Jo Nesbø a király

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Novemberben indított játékunknak tulajdonképpen az volt a célja, hogy megtudjuk, hogy az olvasóink szerint ki ma a legjobb skandináv krimiszerző. Ha előtte engem valaki megkérdezett volna, mindenképp úgy tippelek, hogy Nesbø az első négybe símán bejut, és talán a döntős hely sem volt igazán kétséges. Arra viszont szerintem senki nem számított, hogy ekkora fölénnyel gyalogol végig a teljes mezőnyön. Az olvasóink körében kétségtelenül ő a favorit. Jo Nesbø minden kétséget kizáróan bajnok.


A skandináv krimiszerzők bajnoksága, amelyre az Olvasoterem.com szerkesztősége tizenhat szerzőt nevezett, november 11-én startolt. A nevezésnél a legfontosabb szempont az volt, hogy az illető skandináv krimiszerző legyen; a kortársak közül válogattunk, és lényeges kritérium volt az is, hogy a nevezett írótól legalább egy, de lehetőség szerint egynél több regény legyen olvasható magyarul is. Stieg Larsson volt az egyetlen olyan szerző, aki már nincs közöttünk – de a Millennium-trilógia szerzőjét egyszerűen nem mertük kihagyni.

A skandináv krimiszerzők bajnokságának alakulása

A tizenhat résztvevőt két ágra osztottuk, mint egy Grand Slam tornán. A két ágon a szerzők neveit véletlenszerűen, sorsolás útján párosítottuk, anélkül, hogy bárki is kiemelt lett volna. Így történt, hogy az egyik ágra csak két írónő jutott, ráadásul ők olyan nagy nevekkel kellett megküzdjenek a döntő felé vezető úton, mint Henning Mankell, Arne Dahl vagy a későbbi bajnoka, Jo Nesbø. A másik ágon a szebbik nem képviselői voltak többségben: a nyolc szerzőből öt nő volt, és egyikük, a szintén norvég Karin Fossum egészen a döntőig jutott. A skandinávok között a svédek voltak többségben: a tizenhatból tíz szerző a vikingek és fjordok hazájából érkezett. Ehhez képest Norvégiát csupán hárman képviselték, és kettő közülük döntős lett.

Karin Fossum előbb a finn Leena Lehtolainent győzte le 59:6-ra, majd a svéd Camilla Läckbergnél bizonyult jobbnak 51:18 arányban. Az elődöntőben egy dán volt az ellenfele, a szintén nagy népszerűségnek örvendő Jussi Adler-Olsen, de a norvég krimikirálynőt jobbnak találtátok, s végül 62:40 arányban győzte le Adler-Olsent.

Nesbø norvéggal kezdte és végezte a bajnokságot. Az első fordulóban Thomas Engert küldte haza, 78:4 volt a végeredmény. A második körben kemény ellenfélbe botlott, a svéd Henning Mankellbe, ám a Harry Hole-széria szerzője könnyebben vette az akadályt, mint azt előre gondoltuk: 83:58 arányban bizonyult jobbnak a Wallander-sorozat írójánál. Az elődöntőig jutott a szintén svéd Mons Kallentoft, és ugyanolyan kemény ellenfélnek bizonyult: az olvasóinktól 60 voksot kapott, de Nesbø-re újra 83-an szavaztak, így ő került a döntőbe.

A döntő egy egész hétig tartott, de három hét is kevés lett volna Fossumnak. Mintha azok is elpártoltak (vagy átpártoltak) volna a norvég krimikirálynőtől a norvég krimikirályhoz, akik korábban rászavaztak, hiszen a Konrad Sejer-sorozat szerzője mindössze 12 voksot kapott a döntőben. Nesbø-re ezzel szemben többen szavaztak, mint bármelyik korábbi meccsén: 90-en. Ő lett tehát a skandináv krimiszerzők bajnokságának győztese.

A skandináv krimiszerzők és a bajnok: Jo Nesbø

Jo Nesbø 1960. március 29-én született Oslóban. Tizenévesen focizott, a Molde felnőtt csapatában is bemutatkozott, és profi labdarúgó pályára készült, a cél a londoni Tottenham Hotspur volt, ám egy térdsérülés véget vetett a sportkarrierjének. Jelentkezett a hadseregbe, majd közgazdaságtant tanult, az egyetemi évek alatt zenélni kezdett, az egyetem után pedig tőzsdeügynökként kezdett dolgozni, de a zenéléssel nem hagyott fel, Di Derre nevű bandájával, amelyben gitáron játszott és énekelt, Norvégiában komoly sikereket ért el.

Jo Nesbø gitározik és énekel (fotó: www.tk.no)

Első regényét Ausztráliában írta meg, miután az apja elhunyt, ő pedig egy félévre a legkisebb kontinensre repült, hogy kipihenje magát, és kipróbálja, képes-e regényt írni. A Denevérember írása közben nem gondolt arra, hogy azt majd ki is adja. A kiadónak viszont tetszett a kézirat, így jelent meg az első regénye. A barátai nem lepődtek meg azon, hogy Nesbø regényt írt, állítólag azt kérdezték tőle, hogy mi tartott ennyi ideig. Ekkor 37 éves volt.

A Harry Hole-sorozat mellett négy gyerekkönyvet és három önálló regény is írt, s a tervek szerint a közeljövőben Tom Johansen néven fog több krimit is publikálni. Művei alapján nemsokára tévé- és mozifilm is készül, a Hóemberből a hírek szerint Martin Scorsese rendez filmet, a Fejvadászokból pedig az HBO készül tévésorozatot gyártani. Még messze van az első Tom Johansen néven publikálandó regényének megjelenése, de már elkeltek a megfilmesítési jogok: a hírek szerint a Blood on Snow-ból a Warner Brothers készít mozifilmet, amelynek producere Leonardo DiCaprio lehet, társproducerként maga Jo Nesbø és az ügynöke, Niclas Salomonsson is beszáll, a főszerepben pedig szintén DiCapriót láthatjuk.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •