Simon Brett kapja a Diamond Daggert

Vidd hírét!
  •  
  •  

A brit Simon Brett kapja 2014-ben a Brit Krimiírók Egyesületének Gyémánt Tőr-díját, jelentette be múlt héten az egyesület. A díjátadásra 2014. június 30-án kerül sor egy díszvacsora keretében, Londonban. Brett a 29. szerző, aki megkapja a rangos irodalmi elismerést.


A Dagger-díjat 1955-ben alapította a londoni székhelyű szervezet. A legelső és egyben legismertebb díj a legjobb kriminek odaítélt Arany Tőr (Gold Dagger), amely 1959-ig a Crossed Red Herring nevet viselte. Napjainkban tíz kategóriában adják át Dagger-díjat, az egyik legrangosabb – a már említett Arany Tőr mellett – az életmű díj, azaz a Gyémánt Tőr, amelyet 1986 óta osztanak, és amelynek odaítéléséről minden évben az egyesület tagjai döntenek. Olyan szerzőt tüntetnek ki Gyémánt Tőr-díjjal, aki munkáival jelentősen hozzájárult a műfaj népszerűsítéséhez.

Simon Brett egy ilyen író. Több mint 90 regényt írt, bűnügyi történeteire a humor, a szeszélyes karakterek és a fordulatos cselekmény jellemző. Három krimisorozata van, a Charles Paris-szériához 18 részt írt, Mrs. Pargeter, a homályos múlttal rendelkező özvegy 6 regényében nyomoz, a Fetheringben játszódó regényeinek a száma pedig 15. Magyarul csak a Gyilkosság a nyílt színen című regénye és egy novellája olvasható, előbbi az Európa Könykiadónál jelent meg 1987-ben, utóbbi egy antológiában, amely a Philip Marlowe visszatérése címet kapta.

Korábban olyan nagy nevek kaptak Gyémánt Tőr-díjat, mint John le Carré, Ruth Rendell, Ed McBain, Sara Paretsky, Lawrence Block, Ian Rankin, Elmore Leonard vagy Frederick Forsyth. 2013-ban Lee Child, a Jack Reacher-regények szerzője kapta az elismerést.


Vidd hírét!
  •  
  •