Bram Stoker-díj 2013: jelöltek és életműdíjasok

Vidd hírét!
  •  
  •  

Horrorírók Szövetsége (Horror Writers Association – HWA) február utolsó hetén közzétette a Bram Stoker-díj 2013-as évre vonatkozó jelöltlistáit, emellett kihirdette az életműdíj győzteseinek nevét. Akárcsak az elmúlt hat év során mindig, illetve korábban már többször is, idén is két személy veheti át a horror legrangosabb irodalmi kitüntetésének életműdíját: Stephen Jones és R. L. Stine.


Stephen Jones 1953-ban született Londonban. Szerkesztőként dolgozik, több ismert horrorantológia szerkesztője, emellett horror és fantasy témákban született tanulmányok szerzője.  Több mint 125 kötetet szerkesztett (egyedül vagy szerkesztőtársakkal), amelyeket a világ számos nyelvére lefordítottak. Magyarul egyelőre még nem jelent meg egyetlen általa szerkesztett kötet sem. Pályafutása során több rangos díjat is nyert: háromszor kapta meg a World Fantasy-díjat, négyszer a Bram Stoker-díjat (legutóbb 2006-ban a Kim Newmannel közösen szerkesztett Horror: Another 100 Best Books című kötetért), huszonegyszer a Brit Fantasy-díjat és háromszor a Nemzetközi Horrorcéh díját. Méltatásában az HWA elnöke, Rocky Wood a következőképpen beszélt róla: „Ez a második év az elmúlt háromból, amikor egy szerkesztőt tüntetünk ki az életműdíjjal – a szerkesztés fontos a műfajunkban, ahol az antológiák rendszeresen a legjobb horror írásokat mutatják be. Stephen Jones az évente megjelenő Best New Horror című sorozat és tucatnyi önálló antológia szerkesztője, illetve nem-fikciós írások szerzője, mély hatással volt a műfajra és öröm számunkra, hogy műfajunk legrangosabb elismerésével tüntethetjük ki.

R. L. Stine (teljes nevén Robert Lawrence Stine) 1943-ban született amerikai thriller- és horroríró, illetve producer, akit „a gyerekirodalom Stephen Kingje”-ként is emlegetnek. Több száz regény szerzője, amelyek több százmillió példányban keltek el világszerte, amivel Stine a világ egyik legolvasottabb írója. Libabőr-sorozatának több kötete magyar fordításban is megjelent.  Rocky Wood szerint „Milliónyi fiatal olvasó számára R. L. Stine maga a horror. A könyveivel gyerekeket, tinédzsereket és felnőtteket szórakoztatott és borzongatott világszerte az elmúlt huszonöt évben. Olvasói vagy a műfaj életre szóló rajongói lettek, vagy végül átpártoltak más, kevesebb – hasbeszélő bábukban élő – gonoszt felvonultató könyvekhez, de Stine hatása óriási és tagadhatatlan.”

Az életműdíjat a legrangosabbnak tartják a Bram Stoker-díj kategóriái közül, mivel nem csak egyetlen művet, hanem egy teljes írói karriert díjaznak vele. Odaítélése eléggé szigorú kritériumok szerint történik: a győztesnek mély, pozitív hatást kell gyakorolnia a horror és a dark fantasy területére, hatvan évesnél idősebbnek kell lennie és legalább harmincöt éves pályafutást kell maguk mögött tudnia. Az utóbbi években olyan neves szerzők kapták meg a Bram Stoker Életmű-díjat, mint Anne Rice, Joyce Carol Oates, Ray Bradbury, Chelsea Quinn Yarbro, Ramsey Campbell, Peter Straub vagy Stephen King.

Apropó Stephen King: a horrorkirálynak is nevezett szerzőt az idei díjra is jelölték a legjobb regény kategóriában a Doctor Sleep című regényéért. A könyv A ragyogás folytatása, főszereplője a már felnőtt Danny Torrance, aki az 1977-es nagysikerű regény főhősének, Jack Torrance-nek a fia. A jelöltlistának azonban nem ez az érdekessége, hanem az, hogy szerepel rajta King nagyobbik fia, Joe Hill (eredeti nevén Joseph Hillstrom King) is NOS4A2 című harmadik regényével. A szerző két korábbi regénye – A szív alakú doboz és a Szarvak – magyarul is megjelent az Európa Könyviadó gondozásában. A két regény egyébként nagy sikert aratott mind az olvasók, mind a kritikusok körében, Hill az előbbiért elnyerte a legjobb első könyvnek járó Bram Stoker-díjat. Számára nem ez volt az első Bram Stoker-díj, hiszen ezt megelőzően egy novellagyűjteményét és egy novelláját is a legjobbnak találták, ugyanakkor már World Fantasy- és Brit Fantasy-díjjal is büszkélkedhet. Ebben a kategóriában egyébként még Lisa Morton, Sarah Pinborough és F. Paul Wilson, valamint Christopher Rice egy-egy regényét jelölték. Kétségkívül azonban apa és fia versengése lesz az idei szavazás egyik legérdekesebb momentuma.

Az HWA tíz további kategóriában tette közzé a jelöltek listáját: legjobb első regény, legjobb ifjúsági (young adult) regény, legjobb képregény, legjobb hosszúprózai fikciós mű, legjobb rövidprózai fikciós mű, legjobb forgatókönyv, legjobb antológia, legjobb fikciógyűjtemény, legjobb nem fikciós mű és legjobb verseskötet. A jelöltekre 2014. március 31-ig lehet szavazni, a győztesek nevének közzétételére és a díjak átadására pedig a május 10-én a portlandi Oregonban sorra kerülő World Horror Convention keretében megtartott Bram Stoker-banketten kerül sor.

Források: horror.org, Olvasóterem, Wikipédia


Vidd hírét!
  •  
  •