Harry Potter színpadon is

Vidd hírét!
  •  
  •  

J. K. Rowling társproducere lesz annak a színdarabnak, amelyet a tervek szerint 2015-ben mutatnak be a londoni West End színpadán, és amely a Harry Potter-regények előzményét meséli el. A varázslótanoncról szóló hétkötetes sorozat szerzője a darab megírásában is részt vállal.


Az évek során számtalanszor megkörnyékeztek már azzal az ötlettel, hogy vigyük színpadra Harry Potter történetét – mondta az írónő -, de Sonia Friedman és Colin Callender elképzelése volt az egyetlen, amelynek értelmét láttam, amely volt annyira érzelmes, intenzív és meghitt, hogy úgy érezzem, ezt kell színpadra ültetni. Egy éves várakozás után izgatottan várom, hogy megtegyük a következő lépést a projekt megvalósítását illetően, tette hozzá Rowling, és megköszönte a Harry Potter-filmek készítőjének, a Warner Brosnak a színpadi adaptáció tervéhez nyújtott folyamatos támogatását.

A két producer elmondta, hogy a színdarab Harry Potter korai, a Roxfort előtti éveit mesélné el, amikor a későbbi varázslófiú árván és száműzöttként élte az életét. Harry Potternek erről az éveiről eddig még Rowling sem mesélt, tehát a varázslótanonc életének egy új szakaszát ismernénk meg. A színdarab biztos kezekbe kerül: Friedman a West Enden is játszott The Book of Mormon (A Mormon könyve) c. darab egyik producere, Callender legutóbb pedig a Broadwayn nagy sikert arató Lucy Guy című színjátékon dolgozott, amelynek főszerepében Tom Hankset láthatta a nagyérdemű.

Magyarul az Animusnál jelentek meg a Harry Potter-regények

Mindezzel párhuzamosan egy filmsorozat is készülőfélben van, amelyet szintén a Harry Potter-sorozat inspirált, de amelyben nem szerepel sem a varázslófiú, sem más szereplője a szériának. A több részesre tervezett széria a Harry Potter-könyvekben és -filmekben is említett roxforti tankönyv, a Fantastic Beasts and Where to Find Them alapján készül. A filmek középpontjában a könyv kitalált szerzője, Newt Scamander áll, a forgatókönyvet pedig maga Rowling írja, ez lesz az első ilyen jellegű munkája. Noha ugyanúgy a boszorkányok és varázslók világában fog játszódni, ez nem a Harry Potter-sorozat előzménye vagy folytatása, sietett leszögezni az írónő. Csupán annyi köze van Harry Potterhez, hogy a cselekménye ugyanabban az univerzumban játszódik.

A Harry Potter-sorozat első kötete 1997-ben jelent meg Harry Potter és a bölcsek köve címen, amely után óriási világsiker lett a többi kötet is. Az utolsó könyvet 2007 júniusában adták ki, azóta több mint 450 millió példányt adtak el a sorozatból, összesen 74 nyelven. A könyvek alapján 8 mozifilm készült, amelyben a varázslófiút Daniel Radcliffe alakította. Magyarul a könyvek az Animus Kiadó gondozásában jelentek meg.

Forrás: The Guardian


Vidd hírét!
  •  
  •