Könyvekből filmet!

Vidd hírét!
 
 

Animációs film készül az Anne Frank naplójából, az alkotást a Libanoni keringő rendezője és forgatókönyvírója, Ari Folman írná és rendezné. Az egyelőre cím nélküli projektet Anne Frank jogutódjai is támogatják, és ez lenne a korábban Oscar-díjra is jelölt izraeli filmes első gyerekekhez szóló rendezése. Az Anne Frank naplóját vászonra vinni igazi kihívás és lehetőség, mondta Folman a The Hollywood Reporternek.

Az Anne Frank Fonds minden segítséget megad a film készítőinek, teljes hozzáférést biztosítanak például az alapítvány archívumához is. Folman és társproducere, Diana Elbaum a minden platformon és minden nyelven történő forgalmazás jogait is megvásárolta a készülő filmhez, amelyet 2014 végén kezdenek forgatni. A producerpáros az elmúlt héten a legjobb animációs játékfilm kategóriában Európai Filmdíjat nyert legutóbbi filmjével, a The Congress-szel.

Anne Frank 1942. június 12. és 1944. augusztus elseje között vezetett naplót: kezdetben csak magának írogatott, később, amikor megérett benne az elhatározás, hogy híres írónő lesz, elővette régi írásait és módszeresen átírta, javítgatta őket. Az volt a terve, hogy naplója alapján könyvet ír a háborúról, és hű képet fest benne a német megszállás éveiről Hollandiában. Korai halála – nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt vesztette életét a Bergen-Belsen-i koncentrációs táborban – megakadályozta terve megvalósításában. Anne Frank naplója örök érvényű olvasmány, egyaránt szól az övéihez, hasonló gondokkal küszködő fiatalokhoz, az idősebbekhez, akik szeretnék jobban megérteni őket, és szól mindazokhoz, akik tudni akarják, mi történt a Prinsengracht 263. hátsó traktusában bujkáló családokkal a hitleri megszállás alatt álló Amszterdamban. A könyv magyarul a Park Könyvkiadó gondozásában jelent meg, legutóbb 2013-ban.

Régóta szóbeszéd tárgya Neil Gaiman képregénysorozatának, a Sandmannek az adaptációja is, de eddig konkrét lépést senki sem tett a feldolgozás megvalósításáért. Az eredeti sorozat 1988 és 1996 között jelent meg az Egyesült Államokban a DC Comics és Vertigo Comics kiadásában, itthon néhány részt a Cartaphilus adott ki.

Újabban Joseph Gordon-Lewitt, az Eredet, a Looper és a Lincoln sztárja került szóba, mint producer, és ez talán lökést adhat a projektnek. Gordon-Lewitt a saját Twitter-csatornáján jelentette be a hírt. A bejegyzés tanúsága szerint az adaptáción a Warner Brothers mellett David Goyer, a Batman-filmek forgatókönyvírója, és maga Neil Gaiman is együtt dolgozik Gordon-Lewitt-tel.

 

 

 

Újra Jack Reachert alakít Tom Cruise, adta hírül nemrég a Deadline, a Paramount Pictures és a Skydance ugyanis megfilmesíti Lee Child legújabb Reacher-regényét, a Never Go Back címűt. A Jack Reacher-rajongók nem biztos, hogy kitörő örömmel fogadják ezt a hírt; emlékezzünk vissza: az első Reacher-adaptáció forgatása alatt a sorozat kedvelői minden lehetőséget megragadtak, hogy hangot adjanak nemtetszésüknek, miszerint Tom Cruise nem alkalmas arra, hogy Jack Reachert játsszon. A tiltakozások most, az új hír hallatán is folytatódnak.

A regény angolul 2013 őszén jelent meg, magyarul 2014 januárjában kerül a könyvesboltok polcaira, mint minden korábbi Lee Child-könyv, ez is a General Press Kiadónak köszönhetően. Lee Child magányos igazságosztóját ezúttal érzékei csalják kelepcébe: egy elragadó, titokzatos női hang a telefonban. Reacher úgy dönt, hogy felkutatja, milyen ember is Susan Turner, aki nem mellesleg Reacher utóda egykori különleges egységének élén. Ám a bázisra érve az őrnagynak csupán hűlt helyét találja. Nyomozásba kezd, amelyet nagyban nehezít, hogy őt magát is fogdába zárják. Csak leleménye és katonai rutinja segítik hozzá, hogy kitörhessen, és Susannel az oldalán támadásba lendüljön az igazság kiderítéséért. A véres hajszában üldözők egész hada lohol a nyomukban, az FBI-tól kezdve a legmagasabb katonai körök felbérelt verőembereiig. A nyomozás szálai különleges körökbe és helyekre vezetnek: titkos elit férfikluboktól egészen Afganisztánig. Reacher a menekülésük során leckét kap a világ női értelmezéséből, és néhány napra még apának is érezheti magát.


Vidd hírét!