Mindenütt nő – irodalmi programok

Vidd hírét!
 
 

Csütörtökön kezdődött a női alkotókat, női sorsokat és a nők problémáit középpontba állító Mindenütt nő című programsorozat, amelynek keretében március 9-ig irodalmi programokat is szerveznek országszerte. Csütörtökön a Hadik Kávéházban került sor a Hadik Irodalmi Szalon nőnapi estjére, pénteken pedig az Országos Széchényi Könyvtárban rendhagyó művésznők életművének megidézésével – a mozdulatművészet XX. század eleji úttörője, egy jelentős kortárs költő és egy kiváló énekesnő segítségével – köszöntik a nőket.

A Budavári Palota F épületében minitárlat várja az érdeklődőket: fotók és kéziratok Madzsar Alice hagyatékából, valamint válogatás Takács Zsuzsa műveiből. 16:30-tól Beke László művészettörténész Ki volt Madzsar Alice? c. előadása tekinthető meg, 17:00 órától pedig Bartal Mária irodalomtörténész elemzi Takács Zsuzsa költészetét, pontosabban a test és lélek extázisát a költőnő verseiben. 18:00 órakor a Szalóki Ági–Juhász Gábor-páros ad koncertet, a műsorban magyar költők megzenésített versei (Jónás Tamás, Szabó T. Anna) hangzanak el, és a portugál fado mellett cigány hallgatóval, szefard zsidó dallal, magyar népdalokkal, Karády-feldolgozásokkal is találkozhatunk.

Az Írók Boltjában (Andrássy út 45.) pénteken 17:00 órától az Irodalom, nők, satöbbi keretében Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó vezetője Tompa Andrea íróval, a Fejtől s lábtól szerzőjével és Szilágyi Zsófia irodalomtörténésszel beszélget. Az esemény után a szerzők dedikálnak.

Szombathelyen a Weöres Sándor Színházban Erdős Virág József Attila-díjas költő, író, drámaíró lesz a vendég, akivel az Adjon az Isten című verseskötetéről Lévai Balázs műsorvezető, újságíró beszélget. Közreműködik Jordán Tamás színművész, a Weöres Sándor Színház igazgatója. Erdős Virág Szombathelyre legújabb kötetét viszi el, az Adjon az Isten 2013 karácsonyára jelent meg, s valójában egy 2014-es naptár.

A Magyar Írószövetség székházában (Budapest, Bajza u. 18.) pénteken este 18:00-tól zenés versestet rendeznek. A Hajnal Anna est résztvevői Kubik Anna színművésznő, Miskolczi Anita, aki gordonkán játszik, Mihályi Éva hegedűn, Botos Veronika pedig brácsán kíséri Hajnal Anna megzenésített verseit.

Szombaton a Godot Galériában Sándor Erzsi Szegény anyám, ha látnám című könyvének bemutatójára kerül sor. A szerző 1956-ban született Budapesten. Tizennégy évig volt színész Miskolcon és Kecskeméten, tizennyolc évig volt a Magyar Rádió szerkesztője. Többnyire újságíró, közben pedig anya nehezített terepen. Erről szól a könyve, amelyet a helyszínen kedvezményesen lehet megvásárolni, s amelyet Sándor Erzsi és Juhász Tomi szívesen dedikál. (A százhalombattaiak vasárnap 17:00 órakor találkozhatnak a szerzővel és könyvével a Barátáság Kulturális Köpontban.) Ugyancsak szombaton kerül sor a Szépírók Társaságának estjére a Gödör Klubban (VI. kerület, Király utca 8–10.), ahol az Írónők a végeken cím alatt rendeznek találkozót.

Vasárnap délután a Spinoza Színházban (Budapest, Dob u. 15.) Zsolnai Júlia Én nem vagyok magyar?! című előadása tekinthető meg, amelyet Zsolnai Gábor szerkesztett és rendezett. Zsolnai Júlia előadásán közreműködik Győrffy Gergely hegedűművész. Az Én nem vagyok magyar?! a színművésznő személyes vallomása létezésről, művészetről, kettős identitásról, közéleti szerepvállalásról kételyekkel, fájdalommal, lírával és humorral a magyar irodalom legjelesebb íróinak segítségével Adytól Karinthy Frigyesig, Örkénytől Esterházyig.


Vidd hírét!