerte a Booker-díjat, és ezzel ő lett az első írónő és az első brit író, aki duplázni tudott. 2012-ben a Cromwell-trilógia második kötetéért megkapta a legjobb regényért járó Costa Book-díjat is.

Forrás: The Guardian

 


Vidd hírét!
  •  
  •