Filmes adaptációk márciusban

Vidd hírét!
  •  
  •  

Március 6-ától vetítik a hazai mozik a Vámpírakadémia című filmet, amelyben a két csinos vámpírlányt Zoey Deutch és Lucy Fry alakítja. A produckiót Mark Waters (Nem férek a bőrödbe, A Spiderwick krónikák) rendezte. Azokat a jeleneteket, amelyekben a filmben pszi-kopók szerepelnek, eredetileg idomított kutyákkal vették fel, de a rendező nem volt elégedett a végeredménnyel, ezért az utómunkálatoknál CGI-vel tették rá a filmre. A rajzokat maga Richelle Mead készítette Waters számára.


[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=oth-xbgVA9E[/youtube]

A film alapjául Richelle Mead Vámpírakadémia című regénye szolgált. A hat részes regénysorozat első epizódja 2007-ben jelent meg az USA-ban, itthon az Agave Könyvek dobta piacra 2009-ben. A történet két fiatal lányról szól: Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszazsuppolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Lissa a vérre – viszonylag konszolidáltan – szomjazó mora vámpírok egyik nagytiszteletű családjának egyetlen leszármazottja és túlélője; Rose, aki életét tette fel legjobb barátnője védelmezésére, a dampyr testőrtanoncok sorát erősíti. A vaskapukon kívül a vérszomjas, élőhalott vámpírok, a strigák lesik az alkalmat, hogy elvegyék életüket, és magukhoz hasonlóvá tegyék őket. A kapukon belül sem veszélytelen azonban az életük: Lissa különleges mágikus képességei legalább annyira megkeserítik a mindennapjaikat, mint a mindkettőjüket megkísértő tiltott szerelem.

A könyv a film apropóján újra megjelent, ezúttal moziplakátos védőborítóval.


A magyar mozikban március 13-án debütál a Nyomtalanul, amely egy dán-német-svéd koprodukció. Mikkel Nørgaard rendezőnek ez a második egész estés filmje, korábban többnyire tévésorozatokat rendezett. A vásznon Carl Mørck nyomozót Nikolaj Lie Kaas alakítja; a regényekben mindig morcos Mørck feltehetően valamivel fiatalabbnak majd, mint ahogy azt Jussi Adler-Olsen eredetileg megírta – vagy ahogy elképzelhettük. A tervek szerint ugyanezzel a rendezővel és színészgárdával készül a második rész is.

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=FSmNbvNS8Cw[/youtube]

A könyv a dán Jussi Adler-Olsen tollából származik, és az Animus Kiadónak köszönhetően itthon is kapható – kritikánkat a Nyomtalanul című regényről itt olvashatod. Adler-Olsen regényében Carl egy közékorú, kissé kiégett nyomozó, akivel már senki sem dolgozik szívesen. A koppenhágai rendőrségen megalakítják a Q-ügyosztályt az egyszer már lezárt, felderítetlenül maradt ügyek újravizsgálására, és Carlt ennek élére száműzik. Az íróasztalára halmozott poros dossziék közül minden lelkesedés nélkül húzza elő egy népszerű politikusnő évekkel ezelőtti eltűnésének anyagát. A nőt utoljára egy komp fedélzetén látták értelmi fogyatékos öccsével. A rendőrség álláspontja szerint a csinos, harmincas Merete Lynggaard nagy valószínűséggel a tengerbe esett, bár a teste sosem került elő. Miután Carl Mrk és egyetlen segítsége, az eredetileg kávéfőzésre és takarításra mellé beosztott arab menekült, Assad munkához lát, csakhamar megdöbbentő részletek kerülnek felszínre. Ám annak kiderítése, hogy mi történt valójában, szinte lehetetlennek tűnik…


Szintén március 13-ától látható itthon Az apáca, amelyet Guillaume Nicloux rendezett. Denis Diderot leghíresebb regényének ez a második feldolgozása, korábban 1966-ban készült belőle film, abban Anna Karina játszotta Suzanne-t, a kolostorba kényszerített lányt. A 2013-as francia-német-belga koprodukcióban Paulien Etienne kapta a főszerepet.

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=aFrn3yV8BV8[/youtube]

Az apáca a nagy XVIII. századi francia filozófus, kritikus, enciklopédista és regényíró, Denis Diderot legjobb regénye. Egy sugárzóan ártatlan és megkapóan életvidám fiatal lányt kolostorba kényszerít a családja. Jóságában és elhagyatottságában engedelmeskedik, leteszi az örök fogadalmat, de minden csepp vére lázad az élet törvényeit megcsúfoló rabság ellen és ki akar szabadulni. Hanem a korabeli egyház nem tűrheti a rendbontást, és Suzanne nővérnek meg kell járnia a legmélyebb poklot is: börtönőrei, eltorzult lelkű szerencsétlen társai az ördögnél is gonoszabbak.. Diderot regénye az igazi nagy művek jegyeit viseli: árnyalt jellemekben gazdag, kitűnően felépített, izgalmas – és születése idején veszedelmesen szókimondó, bátor alkotás.

A könyv magyarul több kiadást is megélt. Magyarországon először 1961-ben adta ki Szépirodalmi Kiadó Máthé Klára fordításában. A hatvanas években két alkalommal egy illusztrált változata is megjelent, legutóbb pedig 1995-ben került a könyves üzletekbe, az Interpopulart gondozásában, Bartócz Ilona fordításában. Ma már csak antikváriumokban kapható.


Március 20-án debütál a magyar filmszínházakban A beavatott című film, Neil Burger (A Kennedy-gyilkosság – Interjú a merénylővel, Csúcshatás) rendezésében. A következő hetek és hónapok adnak választ arra a kérdésre, hogy vajon az azonos című regény filmadaptációja örvend-e majd akkora sikernek, mint a hasonszőrű Az éhezők viadala – a könyvet ugyanis (nemcsak) sikerét tekintve úton-útfélen Suzanne Collins trilógiájához hasonlítják. Trist a vásznon Shailene Woodley alakítja – tavaly ő játszotta a szintén egy regény alapján készült Utódokban Matt King lányát. A beavatott valamivel nehezebb forgatás lehetett Shailene számára – a 22 éves színésznő a Los Angeles-i rendőrség egyik osztagától kapott kiképzést lőfegyverek használatából.

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=fZF2sdzxbm0[/youtube]

A film alapjául szolgáló regény egy trilógia első része, amelyik a tengerentúlon 2011-ben jelent meg. A történet főszereplője a 16 éves Beatrice Prior (becenevén Tris), aki a távoli jövő Chicagójában él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e – vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

A regény magyarul a Ciceró Könyvstúdió gondozásában jelent meg 2012-ben; az USA-ban ekkor látott napvilágot a folytatás, A lázadó (Insurgent), amely Tris döntésének következményeivel foglalkozik. Ma már a trilógia harmadik része, A hűséges is olvasható magyarul, s a tervek szerint a trilógia második és harmadik részéből is mozifilm készül.

Március 27-étől vetítenek a hazai mozik még egy olyan filmet, amely egy regény alapján készült, de a könyv magyarul nem jelent meg. A Mr. Morgan utolsó szerelme című koprodukciót Françoise Dorner La Douceur Assassine című regénye ihlette.


Vidd hírét!
  •  
  •