Diane Chamberlain: Titkok örvénye

Írta : Diane Chamberlain
Eredeti cím : The Midwife’s Confession
Eredeti kiadás : 2011
Magyar cím : Titkok örvénye
Fordította : Frei-Kovács Judit
Kiadó : Alexandra Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 423
95
Vidd hírét!
 
 

Diane Chamberlaine saját bevallása szerint az emberi érzelmekről és kapcsolatokról szeret írni, ugyanis ezt a témát tartja nemcsak a legérdekesebbnek, de a legfontosabbnak is. A Titkok örvényében sincs ez másképp, érzelmekkel és fordulatokkal teli regény ez, nőkről, barátnőkről, anyákról és lányaikról.

A regény középpontjában három régi barátnő áll, az ők egyéni és közös történetük bontakozik ki fejezetről fejezetre. Egyikőjük – a történet szempontjából a kulcsszereplő – öngyilkosságával azonban olyan titkok kerülnek felszínre, amelyek teljesen a feje tetejére állítják a másik két nő, annak családja és számukra idegen emberek életét is, valamint folyamatos kihívás elé állítják az elhunyt barátnőjük iránt érzett érzelmeiket, a barátságot és szeretetet. Ezek a folyamatosan felszínre kerülő újabb és újabb titkok szolgáltatják a regény fordulatait, amelyekben hiány nincs, a regény fő kérdése pedig az, hogy mi az, amit már nem lehet megbocsájtani?

A regény főszereplői tehát a három barátnő, Noelle, Emerson és Tara, megismerkedünk ugyanakkor egy másik nővel is, Annával, és annak családjával, akik – bár nem ismerték Noelle-t – szintén belekerültek a titkok örvényébe. Noelle hosszú évekig bábaként dolgozott, nemcsak a munkája, de hivatása és élete is volt az otthonszülő nők babáinak világra segítése. Bár kissé különc volt, de mindenki szerette őt. Senki sem tudta azonban, hogy a múltban helyrehozhatatlan hibákat követett el, és  olyan súlyos titkokat hurcol, amelyekről még a legjobb barátnői sem tudnak. Menekülésként az öngyilkosságot választja. Barátnői bűntudattól szenvednek és nem tudnak belenyugodni a látszólag értelmetlen halálba, ezért kutakodni kezdenek az életében, hogy próbálják megérteni, mi vezethette őt ilyen szörnyű tettre. Amikor az eltitkolt hazugságok Emerson és Tara nyakába zúdúlnak, a feje tetejére állítja az életüket, és nemcsak az övékét, de számukra idegen emberekét is.

Noelle öngyilkosságát megelőzően Tara nagyon nehéz időszakon ment keresztül, ugyanis egy autóbalesetben elveszítette a férjét, lánya pedig, saját gyászába burkolózva, teljesen eltávolodott tőle. Tara számára vigaszt és mentséget a barátnői jelentettek, Noelle halála azonban teljesen kirántotta alóla a talajt.

A barátnők közül Emerson élete tűnt a legkiegyensúlyozottabbnak. Családjában minden rendben volt, férjével nagyon jó volt a házasságuk, sikeres üzletett vezetett, a lányával való viszonya pedig irigylésre méltó volt, különösen Tara számára, aki sikertelenül próbálkozott újra közel kerülni sajátjához. Ahogy azonban lassanként a helyére kerül a kirakós összes darabja Noelle életével és halálával kapcsolatban, úgy lesz Emerson is egyre érintettebb a történetben, és úgyanúgy hullik darabokra az ő élete is, mint mindenkié, aki részese volt Noelle tévedéseinek és hibáinak.

A regény minden egyes fejezete egy-egy szereplő szemszögéből van bemutatva, egyes szám, első személyben, kivéve a már halott Noelle fejezeteit, amelyek múlt időben, harmadik személyben íródtak. Lassan-lassan összeáll a kép az olvasó előtt, megismeri a szereplők élettörténetét,  ezáltal pedig az eseményekhez fűződő érzelmeiket, és azt, ahogyan megküzdenek ezekkel, egyedül, illetve együtt.

A szerző: Diane Chamberlain

A regény összetettsége kidolgozott történetvezetést igényel, amelyet nagyszerűen, hiba nélkül oldott meg az irónő. A történet összetettsége mellett ugyanakkora hangsúlyt kap az érzelmek kidolgozása is, amelyek olyannyira erőteljesek, hogy az olvasót is magával ragadják. Gyász, csalódottság, szomorúság, kétségbeesettség, öröm, szerelem – és még sorolhatnánk azokat az érzelmeket, amelyekkel a szereplők nap mint nap megküzdenek. A regény központi kérdése mellett pedig – mi az, amit már nem lehet megbocsájtani? – ugyancsak nagyon fontos kérdés, hogy hogyan tudnak a szereplők szembenézni ezekkel a súlyos titkokkal, és hogyan tudnak megküzdeni velük, illetve megváltozott életükkel? Az ahogyan a szereplők megküzdenek az érzelmekkel és helyzetekkel, nagyszerűen jellemzi őket, ugyanis az írónő ezek tükrében mutatja be szereplőit. Az egyazon történet pedig a különböző jellemű szereplők szemén keresztül bemutatva hitelessé, érdekesebbé és izgalmasabbá válik. A Titkok örvénye tehát egy olyan családregény, amely a legelejétől kezdve a legvégéig fordulatokkal, izgalmakkal és főleg érzelmekkel szolgál az olvasó számára.


Vidd hírét!