Kihirdették a 2014-es Andersen-díj győzteseit

Vidd hírét!
 
 

Március 24-én, hétfőn a Bolognai Nemzetközi Ifjúsági Könyvvásár keretében a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (International Board on Books for Young People – IBBY) nyilvánosságra hozta a legrangosabb gyerek- és ifjúsági irodalmi elismerésnek számító Hans Christian Andersen-díj (Hans Christian Andersen Award) győzteseinek nevét. Az 1956-ban alapított, kétévente kiosztásra kerülő szerzői díjat az idén a japán Nahoko Uehashi kapja, míg az 1966 óta átadásra kerülő illusztrátori díjat a brazil Roger Mello veheti át. A zsűri, amelynek elnöke María Jesús Gil (Spanyolország), tagjai Anastasia Arkhipova (Oroszország), Fanuel Hanan Díaz (Venezuela), Sabine Fuchs (Ausztria), Sangwook Kim (Koreai Köztársaság), Enrique Pérez Díaz (Kuba), Deborah Soria (Olaszország), Susan M. Stan (Amerikai Egyesült Államok), Sahah Tarhandeh (Irán), Erik Titusson (Svédország) és Ayfer Gürdal Ünal (Törökország) a győztes szerzőt 28, a győztes illusztrátort 30 jelölt közül választotta ki.

Nahoko Uehashi 1962-ben Tokióban született japán írónő. Elsősorban ifjúsági fantasy regényeket ír, amelyekért több díjjal is kitüntették. Legismertebb munkái a Moribito-sorozat kötetei, amelyek Japánban több mint 2,5 millió példányban keltek el. Összehasonlító néprajzot tanít a Kawamura Gakuen Women’s University nevű japán egyetemen, fő szakterülete az ausztráliai bennszülöttek. Magyar fordításban még egyetlen könyve sem jelent meg.

Az IBBY méltatása szerint egyedi fantasy regényeiben a kulturális antropológia irányából közelít a témához. Hisz abban, hogy a világ bármely sarkában élő embereknek van egy közös tulajdonsága: a mesélés szeretete. Az ő meséi a becsületről és kötelességről, sorsról és áldozatról szólnak, üdítőek és autentikusan japánok. Fantáziavilága lazán kötődik a középkori Japánhoz, ugyanakkor számos világ a saját találmánya. Nem elégszik meg azzal, hogy pusztán egy földrajzi és mitológia tájat hozzon létre, hanem az osztályberendezkedésre, a különböző spirituális és morális dimenziók közötti kapcsolatokra vonatkozó utalásai is vannak. Uehashi olyan világokat alkot, amelyekben a különböző síkok között kapcsolat van: a világokra nem csupán helyekként tekint, hanem mint hálózatokra az univerzumban. Kivételes képessége van arra, hogy különböző fantáziavilágokat hozzon létre, munkáját átszövi a gyöngédség, valamint a természettel és az értelmes lényekkel szemben tanúsított tisztelet.

Nahoko Uehashi az Andersen-díj végső szavazásán öt szerzővel volt versenyben a rangos díjért: Ted van Lieshout (Hollandia), Houshang Moradi Kermani (Irán), Mirjam Pressler (Németország), Renate Welsh (Ausztria) és Jacqueline Woodson (Amerikai Egyesült Államok).

A győztes illusztrátor, Roger Mello szintén öt személyt utasított maga mögé a döntőben:  Rotraut Susanne Berner (Németország), John Burningham (Egyesült Királyság), Eva Lindström (Svédország), François Place (Franciaország) és Øyvind Torseter (Norvégia). Az illusztrátorként, íróként és dramaturgként dolgozó Mello 1965-ben született Brazíliavárosban. Életének mintegy felét a brazil fővárosban élte le, majd Rio de Janeiróba költözött, ahol jelenleg is él. Design szakon szerzett diplomát, nagyon változatos művészi közegben alkotott, beleértve a filmet, a színházat és az illusztrálást. Rendkívül termékeny, több mint 100 könyvet jelentetett meg az elmúlt 15 évben. Munkáiért több rangos díjat is nyert.

Az IBBY méltatása szerint Mello illusztrációi Brazília történetének és kultúrájának felfedezéséhez nyújtanak segítséget. Nem becsüli alá a gyerekek azon képességét, hogy kulturális jelenségeket és képeket ismerjenek fel és értelmezzenek. Illusztrációi lehetővé teszik, hogy a gyerekeket saját fantáziájuk kalauzolja a meséken keresztül. Az utazás és a felfedezés két fontos nézőpontja Mello művészi kifejeződésének, illusztrációinak gazdag tartalma tükrözi a folklór és a világok felfedezése iránti szenvedélyét. Az ő hihetetlenül színesen és izgalmasan illusztrált történetei révén a gyerekek mélyebb megértéssel viszonyulnak saját kultúrájukhoz és a világ összes egyéb kultúrájához. Hívja őket, hogy elmerüljenek a különböző életmódokban, kialakítva így bennük egy tiszteletteljes, elismerő megértést más kultúrákkal szemben. Illusztrációi innovatívak és befogadóak, és olyan képeket testesítenek meg, amelyek a világ kultúráival és hagyományaival szembeni toleranciát és tiszteletet hirdetik.

A győztesek a díjat jelentő Anderson-érméket és okleveleket az IBBY 2014. szeptember 10-én, Mexikóvárosban tartandó 34. Nemzetközi Kongresszusán vehetik át. Legközelebb 2016-ban osztanak Hans Christian Andersen-díjat, szintén egy szerző és egy illusztrátor számára. A bővített jelöltlistákat az IBBY várhatóan 2015 tavaszán hozza nyilvánosságra.

Forrás: ibby.org, Wikipédia, muse.jhu.edu


Vidd hírét!