Gyorsolvasás: egy könyvet egy óra alatt

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Samsung egy olyan okostelefonra fejlesztett alkalmazással állt elő, amelynek segítségével egy regényt körülbelül egy óra alatt tud elolvasni az ember. Jogos a kérdés, amit az előző mondat elolvasása közben fogalmaztál meg magadban: mindezt minek? Én személy szerint egy-egy könyv esetében újraolvasok mondatokat, vagy egész bekezdéseket, esetleg felolvasom azt hangosan, hogy a környezetemben levők is megízlelhessék. Találó ez a kifejezés, mert egy-egy jól megírt frázist úgy illik ízlelgetni, mint a jó bort: apró kortyonként. Fél liternyi hat puttonyos tokaji aszút sem döntünk le egyből a torkunkon, ugye?


A Spritz egyelőre csak a Samsung két modelljén lesz elérhető.

A Spritz nevet viselő applikáció nagyon gyorsan jeleníti meg a regényt a képernyőn, ráadásul szavanként. Egy körülbelül 300 oldalas könyvet ilyen módon hozzávetőlegesen 77 perc alatt lehet majd elolvasni, ígérik a fejlesztők. Normális esetben az ember percenként 200-400 szó elolvasására képes, de az alkalmazással állíthatjuk a szavak megjelenésének sebességét 250 és 1000 között. Többek között azért jelenítik meg szavanként a szöveget, hogy az olvasó ne kelljen olyanokkal foglalkozzon olvasás közben, mint a nagyítás vagy a görgetés. Hozzáteszem: lehet, hogy az olvasást az előző mondatban idézőjelbe kellett volna tegyem. Ennek ugyanis nagyon kevés köze van a hagyományos értelemben vett olvasáshoz. Ez már nem az, mint amikor kiülsz egy padra egy könyvvel a kezedben, vagy kényelembe helyezed magad a kanapén, és közelebb húzod az éjjeli lámpát.

Az új technológia kiötlői az úgynevezett Optimális Felismerési Pontot (ORP – Optimal Recognition Point) figyelembe véve készítették el az alkalmazást. Az ORP minden leírt szó közepétől egy kicsit balra helyezkedik el, ezen a ponton dekódolja az agyunk a szöveget. Az alkalmazás tulajdonképpen felismeri minden szóban az ORP-t, pirossá színezi a megfelelő betűt, és így jeleníti meg a szavakat. A Spritz a szavakat úgy jeleníti meg a kijelzőn, hogy az ORP-t jelölő piros betű minden szó esetében ugyanott van, vagyis a szemünk egyáltalán nem végez mozgást.

Az alkalmazás egyelőre csak a Samsung Galaxy S5 és a Samsung Gear 2 telefonokon lesz elérhető. Regény olvasására semmiképp sem tudom ajánlani, de ha úgy érzed, hogy mégis kipróbálnád, akkor az alábbi képeken tesztelheted a szemedet.

250 szó percenként – normálisnak nevezhető.
350 szó percenként – ez már gyors.
500 szó percenként – ez már alig olvasható.

Oszd meg velünk a véleményedet: szerinted ezt milyen területen lehet használni? El tudod képzelni, hogy így olvass el egy regényt?


Vidd hírét!
  •  
  •