Csak nőket jelöltek a Costa Book-díjra

Vidd hírét!
  •  
  •  

Csak írónőket jelöltek a Costa Book-díjra a legjobb regény kategóriájában, közöttük azt a Bernardine Bishopot, aki 2013. július 4-én hunyt el, így ő lehet az első olyan szerző, aki poszthumusz kapja meg a rangos irodalmi díjat. (A díj történetében volt még egy poszthumusz díjazott, 1998-ban Ted Hughes pár hónappal a halála után kapta meg a díjat, de akkor még nem a Costa Book-, hanem Whitbread Book Awards címet viselte.) Bishop korán, a húszas évei elején publikált két regényt, aztán fél évszázadon keresztül nem kapott tőle semmit az olvasóközönség, végül 2013 januárjában tért vissza az Unexpected Lessons in Love című regényével, amelyet most a Costa Book-díjra is jelöltek. Az önéletrajzi ihletésű regény egy visszvonult pszichoterapeutáról szól, aki rákkal küzd.


Bishop két korai regénye publikálása után tanárként és pszichoterapeutaként dolgozott, és két fiút szült. A regényíráshoz azt követően tért vissza, hogy rákot diagnosztizáltak nála, és kénytelen volt lemondani a tanári pályáról. Az Unpexpected Lessons in Love című könyvén kivül két másik regényt is írt, ezeket is poszthumusz fogják publikálni. Magyarul egyelőre semmi nem olvasható tőle.

A londoni Bernardine Bishop mellett másik három írónő regényét jelölték a díjra a legjobb regény kategóriában: Kate Atkinsont Life After Life című könyvéért, Maggie O’Farrellt az Instructions for a Heatwave című regényéért és Evie Wyldot az All the Birds, Singing című munkájáért. A jelöltek közül Kate Atkinson és Maggie O’Farrell neve is ismerős lehet a magyar olvasók előtt is, előzőtől a Fénykép ezüstkeretben című regény jelent meg itthon, utóbbitól A szeretőm szerelme, A köztünk lévő távolság és A kéz, amely először fogta az enyémet, amely 2010-ben ugyanebben a kategóriában Costa Book-díjat kapott. Ez az első alkalom, hogy a díjra jelölt valamennyi szerző nő.

A Costa Book-díj az angol nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi díja. 1971 óta adják át, de csak 2005 óta hívják Costa Book-díjnak. Előtte a Whitbread Book Awards címet viselte. 2012-ig öt kategóriában hirdettek nyertest: legjobb regény, legjobb első regény, legjobb gyermekkönyv, költészet és életrajz. 2012-től a novellákat is díjazzák, de ebben a kategóriában nem egy zsűri, hanem a közönség választja a nyertest. A Costa Book Év Könyve díjat az öt kategória nyertese közül választják, ami – a kategóriánkénti 5 000 fontos pénzjutalom mellett – további 25 000 fontot jelent a díjazott szerzőnek.

Az előző években a Costa Book Év Könyve díjat valamelyik regény-kategória győztese kapta. Tavaly Hilary Mantelt díjazták a Holtaknak menete c. regényéért.

Forrás: The Independent


Vidd hírét!
  •  
  •