Nem ír több regényt a Nobel-díjas Günter Grass

Vidd hírét!
  •  
  •  

Nem ír már több regényt az 1999-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett német Günter Grass. A regényírástól való visszavonulását maga a szerző jelentette be egy január 6-án publikált interjúban.


“86 éves vagyok. Nem hiszem, hogy sikerülne még összehozni egy regényt” – mondta Grass a Passauer Neue Presse című lapnak. A bádogdob szerzője elmondta, hogy egy regény megírásához 5-6 évig tartó kutatómunka szükséges, és ő az egészségi állapota miatt már nem tud ilyen hosszú időre előre tervezni. Az írással azért nem hagy fel teljesen. Az utóbbi időszakban kórházi kezelésre szorult, de azt követően visszatért az alkotó tevékenységhez, először a grafikához és a festészethez. “A rajzolás és az akvarellfestés révén már elkészültek az első szövegek. Most ezen dolgozom. Még nem tudom, hogy mi alakul ki belőle” – mondta Günter Grass.

Günter Grass – még alkot, de több regényt már nem ír

Legutóbbi prózai munkája, az A doboz című önéletrajzi regénye 2008-ban jelent meg (magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2009-ben), legutóbbi könyve, az Eintagsfliegen című verseskötet pedig 2012-ben.

Günter Grass 1927. október 16-án született a lengyelországi Gdanskban. A második világháborúban a náci párt fegyveres alakulatában, az SS-ben szolgált. Erről először több mint 60 évvel az eseményeket követően, 2006-ban beszélt nyilvánosan, és ezt az időszakot dolgozta fel a Hagymahántás közben című 2006-os kötetében is. A könyv magyarul szintén az Európa Könyvkiadónál jelent meg 2007-ben. A háború után, 1948-tól 1952-ig rajzot és szobrászatot tanult a düsseldorfi művészeti akadémián. Szobrai és grafikái már kiállításokon jelentek meg, amikor elkezdett írni. Első regénye, az 1959-es Bádogdob rögtön elnyerte a Gruppe 47 nevű tekintélyes német irodalmi társaság díját és világhírűvé tette.
Eddig több tucat könyve jelent meg, és a művészi tevékenység mellett a politikában is aktív. Baloldali értelmiségiként a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) támogatja, többször a párt országos választási kampányában is részt vett.

Az utóbbi években elsősorban politikai nézetei révén volt jelen a német közéletben. 2012-ben az Amit el kell mondani című prózaversében kifejtette, hogy az egyre nagyobb és ellenőrizetlenül gyarapodó nukleáris fegyverzettel rendelkező Izrael megelőző csapást fontolgat Irán ellen, amivel az egész világ békéjét fenyegeti. Az izraeli vezetést bíráló vers nemzetközi vitát gerjesztett.

Tavaly a parlamenti választások előtt közeledésre szólította fel az SPD-t és a szociáldemokratáktól balra álló Baloldalt, az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből kifejlődött parlamenti pártot, és óvott attól, hogy az SPD koalícióra lépjen a konzervatív CDU/CSU-val. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési programjaival kapcsolatban számos értelmiségivel együtt követelte, hogy Németország adjon politikai menedékjogot Edward Snowdennek, aki kiszivárogtatta az NSA tevékenységét leleplező titkos ügynökségi dokumentumokat.

Forrás: MTI. A főoldalon használt fotót Ulrich Perrey készítette, innen kölcsönöztük.


Vidd hírét!
  •  
  •