Anders Breivikről írt könyvet Åsne Seierstad

Vidd hírét!
 
 

Åsne Seierstad díjnyertes norvég újságírónő, aki világszerte, így Magyarországon is A kabuli könyvárus (Ulpius-ház, 2007) című könyvének köszönhetően vált ismertté, Anders Breivikről, a norvég terroristáról írt könyvet. A zsurnaliszta azt mondta, hogy az En Av Oss címet viselő könyvet megírni minden eddiginél nehezebb feladat volt. (A könyv címe magyarul annyit jelent: Egy közülünk.) Mint ismeretes, Breivik 2011. július 22-én autóba rejtett pokolgépet robbantott a norvég fővárosban, melynek következtében nyolc ember vesztette életét. A szélsőjobboldali nézeteket valló fiatalember két órával később rendőregyenruhába öltözve áthajózott Utøya szigetére, ahol válogatás nélkül kezdte agyonlőni a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborozóit, főleg tizenéveseket. Ámokfutásának a robbantás áldozataival együtt 77 ember esett áldozatul.

Az En Av Oss Norvégiában 2013 végén jelent meg. Seierstad interjúk sokaságát készítette, miközben anyagot gyűjtött a könyvhöz, beszélt például Breivik szüleivel, sikerült egy rövid interjút készítenie Breivik anyjával annak halála előtt, de riportot készített a bebörtönzött férfi barátaival és az áldozatok családjaival is. Az újságírónő még Breivikkel is váltott néhány levelet.

A barátain, a családján, az apján és az anyján keresztül, és az ő levelei által próbáltam megragadni az ő történetét, és igyekeztem rájönni, hogy mi alakíthatta ilyenné Breiviket – mondta Seierstad, aki a könyv írása közben tudta meg, hogy Breivik és ő három évig ugyanabban az utcában laktak. A legrangosabb újságírói díjjal, a Den Store Journalistprisennel kitüntetett zsurnaliszta a könyvben nyomon követi néhány áldozatnak az életét is: megvizsgálja, hogy honnan származtak, hogyan alakult az életük, miként kerültek Norvégia különböző pontjairól azon a végzetes napon épp Utøya szigetére, és a nyomába ered néhány túlélőnek is, megpróbálja megérteni azok gyászát és bánatát, akik a szeretteiket veszítették el 2011. július 22-én. Az áldozatokkal kapcsolatban is ugyanaz érdekli: mi alakította az életüket? Milyen eszmék mellett érvelve kerültek egy ámokfutó útjába? Seierstad úgy érzi, hogy a könyve egyben Norvégiáról is szól, és felteszi a kérdést: mi romlott el egy ilyen békés és kiegyensúlyozott társadalomban?

A szerző: Åsne Seierstad (fotó: Agnete Brun/Dagbladet)

Seierstadnak ez az ötödik könyve, de az első olyan, amikor egy a hazáját érintő témát dolgoz fel. Az elsőben Szerbiáról festett átfogó képet, amikor a koszovói háború idején tudósítóként dolgozott a térségben; a második egy kabuli könyvárus történetét meséli el, ez megjelent magyarul is; a harmadikat bagdadi tudósításai alatt írta, a civil irakiak háború előtti, alatti és utáni mindennapjait mutatja be; a negyedik a csecsenföldi háborúról szól. Nem ő az első, aki a norvég ámokfutóról ír könyvet, de honfitársai azt állítják, hogy ez a legösszetettebb beszámolója a július 22-i eseményeknek és a legfontosabb könyv, amelyet a témában írtak.

A könyv angolul 2015 februárjában vagy márciusában fog megjelenni. A magyar kiadásról egyelőre nincs információnk, de a témája miatt esélyesnek tűnik arra, hogy itthon is kiadják.


Vidd hírét!