Kate Atkinson regénye kapta a Costa Book-díjat

Vidd hírét!
 
 

2014. január 6-án kihirdették a 2013-as Costa Book-díjak nyerteseit. A legjobb regénynek járó Costa Book-díjat a brit Kate Atkinson kapta Life After Life című regényéért, amely egy nőről szól, aki 1910-ben születik Angliában egy hóviharos éjszakán, de meghal még az első lélegzetvétele előtt. Vagy éppen nem: kap egy második esélyt is az élettől, megszületik, felnő, és elmeséli a saját történetét. A 62 éves Atkinson regénye arra keresi a választ, hogy megváltoztathatjuk-e a saját életünket, ha újabb és újabb esélyt kapunk erre? Atkinson korábban, 1995-ben, a Behind the Scenes at the Museum című debütáló regényével szintén elnyerte a rangos brit irodalmi díjat, akkor az év könyvének választották a regényét, amely magyarul a Geopen Könyvkiadó gondozásában jelent meg Fénykép ezüstkeretben címmel. A Life After Life az írónő nyolcadik regénye.

A Costa Book-díjas regény és a szerző: Kate Atkinson

Az életrajz kategóriában Lucy Hallett-Hughes brit kultúrtörténész diadalmaskodott a The Pike című biográfiájával, amely az olasz költőről és nőcsábászról, a háborúpárti Gabriele D’Annunzióról szól. A költészet kategóriában Michael Symmons Roberts legújabb versgyűjteménye, a Drysalte nyert. Az elsőregény kategóriában a mentális gondozásban ápolóként dolgozó Nathan Filer The Shock of the Fall című művét találta a legjobbnak a zsűri, amelyben egy férfi őrületbe süllyed, ahogy ráébred a bátyja gyermekkori halálában játszott szerepére. A legjobb gyermekkönyv a Goth Girl and the Ghost of a Mouse lett Chris Riddell politikai karikaturista tollából, amelyben a címszereplő kislány egy Ishmael nevű egérrel szövetkezve próbálja feltárni kísértetjárta otthonának titkait.

A Costa Book-díj az angol nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi díja. 1971 óta adják át, de csak 2005 óta hívják Costa Book-díjnak. Előtte a Whitbread Book Awardsként jegyezték, aztán a Whitbread visszavonta a támogatását, és annak egyik leányvállalata, a Costa Coffee lett az irodalmi díj főszponzora. 2012-ig öt kategóriában hirdettek nyertest: legjobb regény, legjobb első regény, legjobb gyermekkönyv, költészet és életrajz. 2012-től a novellákat is díjazzák, de ebben a kategóriában a nem egy zsűri, hanem a közönség választja a nyertest, és eredményt január 29-én, a hivatalos díjátadón hirdetnek. Ugyancsak ekkor jelentik be azt is, hogy az öt kategória nyertese közül ki kapja a Costa Book Év Könyve díjat, ami – a kategóriánkénti 5 000 fontos pénzjutalom mellett – további 25 000 fontot jelent a szerzőnek.

A Costa Book Év Könyve díjat 1985-ös bevezetése óta 11-szer regény, négyszer első regény, ötször önéletrajzi írás, hétszer versgyűjtemény és egyszer gyermekkönyv kapta. A 2012-ben Hilary Mantel Holtaknak menete című történelmi munkája nyert a legjobb regény kategóriában, és ugyanez a könyv lett az Év Könyve is.

Forrás: hirado.hu, Olvasoterem.com


Vidd hírét!