A Francia Köztársaság Becsületrendjével tüntették ki Danielle Steelt

Vidd hírét!
  •  
  •  

A legnagyobb francia állami elismeréssel, a Francia Köztársaság Becsületrendjével tüntették ki Danielle Steel amerikai regényírónőt. A modern romantika királynője lovagi címet kapott, ez a Becsületrend legmagasabb rangja. Steel 2002-ben a francia államtól megkapta a Művészeti és Irodalmi Rend tiszti rangját is – ez a franciák legmagasabb kultúrális kitüntetése. Az új kitüntetése által az írónő olyan prominens, nem francia állampolgárságú személyek köréhez csatlakozott, mint Paul McCartney, Céline Dion, Barbra Streisand, J. K. Rowling, Amos Oz, Umberto Eco vagy Graham Greene.


Danielle Steel regényei 43 nyelven, 70 országban jelentek meg, világszerte több mint 800 millió példány fogyott belőlük, és ezzel a számmal az írónő világelső az élő szerzők között, de a Danielle Steel - megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjétminden idők legtöbb eladott példányszámával rendelkezők között is negyedik. Több mint 20 regényéből készült tévéfilm, kettőt közülük Golden Globe-díjra is jelöltek. Steel 1947. augusztus 14-én született New Yorkban, ötször ment férjhez, mind az öt alkalommal el is vált. Jelenleg San Franciscóban él, de sok időt tölt Párizsban is, ez tulajdonképpen a második otthona. A francia főváros több regényéhez is ihletet nyújtott.

A Francia Köztársaság Becsületrendjét Napoléon Bonaparte, Franciaország Első Konzulja alapította 1802-ben. A polgári személyek elismerése évente három alkalommal történik: január 1-jén, húsvétkor és július 14-én. A Becsületrendet külföldiek is meglaphatják: a politikusokon kivül olyanoknak is odaítélhetik, akik sokat tettek a Franciaországgal való kapcsolatok gazdagításáért. A magyar tollforgatók közül Becsületrendet kapott többek között Heltai Jenő, Kosztolányi Dezső és Babits Mihály is.

Forrás: The Independent, Wikipédia


Vidd hírét!
  •  
  •