A Wikipédia ezer kötetben

Vidd hírét!
  •  
  •  

A németországi PediaPress eldöntötte, hogy fizikai valójában is megmutatja a világnak, mekkora méretet ölt a Wikipédia, a világ legnagyobb online enciklopédiája. A cég az egyik közösségi finanszírozási platformon próbálja összegyűjteni a projekt megvalósításához szükséges alapot: 50 000 dollárból ezer kötet készülhetne el, és ez tartalmazná a teljes angol nyelvű Wikipédiát, azaz több mint 4 millió szócikket, amelyet körülbelül 20 millió önkéntes hozott létre az idők során – és persze fejleszt folyamatosan.


Az első kötet elkészült. Ilyen lesz a többi 999 is.

A valószínűleg minden világrekordot megdöntő projekt célja az, hogy egy az összes kontinenst érintő vándorkiállításon bemutassák, hogy milyen nagy mennyiségű információ található a Wikipédián. Az expo egyben tisztelgés lenne mindazok előtt, akik az elmúlt tíz évben önkéntesen hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen méretűre duzzadjon ez az online enciklopédia. Az egyenként körülbelül 1200 oldalas könyveket fekete-fehérben nyomtatnák ki (a színes nyomtatás csak akkor jöhet szóba, ha az adománygyűjtés a tervezettnél jobban sikerül), illusztrációkkal, képekkel gazdagítva, és ez lenne minden idők legnagyobb nyomdai terméke. A kötetek folyamatos oldalszámozást kapnának, ami azt jelenti, hogy az ezredik kötetben már kétmillióhoz közelítő oldalszámokkal találkozhatnánk majd. A könyvespolc, amelyre felpakolnák a teljes gyűjteményt, több mint 10 méter hosszú és 2,5 méter magas lenne.

[youtube width=”640″ height=”360″]http://www.youtube.com/watch?v=-tWgA_3LRiA[/youtube]

Ha sikeres lesz az adománygyűjtés (jelen cikk írásakor az 50 000 dollárból 10 000 gyűlt össze), akkor legelőször 2014 augusztusában fogják bemutatni a nagyközönségnek az impozáns könyvgyűjteményt a londoni Wikimania keretében. Ha lehetségessé válik, és a közönség is mutat kellő érdeklődést a könyvsorozat iránt, akkor az ezer darabos könyvsorozat világ körüli útra indul, hogy mindenkinek megmutathassák a gyűjteményt. A PediaPress a tervek szerint a végén egy nagy közkönyvtárnak adományozná az egyedülálló kollekciót.

A PediaPressnél néhány olyan célt is megfogalmaztak, amely csak még több pénzből valósítható meg. Ilyen a már említett színes nyomtatás (a könyveket nem fekete-fehér, hanem színes képekkel, illusztrációkkal látnák el) vagy az öt kontinenst bejáró vándorkiállítás. A rendkívüli enciklopédia készítői azzal is tisztában vannak, hogy a könyvekben található információ egy része másodpercek alatt veszítené el aktualitását, válna idejétmúlttá. Ahhoz, hogy szemléltetni tudják, hogy a Wikipédia tartalma tulajdonképpen milyen gyakorisággal frissül, a kiállítás alatt a valós időben történő update-eket egy folytonos nyomtatópapírra nyomtatnák.

A PediaPress a Wikimedia Alapítvány legfontosabb POD (Print on Demand) szolgáltatója. Az elmúlt öt évben több ezer olyan könyvet nyomtattak rendelésre, amely a Wikipédián található tartalomból készült. A cég székhelye egyébként Mainzban van, éppen abban a városban, ahol Gutenberg, a könyvnyomtatás feltalálója több mint 500 évvel ezelőtt a tevékenységét elkezdte.


Vidd hírét!
  •  
  •