Nathan Filer kapta a Costa Book Év Könyve díjat

Vidd hírét!
 
 

Meglepetésre a 32 éves Nathan Filer kapta a Costa Book Év Könyve díjat kedden este Londonban. A korábban mentális gondozásban ápolóként dolgozó Filer a The Shock of the Fall című könyvével aratott győzelmet, és így megelőzte az abszolút esélyesnek tartott Kate Atkinsont, aki Life After Life c. regényével január elején a legjobb regénynek járó Costa Book-díjat kapta. A The Shock of the Fall egy férfi, bizonyos Matthew Holmes története, aki az őrületbe süllyed, ahogy ráébred a bátyja gyermekkori halálában játszott szerepére. Filer január elején a legjobb első regényesek kategóriájában nyert.

A díjnyertes könyvet a zsűri elnöke, Rose Tremain író (Színarany) méltatta. Azt mondta, a The Shock of the Fall meglepően céltudatos regény, ahhoz képest, hogy ez a szerző debütáló műve. Nem csak a skizofréniáról, hanem a bánatról és a fájdalomról szól, tette hozzá Tremain, aki elmondta, hogy a döntés nem volt éppen egyhangú, de azért „vér nem folyt”, ahogyan fogalmazott, feltehetően arra utalva, hogy a bíráló bizottság tagjai nagyjából egyetértettek Filer győzelmével. A könyv kimagaslik a többi jelölt közül, magyarázta. A Filer által választott hangnem, amellyel a történetet elmeséli, tökéletesen passzol a témához, és a szerző egyszer sem billen ki ebből a tónusból. A történet nagyon megindító, de közben nem válik érzelgőssé, mondta Tremain, és hozzáfűzte: reméli, hogy hamarosan újabb könyvekre számíthatunk a most díjazott írótól.

A díj meglepte magát a szerzőt is, a tapsvihart követően alig talált szavakat, majd azt mondta, hogy nem készült beszéddel, mert a fogadóirodák szorzóira figyelt. Mint ismeretes, az elmúlt napokban szinte mindenhol az szerepelt, hogy a Costa Book Év Könyve díjra Kate Atkinson az esélyes, és már-már biztos győztesként kezelte őt a brit média. Filer megköszönte a zsűrinek a díjat, és hozzátette, hogy nagyon nehéz dolguk lehetett ennyire különböző műveket összehasonlítani. A Costa Book Év Könyvét a Costa Book-díj öt kategóriájának győztese közül választja ki a zsűri.

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=KXo5VFbIH0Y[/youtube]

Jonathan Filer ezt követően köszönetet mondott a nejének, Emilynek, akit a múlt héten vett feleségül; azt mondta, biztos abban, hogy az ő segítsége és támogatása nélkül nem kapta volna meg ezt a díjat. A végén köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a regény megírásában, és akiket név szerint is felsorolt a könyvben. A közönség derülésére hozzátette: ha kíváncsiak a nevekre, akkor vásárolják meg a könyvet.

Jonathan Filer többek között az abszolút esélyesnek kikiáltott Kate Atkinsont előzte meg a jelöltek sorában. A Costa Book Év Könyve díjért versenyben volt még Lucy Hallett-Hughes brit kultúrtörténész a The Pike című biográfiájával, Michael Symmons Roberts legújabb versgyűjteményével és Chris Riddell politikai karikaturista a Goth Girl and the Ghost of a Mouse című művével, amely január elején a legjobb gyerekkönyv kategóriában diadalmaskodott.  A The Shock of the Fall az ötödik olyan debütáló regény, amely az Év Könyve díjat is megkapja a díj történetében. Korábban éppen Kate Atkinson is elsőkönyvesként kapott Costa Book Év Könyve díjat.

Nathan Filer és regénye, a The Shock of the Fall

A most 32 éves Nathan Filer korábban mentális gondozóként dolgozott Bristolban, jelenleg kreatív írást tanít a Bath Spa Egyetemen. Korábban versírással is foglakozott, és több irodalmi fesztiválon fellépett. 2005-ben Oedipus című rövidfilmjével több rangos díjat is megnyert, többet között a BBC legjobb elsőfilmesnek járó díját. Első regényének jogait a HarperCollins vásárolta meg egy tekintélyes, hat számjegyű összegért.

Forrás: BBC


Vidd hírét!