Gyilkosság az Orient expresszen a mozikban?

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

A 20th Century Fox mozifilmet készít Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen című regényéből, jelentette a Variety. Egyelőre nem tudni, hogy ki ül majd a rendezői székben, ahogy azt sem, hogy ki alakítja majd Hercule Poirot-t, Agatha Christie belga mesterdetektívjét – csak az biztos, hogy a film egyik producere Ridley Scott lesz, és ez (egyesek szerint) már félsiker. A Variety egyébként úgy emlegeti a tervezett filmprojektet, mint az 1974-es Gyilkosság az Orient expresszen remake-je.


1974-ben Sidney Lumet forgatott filmet Agatha Christie egyik legnépszerűbb regényéből. Az angol EMI Films által gyártott mozifilm világsikert aratott, számos díjat nyert, még Agatha Christie-nek is tetszett az adaptáció, ami pedig ritkaságnak számított. Poirot-t az 1974-es filmben Albert Finney játszotta, noha a forgatás előtt szóba került Alec Guinness és Paul Scofiled neve is. Az írónő a film megtekintése után azt mondta, hogy Finney alakítása állt a legközelebb ahhoz a képhez, melyet ő Hercule Poirot-ról kialakított. Vajon 2014-ben ki tud majd legalább ennyire hitelesen Poirot-t játszani?

Hercule Poirot-t, a híres magándetektívet egy sürgős ügy Isztambulból Angliába szólítja. Az Orient expresszen már nincs szabad hely, ám a vasúttársaság tulajdonosa elintézi, hogy Poirot mégis fülkét kapjon a szerelvényen. Az utasok egyike felismeri őt és csinos summát kilátásba helyezve felkéri, járjon utána, ki ír neki fenyegető leveleket. A detektívnek nem szimpatikus a nyers modorú amerikai, ezért elutasítja az ajánlatot. A férfit másnap holtan találják a fülkéjében. Poirot-nak minden ravaszságára szüksége van ahhoz, hogy időben megoldja az ügyet, hiszen a hótorlasz miatt veszteglő vonat hamarosan elindulhat a következő állomásra, ahol a hatóságoknak jelenteni kell a bűntényt.

A Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie 1934-ben írt, egyik leghíresebb regénye. Magyarul először 1935-ben jelent meg A behavazott expressz címen, 1976-ban a Rakéta Regényújság közölte folytatásokban, immár Gyilkosság az Orient expresszen cím alatt, az Európa Könyvkiadó pedig 1980 óta többször is kiadta, legutóbb 2011-ben. Az 1974-es angol adaptáció mellett 2001-ben és 2010-ben TV-film is készült a regényből.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •