Sunday Times EFG Novelladíj 2014: Pulitzer-díjasok a jelöltek között

Vidd hírét!
 
 

Két Pulitzer-díjas író és egy Man Booker-díjra jelölt tollforgató is pályázik a világ egyik legrangosabb novelladíjára, a Sunday Times EFG Novelladíjra. Az irodalmi elismeréssel együtt a nyertes 30 000 angol fontot kap, így ez a legnagyobb pénzösszeggel járó kitüntetés a rövidprózai díjak között. Mikor ne kísérné nagyobb figyelemmel a világsajtó ezt a díjat, ha nem most, miután az irodalmi Nobel díjat is a rövidpróza egyik kiválósága, a kanadai Alice Munro nyerte? Ráadásul a nők is többségben vannak idén a jelöltlistán, a tizenhat jelölt közül tíz a gyengébb nemet képviseli, így ők az esélyesebbek. Ellenük The Sunday Times EFG Novelladíj - 30 000 font egy novelláértszól a statisztika: a díj rövid története során írónő még nem nyert. Tavaly a dominikai-amerikai Junot Díaz kapta a Sunday Times EFG Novelladíjat, akinek két kötete már magyarul is megjelent a Cor Leonis Kiadó gondozásában.

A 2014-es díjra 650 szerzőt neveztek, ezek közül került ki a tizenhatos lista. A jelöltek között van Elizabeth Strout amerikai írónő, akit a magyar olvasóközönség a General Press Kiadónak köszönhetően ismer; többek között a Maradj velem, A Burgess fiúk vagy a Kisvárosi életek c. kötetei lehetnek ismerősek. Ez utóbbiért, amely novelláskötetként és regényként is egyaránt olvasható, 2009-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták az idén 58 éves írónőt. Ugyancsak a jelöltek között szerepel Adam Johnson is, aki 2013-ban az A fiú c. regényéért kapott Pulitzer-díjat a fikció kategóriában – a könyv magyarul a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelenik meg 2014-ben. Jelölést kapott a brit M. J. Hyland is, akinek 2006-os Carry Me Down c. regényét Man Booker-díjra jelölték – ő még ismeretlen a magyar olvasók előtt, noha az írásait egy sor rangos díjra jelölték, a fent említettet például Ausztráliában beválasztották minden idők legnépszerűbb száz könyve közé.

A szűkített listát, amelyen már csak hat név marad a mostani tizenhatból, március 2-án jelentik be. A nyertest április 4-én este hirdetik ki Londonban a Stationer’s Hallban rendezett gálaesten. A díjazott 30 000 angol fontot kap, a másik öt jelölt pedig fejenként 1000 fonttal vígasztalódhat. A nagyközönség még a díj kihirdetése előtt “belekóstolhat” a hat jelölt novella mindegyikébe, amelyekből neves színészek fognak felolvasni április 2-án és 3-án a Charing Cross Roadon található Foyles könyváruházban, Londonban.


Vidd hírét!