Alma – Sakkrejtvények a regényben

Vidd hírét!
 
 

Sakkrejtvényekkel tűzdelt ifjúsági kalandregényt írt Berg Judit József Attila-díjas író minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit közreműködésével. Az Alma – A sötét birodalom című kötet már kapható a könyvesboltokban.

Egy különös nyári délutánon, amelyen egymást érik a váratlan, nyugtalanító események, a regény hősei, Alma, Drifter, Félix és Bella egy számukra idegen világba kerülnek. Vissza szeretnének jutni a saját valóságukba, de a sötét birodalom uralkodója próbatételek elé állítja őket. Váratlan helyzetekkel kell szembenézniük, súlyos döntéseket kell meghozniuk, hogy méltó ellenfelei legyenek Alma kihívójának, a sakkbirodalom fejedelmének.

Bár az izgalmas kalandok során a regény szereplői időnként sakkrejtvényekbe botlanak, Berg Judit szerint nem csak annak élvezetes a könyv, aki ismeri a sakkot. A könyv hősei közül is csak a tizenkét éves Alma tud sakkozni, társainak sejtelmük sincs a játékról. A sakkrejtvények azonban nem pusztán logikai feladványok, hanem titkos kódként, térképként, útjelzőként működnek a középkori világot idéző, ezernyi veszélyt rejtő birodalomban.

Mint Berg Judit, József Attila- és IBBY-díjas író, Rumini megteremtője az MTI-nek elárulta, élete egyik legnehezebb feladata volt fordulatos és kalandos ifjúsági regényt írni úgy, hogy a sakkozni nem tudókat is lekösse, és a sakkozni tudók számára is különleges élményt jelentsen. A Rumini-könyvek szerzője Polgár Judit közreműködésével írta meg új kalandregényét. Céljuk az volt, hogy egy izgalmas regényben egy kicsit a sakkról, de még inkább a sakkon túl az életről meséljenek a fiatal olvasóknak, hiszen a sakk drámai fordulatai gyakran a való élet kiélezett helyzeteit sűrítik magukba és a sakktábla melletti küzdelmekben ugyanazokra az erényekre van szükség, amelyek nélkül az életben sem lehet boldogulni.

Az Alma mindezek mellett egy világirodalmi kuriózummal is szolgál: a regény egyik fejezete egy valós sakkpartit modellez. Az a vérre menő ütközet, amelyben a sötét birodalom ura szemtől szemben próbálja legyőzni a gyerekeket és újdonsült barátaikat, pontosan követi Polgár Judit és Viswanathan Anand 1998-ban, Dos Hermanasban vívott elhíresült partiját, amely a magyar sakkozó győzelmével végződött. A könyv függelékében lépésről lépésre nyomon követhető a híres játszma is, amely úgy illeszkedik a regény cselekményébe, mintha eleve a szereplők sorsa alakította volna.

Berg Judit új regényét az elsőkönyves, tehetséges könyvtervező és grafikus, Bernát Barbara fametszethatású illusztrációi díszítik. A kötet az Ecovit Kiadó gondozásában jelent meg, már kapható a boltokban.

Forrás: MTI


Vidd hírét!