Közzétették az Edgar Allan Poe-díj idei jelöltlistáit

Vidd hírét!
 
 

2013. január 19-én ünneplik a detektívirodalom műfajának úttörőjeként számon tartott Edgar Allan Poe születésének 205. évfordulóját. Ez az a dátum, ameddig az Amerikai Krimiírók Egyesületének (Mystery Writers of America – MWA) közzé kell tennie a XIX. századi amerikai költőről és novellistáról elnevezett, 1946-ban alapított irodalmi kitüntetés adott évi jelöltlistáit. A díjjal a bűnügyi irodalom legjobb amerikai megjelenésű műveit díjazzák, több kategóriában. Korábban színházi, filmes, televíziós és rádiós műfajokban is díjaztak, ma már az irodalmi díjak mellett egyetlen filmes kategóriában adják át a díjat. A 2014-es Edgar Allan Poe-díjra nem kevesebb mint 13 kategóriában jelöltek műveket és irodalmi személyiségeket.

Az általában legrangosabb kategóriának számító legjobb regény díjára hatan pályáznak: Thomas H. Cook, Matt Haig, William Kent Krueger, Louise Penny, Ian Rankin és Lori Roy. Magyarul eddig egyedül a skót Ian Rankinnek jelent meg regénye: a John Rebus felügyelő főszereplésével játszódó sorozatából a Pokolvidék és a Sötét jelen olvasható. Rankin egyébként 2004-ben már elnyerte a díjat Resurrection Men című regényével. Hasonlóképpen Lori Roy is kapott már Edgar-díjat: őt 2012-ben a legjobb első regény díjával tüntették ki.

A legjobb eredeti puhafedelű könyv díjára szintén hatan pályáznak: Lisa Ballantyne – tőle magyarul megjelent A bűnös – Van, amit sosem lehet megbocsátani –, E. R. Brown, Paul Cleave, Alex Marwood, Marcus Sakey, valamint Stephen King, aki a Joyland című regényével került a jelöltlistára. Kinget nem kell bemutatni a magyar olvasóknak, hiszen közel 90 kötete közül a legtöbb magyarul is olvasható. Érdekes, hogy King számos rangos irodalmi díjat kapott pályafutása során (többek között Bram Stoker-, Brit Fantasy-, Hugo-, Locus-, O. Henry- és World Fantasy-díjjal is kitüntették már), viszont az Edgar-díjat eddig még nem sikerült elnyernie.

A legjobb rövidprózai alkotásokat díjazó kategóriában hatan pályáznak öt novellával: Reed Farrel Coleman, a Max Allan Collins és Mickey Spillan alkotta szerzőpáros, John Connolly, Tina Corey és Tim L. Williams. Collins, Spillan és Connolly neve ismerősen csenghet Magyarországon is: Collins a népszerű televíziós sorozat, a CSI: Miami helyszínelők forgatókönyveinek és a belőlük készült regényeknek, valamint néhány másik népszerű vagy kevésbé népszerű mozifilm (Maverick, A Múmia, A Skorpiókirály, Célkeresztben, A fegyverek szava, Én, a kém) alapján írt regényének köszönhetően ismert; Spillantól az Én, a bíró, az Egy magányos éjszaka és a Halálos hajsza jelent meg magyarul; Connollyt pedig elsősorban a Charlie Parker-sorozatának magyarul megjelent köteteiről ismerhetik a magyar olvasók. Az Edgar Allan Poe-díjat korábban még egyiküknek sem sikerült elnyernie.

A felsoroltak mellett az Amerikai Krimiírók Egyesülete még a következő kategóriákban tette közzé a jelöltek listáját: legjobb első regény (amerikai szerzőtől), non fiction, kritika/életrajz, gyerekkönyv, ifjúsági (young adult) regény, televíziós sorozatepizód forgatókönyve. Emellett egy külön kategóriában (Simon & Schuster – Mary Higgins Clark-díj) is közzétették a jelöltek listáját. Ezt a díjat az MWA különbizottsága ítéli oda egy olyan könyvért, amelynek szerzője hűen ragaszkodik a Mary Higgins Clark által teremtett hagyományokhoz és az általa meghatározott feltételekhez. A győztesek nevét a 2014. május 1-én sorra kerülő Edgar Bankett keretében hirdetik ki, és ekkor kerül sor a díjak átadására is.

Három további kategóriában már a győztesek neve is ismert: a legjobb elsőnovellás szerzőnek járó Robert L. Fish Emlékdíjat az idén Jeff Soloway kapja The Wentworth Letter című írásáért, amely a Criminal Element Malfeasance Occasional című gyűjteményében jelent meg. A Raven-díjat, amellyel a bűnügyi műfaj területén kiemelkedő, de az írástól eltérő tevékenységeket jutalmaznak, a michigani Ann Arborban működő Aunt Agatha’s Könyvesboltnak ítélték oda. Az életmű-díjnak számító Nagymester-díjat 2014-ben is két szerző veheti át: Robert Crais és Carolyn Hart. Craistől több regény is megjelent magyarul: Voodoo folyóKétperces szabályRémálmok városaA rettegés háza.

Források: theedgars.com, Wikipédia, Olvasóterem


Vidd hírét!