A sikeres írónők köztünk élnek

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az irodalmi Nobel-díj több mint száz éves története során mindössze tizenhárom alkalommal ítélték oda nőnek a díjat, de a tendencia azt mutatja, hogy ez az arány a közeljövőben változni fog. Szinte minden síkon igaz ez az irodalomban, elég ha csak ránézünk az elmúlt naptári évben kiosztott legrangosabb irodalmi díjakra. A Nobel-díjat 2013-ban Alice Munro kapta, a Costa Book-díjat Hilary Mantel, az Agatha-díjat Louise Penny, a Nemzetközi Man Booker-díjat Lydia Davis, a Man Booker-díjat Eleanor Catton – és most csak a legfontosabbakat említettem. Bizony, a legsikeresebb, legelismertebb írónők köztünk élnek, történelmet írnak.


ALICE MUNRO 2013-ban irodalmi Nobel-díjat kapott. A kanadai írónőt, aki egészségi állapota miatt nem tudta személyesen átvenni az elismerést a decemberi stockholmi gálán, a Nobel Bizottság rendhagyó módon korunk rövidprózájának mestereként említette, pusztán ennyiből állt az indoklás. Munro 1931-ben született az Ontario tartományban lévő Winghamben, Kanadában. Már tinédzserkorában eldöntötte, hogy írónő lesz. Első novellája egyetemista korában jelent meg 1950-ben. A kanadai Csehovként emlegetett írónő első novelláskötete 1968-ban jelent meg, azóta művei tizenhárom nyelven láttak napvilágot, melyek mindenütt nagy kritikai és közönségsikert arattak. Magyarul a Park Könyvkiadó gondozásában jelentek meg.

Alice Munro, 2013-ban irodalmi Nobel-díjas

ELEANOR CATTON 2013-ban Man Booker-díjat kapott, ezzel ő lett a legfiatalabb a díj története során, a The Luminaries című regénye pedig, amelynek már a megfilmesítési jogai is elkeltek, a maga 832 oldalával a legvaskosabb Booker-díjas regény címmel büszkélkedhet. Catton, noha új-zélandi, Kanadában született, amikor az apja doktori címet szerzett a Nyugat-Ontariói Egyetemen. Hat éves volt, amikor a családjával visszaköltözött Új-Zélandra; Christchurchben nőtt fel. A Canterbury Egyetemen angolt tanult, a wellingtoni Victoria Egyetemen pedig kreatív írásból mesterizett. Első regénye, a The Rerhearsal volt a mesteri disszertációja, amely egy tanár és egy diáklány viszonyáról szól. Reméljük, hogy a díjnyertes The Luminaries hamarosan magyarul is olvasható lesz.

Eleanor Catton, 2013-ban Man Booker-díjas

2013-ban Nemzetközi Man Booker Díjat az amerikai novellista, LYDIA DAVIS kapta. Az Albany Egyetem irodalomprofesszora és az Observer kritikusa, ő zsinórban a harmadik észak-amerikai szerző, aki megkapja a rangos irodalmi kitüntetést. Írásaira a rendkívüli szűkszavúság jellemző, a zsűri is azért döntött mellette, mert úgy érezték, hogy valami újszerűt, üdét, sziporkázót olvasnak, ami a rövid próza eddig nem látott formáját jelentette. Davis műfordítóként is igen termékeny, többnyire franciáról fordít, néhány francia klasszikust újra lefordított angolra, így Flaubert-től a Bovarynét, Marcel Prousttól pedig Az eltűnt idő nyomában című regényt.

Lydia Davis, 2013-ban Nemzetközi Man Booker-díjat kapott

A FRED VARGAS néven alkotó francia írónő kapta tavaly a Nemzetközi Dagger-díjat Ghost Riders of Ordebec című regényéért. A középkorra szakosodott történész és pestisszakértő Fred Vargas díjazott regénye az Adamsberg felügyelő főszereplésével játszódó sorozat nyolcadik kötete, amely Franciaországban 2011-ben jelent meg. A francia írónő korábban már kétszer kapott Nemzetközi Dagger-díjat: 2006-ban a Talpra, halottak! (Debout les morts) című regényéért, amely A három evangélista című sorozat első kötete, 2008-ban pedig Sous les vents de Neptune című regényéért, amely az Adamsberg-sorozat ötödik kötete.

Fred Vargas, 2013-ban Nemzetközi Dagger-díjas

A „krimi koronázatlan királynőjéről”, Agatha Christie-ről elnevezett Agatha Díjat és a bűnügyi regények szerzőinek járó járó Anthony-díjat is a kanadai LOUISE PENNY vehette át 2013-ban. Mindkettőt a The Beautiful Mystery című regényéért kaptaPenny 1958-ban született Kanadában, és már négy alkalommal (2007–2010 között megszakítás nélkül) nyerte el a legjobb regénynek járó Agatha-díjat, és Anthony-díjat is negyedik alkalommal nyert a tavaly. Az említett elismerések mellett kapott már Dagger-, Barry- és Nero-díjat is. Műveit huszonhárom nyelvre fordították le, magyarul sajnos még egy nem olvasható.

Louise Penny, 2013-ban Agatha-díjas

2013-ban HILARY MANTEL kapta az egyik legrangosabb brit irodalmi díjat, a Costa Book Díjat. Az elismerést a Cromwell-trilógia második részéért kapta, és ezzel ő lett az első olyan tollforgató, aki ugyanazon évben a Man Booker- és a Costa Book-díjat is elnyerte. Mantel regényeinek színpadi változatát már műsorra tűzte a Királyi Shakespeare Színház, és hamarosan a tévé képernyőin is bemutatkozik a trilógia: a BBC gyárt belőle sorozatot.

Hilary Mantel, 2013-ban Costa Book-díjas

A fentiek mellett mindenképp meg kell még említenünk még Molly Glosst, aki a The Grinnel Method című novellájáért tavaly Theodore Sturgeon Emlékdíjat kapott, Nancy Kresst, aki 2013-ban a legjobb kisregény kategóriában kapott Locus-díjat, Anne Rice-t, aki az elmúlt évben életműdíjat kapott a Nemzetközi Thrillerírók Szövetségétől, G. Willow Wilsont, aki az Alif the Unseen című regényével World Fantasy-díjas lett, Lucy Hughes-Hallettet, aki a The Pike című könyvével Samuel Johnson-díjat kapott vagy a finn Riika Pelót, aki Jokapäiväinen elämämme (Mindennapi életünk) című regényével Femina-díjas lett. A sort természetesen folytathatnánk…


Vidd hírét!
  •  
  •