Krimik márciusban

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Március végén érkezik az Alexandra Kiadó gondozásában magyar nyelven Saskia Sarginson debütáló regénye, az Ikrek, amely egy ikerpárról szól. A történet főzereplői Isolte és Viola, az ikrek. Gyermekkorukban elválaszthatatlanok voltak, felnőttként mégis nagyon különböznek egymástól: Isolte sikeres újságíró egy divatmagazinnál, Londonban él, a barátja fotós; Viola pedig eltökélt boldogtalanságában az egész életét beárnyékoló táplálkozási zavarral küzd.


Mi történt oly sok évvel ezelőtt, ami ilyen messze ágazó ösvényekre terelte az ikrek életét? Miközben mindketten elkezdik felfejteni annak a réges-régi, félig elfeledett nyárnak a tovagyűrűző tragédiáit, a múlt rémisztő titkai visszatérnek és azzal fenyegetnek, hogy ellehetetlenítik az életüket…

Mágikus tájak, vadregényes gyermekkori kalandok és egy szörnyűség, amely fokozatosan lopózik elő a múlt árnyai közül. Az Ikrek részben szerelmi történet, részben lélektani feszültséggel teli krimi.

A szerző maga is egy egypetéjű ikerpár édesanyja. Sarginson London déli részén él négy gyermekével, akik közül két lány iker. Mielőtt főállású író lett volna, angol irodalmat tanult a Cambridge-i Egyetemen. Kreatív írásból diplomázott, majd szerkesztőként, szövegíróként, reklámszövegíróként és forgatókönyv-szerkesztőként dolgozott.


Elvileg már a héten megjelenik az Athenaeum Kiadónál Paul Finch Ne sikíts! című thrillere. A Heckenburg nyomozó történeteit feldolgozó széria első kötetében Mark Heckenburg nyomozó 38 nyomtalanul eltűnt nő ügyében nyomoz. Heckenburg még nem szembesült ilyen szövevényes és ördögi esettel. Útja London elegáns lakosztályaiból egyenesen Manchester kies ipari negyedébe vezet, a csillogásból a mocsokba. Cégvezetők, iparmágnások, nagyhatalmú politikusok és korrupt tisztviselők, akiket kibogozhatatlan szálak kötnek össze egy alvilági szervezettel. A “klub”, amelynek nevét nem sokan merik kimondani fényes nappal, amelynek létezésében illik kételkedni, amely élő szexuális játékszereket szállít rendelésre, teljes diszkréció mellett…

A Ne sikíts! a thriller műfaj egyik legjobbja; benne a Scotland Yard legalja és legjava, pörgős cselekmény, vérfagyasztó fordulatok, és egy nyomozó, aki többet tud a kelleténél

A szerző újságíróként és rendőrként is dolgozott, mielőtt főállású író lett volna. Ő írta a brit The Bill című tévésorozat néhány epizódját, és több film forgatókönyvét is jegyezte. Eddig 15 regényt és közel 300 novellát írt, kétszer nyert Brit Fantasy Díjat, egyszer pedig a Nemzetközi Horrorszövetség Díját. A Heckenburg-széria harmadik kötete angolul 2014 tavaszára várható.


Szintén a napokban kerül a könyvesboltok polcaira az új James Grippando-regény, ahogy azt már megszokhattuk: a General Presstől. Zaklatásban Sydney Bennettet, egy miami éjszakai klub pincérnőjét azzal vádolják, hogy megölte kétéves kislányát. Jack Swyteck védőügyvéd úgy határoz, megvédi a fiatal nőt, bár sejti, hogy ezzel karrierje legnehezebb és legellentmondásosabb ügyét vállalja. A közvéleményt sokkolja az anya felmentése, Jack pedig fenyegető telefonhívásokat kap, sőt őt magát is megtámadják. A média kenőpénzről pletykál, ezzel tovább növeli a tömeghisztériát, amelynek egy fiatal lány is áldozatul esik, akinek csupán annyi a „bűne”, hogy rendkívül hasonlít Sydney-hez. Amikor az ismeretlen férfi újabb áldozatokat szed a városban, kézjegyéül különös, fojtogatásra utaló nyomokat hagyva a szerencsétlenül járt nők nyakán, Jack és FBI-ügynök menyasszonya, Andie kétségbeesetten próbálnak a nyomára bukkanni. Nincs könnyű dolguk: Jacknek tisztáznia kell magát a korrupció vádja alól, meg kell védenie a szeretteit, szembe kell szállnia a könyörtelen médiával, és hogy elkaphassa a rafinált gyilkost, fel kell kutatnia kellemetlen védencét, Sydney-t.

Zaklatás egyszerre akciódús krimi és izgalmas pszichothriller, a népszerű Jack Swyteck-sorozat méltó darabja.


Noha a skandináv krimikről mindenkinek az Animus Kiadó jut eszébe (és tegyük hozzá: joggal), azért az utóbbi időben más kiadónál is érdemes figyelni a műfaj gyöngyszemeire, hiszen mások is érdekes skandináv krimiket hoznak el a magyar olvasókhoz. Például a Kossuth Kiadó, aki 2013-ban az Éjszakai ügyelet című regénnyel a göteborgi születésű Helene Tursten Irene Huss felügyelő eseteinek második kötetét hozta el a magyar olvasókhoz. Márciusban megjelenik a széria első része is, a Zuhanás, amelyik Göteborgban és környékén játszódik.

Egy gazdag, elismert, köztiszteletben álló férfi halála ügyében vizsgálódik a göteborgi rendőrség nyomozócsoportja – a férfit saját lakása előtt találták holtan a járdán. Elsőre úgy tűnik, hogy az áldozat saját kezével vetett véget az életének, de hamarosan kiderül, hogy nem öngyilkosságról, hanem egy jól megtervezett gyilkosságról van szó. Az áldozat széles baráti és ismeretségi köréből jöhetett a gyilkos? A régi bűnök mára vetülő árnyéka és a jelen bűnei egyaránt vezethettek a gyilkossághoz. Ahogy Irene Huss és csapata beleássa magát a férfi múltjába, Svédország rejtett oldalával találja szembe magát: utcán szerveződő bandák, a kiközösítés ellen küzdő bevándorlók és neonácik kerülnek az útjába.

Helene Tursten tíz Irene Huss-regényt írt. Svédországban tizenkét olyan film készült, amelyet Tursten regényei vagy Irene Huss alakja ihletett. Az írónőről kevesen tudják, hogy fogorvosként szerzett diplomát, és tíz évig ebben a szakmában is dolgozott, mielőtt a most magyarul is megjelenő Zuhanással az irodalom színpadán is debütált volna.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •