Barbro Lindgren az idei ALMA-díj győztese

Vidd hírét!
 
 

Kedden, március 25-én Stockholmban, a Svéd Nemzeti Könyvtárban kihirdették az Astrid Lindgren Irodalmi Emklékdíj (The Astrid Lindgren Memorial Award – ALMA) idei győztesének nevét. A Hans Christian Andersen-díj után a második legrangosabb gyerek- és ifjúsági irodalmi díjnak számító nemzetközi elismerést a jelentős, mintegy ötmillió svéd korona – kb. 540 ezer euró – összegű pénzjutalomnak köszönhetően a Kis Nobel-díjként is szokták emlegetni. A díjat idén a svéd Barbro Lindgren nyerte el.

Barbro Lindgren – aki egyébként nem rokona a díj névadójának, Astrid Lindgrennek – 1937. március 18-án született Stockholm Bromma nevű külvárosában. Elsősorban gyerek- és ifjúsági könyveket ír, azonban több felnőtteknek szóló munkája is született. 2004-ben szerepelt a Hans Christian Andersen-díj döntősei között, amelyet végül az ír Marin Waddel nyert el. Lindgren 1965-ös írói bemutatkozása óta több mint száz könyvet publikált, köztük képeskönyveket, verses köteteket, színműveket és felnőtt korosztálynak szóló regényeket egyaránt. Munkáit több mint harminc nyelvre fordították le, kettőt közülük magyarra is: a Kishúgom született és a Szigorúan bizalmas! című könyvei a Móra Ferenc Könyvkiadó gondozásában jelentek meg még az 1980-as években.

A 2014-es ALMA-díj nyertese: a svéd Barbro Lindgren

Innovatív és sokoldalú munkái minden korosztályú gyerekeket képesek megszólítani. Történeteit gyakran átszövi a humor és mindig meleg hangon, közvetlenül szól a gyerekekhez. A svéd kulturális miniszter, Lena Adelson Liljeroth a következőképpen méltatta a győztes szerzőt: „Barbro Lindgren több mint száz könyvet publikált és műveit több mint harminc nyelvre fordították le. 2009-ben a svéd kormány az Illis Quorum-medállal tüntette ki úttörő és éleslátó, leginkább a gyerekirodalom területén kifejtett irodalmi munkásságáért. Elgondolkodtató voltuk, humoruk és megtévesztően egyszerű nyelvezetük megszerettették az olvasókkal Barbro Lindgren könyveit – ezek közül több modern klasszikusnak számít. A gyerekkel szemben tanúsított tisztelete egyedinek mondható.

Az est házigazdája, a Svéd Művészeti Tanács elnöke, Kerstin Brunnberg a következőket mondta a győztesről: „Ma a zsűri elsőként nevezett meg svéd győztest, aki azonban nemzetközi hírnévvel rendelkezik, és akinek könyveit több mint harminc nyelvre fordították le. Barbro Lindgren egy rendkívül sokoldalú író. Tekintélyes írói termésében minden korosztály számára találunk valamit: képeskönyveket a nagyon fiataloknak, szórakoztató és abszurd meséket a kisiskolás könyvmolyoknak, és komoly, az élet értelméről szóló könyveket a tinédzsereknek és felnőtteknek. Vers, próza, dráma, szövegeit műfajtól függetlenül elárasztják azok az értéket, amelyek az Astrid Lindgren Irodalmi Emlékdíj összes győztesét jellemzik: humanizmus és a gyerekekkel szemben tanúsított teljes tisztelet. A zsűri egy olyan szerzőt választott ki, aki egyedi módon képes ötvözni az élet legmélyebb kérdéseit a humorral és egy játékos mesélő örömével.

Barbro Lindgrent 68 ország 238 szerzője közül választotta ki a tizenkét tagú zsűri. A 2014-es ALMA-díj zsűrijének összetétele: Larry Lempert – a Stockholmi Nemzetközi Könyvtár vezetője, a zsűri elnöke; Mats Berggren – író, a Svéd Gyerekkönyv Akadémia tagja; Ulf Boëthius – a Stockholmi Egyetem Összehasonlító Irodalom Tanszékének nyugalmazott professzora; Stefan Casta – író, a Svéd Gyerekkönyv Akadémia tagja; Elina Druker – kutató, író, irodalomkritikus; Lennart Eng – illusztrátor, grafikusművész, tanár, a Svéd Illusztrátorok Egyesületének elnöke; Henry Arscher – gyerekgyógyász főorvos, a Svéd Gyerekgyógyászati Társaság menekültügyi munkacsoportjának az elnöke; Annika Edlund – az Umeå-i Grubbebiblioteket könyvtárosa és irodalompedagógus;  Mats Kempe – könyvtáros, szerző és felnőttképző tanár, a stockholmi Världsbiblioteket munkatársa; Annika Lindgren – Astrid Lindgren unokája; Maria Lassén-Seger – irodalomkritikus és tanár, a Nemzetközi Gyermekirodalom-kutató Társaság tagja és a Finn Gyermekirodalmi Intézet vezetőségi tagja; Ulla Rhedin – szerző, kritikus, a Karlstad-i Egyetem előadótanára.

Az ALMA-díjat a svéd kormány alapította 2002-ben, a gyermek- és ifjúsági irodalom eddigi legnagyobbjának tartott svéd írónő, Astrid Lindgren emlékére. Évente egy vagy több személy kaphatja meg – olyan szerzők, illusztrátorok, narrátorok és/vagy az olvasást támogató személyek, akiknek munkája tükrözi Astrid Lindgren szellemiségét –, nyelvi és kulturális megkötések nélkül. A nyerteseket tizenkét személyből álló zsűri választja ki, amelynek tagjai neves szerzők, irodalomkritikusok, tudósok, illusztrátorok és könyvtárosok. A zsűri egyik tagja a Lindgren család képviselője. A díj nemzetközi jellegének szellemében a zsűri minden évben kiválasztja azokat az intézményeket és szervezeteket, amelyek javaslatokat tehetnek a jelöltek személyére vonatkozóan. A szervezetek közös jellemzője, hogy rálátásuk van az országukban vagy nyelvterületükön alkotó szerzők, illusztrátorok tevékenységére. A jelölésre való felhívást minden év januárjában küldik szét, a jelölések határideje május 15. Május és augusztus között a zsűri tagjai ellenőrzik a jelöléseket és szükség esetén kiegészítő információkat kérnek. A jelöltek listáját szeptemberben hozzák nyilvánosságra, majd október és február között olvasással és egyeztetésekkel töltik az idejüket, rendszeresen találkozókat tartva. A győztes kilétét következő év március végén jelentik be. Az idei díj átadására június 2-án kerül sor Stockholmban.

Forrás: alma.se, Olvasóterem, Wikipédia


Vidd hírét!