Tovább terjeszkedik Harry Potter világa

Vidd hírét!
 
 

Filmtrilógiát készít a Warner Bros. a J. K. Rowling nagysikerű Harry Potter-sorozatának univerzumához tartozó Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beasts and Where to Find Them) című fiktív tankönyvből. A könyv szerzője a Potter-regények szerint a legendás bestiákért rajongó Göthe Salmander; maga Rowling is Salmandert tüntette fel szerzőként az eredeti borítón, hogy még hitelesebb legyen a fiktív tankönyv, és a brit írónő neve nem került rá a borítóra. Ilyen formában jelent meg magyarul is, még 2001-ben, az Animus Kiadó gondozásában.

A kötet eredetileg az ifjú varázslótanonc egyik tankönyveként szerepelt a Harry Potter-regényekben. Az angol írónő a Warner Bros. filmstúdió vezetője, Kevin Tsujihara biztatására dolgozta át a művet, tehát a készülő film forgatókönyvét is Rowling jegyzi. Tsujihara a múlt héten a The New York Timesnak nyilatkozva árulta el, hogy a stúdió tervei szerint háromrészes mozifilm készül a könyvből, amely a legendás bestiákért rajongó Göthe Salmandert követi nyomon. J. K. Rowling mint Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük (Animus, 2001)Az alkotók igyekeztek hangsúlyozni, hogy az új trilógia nem a Harry Potter-regények előzménye vagy folytatása lesz, a korábbi szériától független sztorit mesél el, amelyik New Yorkban játszódik, körülbelül hetven évvel az ifjú varázslótanonc története előtt.

Rowling egyébként a hírek szerint nagyon gyorsan, röpke tizenkét nap alatt készült el a film forgatókönyvének vázlatával. A stúdió elképzelései szerint a film producere a Potter-mozikat is jegyző David Heyman lesz, aki a közelmúltban többek közt a Gravitáció című alkotás munkálataiban vett részt. „Mindig is azt mondtam, hogy kizárólag akkor látogatnék vissza a mágikus világba, ha olyan ötletem támadna, amely tényleg izgalomba hoz, és ez most pont olyan” – nyilatkozta Rowling a film 2013-as bejelentésekor. Akkor még csak egy filmről volt szó, Kevin Ken Tsujihara most először beszélt arról, hogy trilógia készül Göthe Salmander kalandjaiból.

A Legendás állatok és megfigyelésüket J. K. Rowling már az első Harry Potter-kötetben is említi, de a könyvet csak a sorozat negyedik és ötödik kötetének megjelenése között vetette papírra. Nem ez az egyetlen olyan fiktív tankönyv, amelyből a varázslók Roxfortban tanulhattak, és amelyik magyarul is olvasható. 2001-ban (ugyancsak az Animus Kiadónál) megjelent A kviddics évszázadai is, amelyet a történet szerint Tudor Hushpush, a kviddicsjáték elismert szakértője írt. Rowling ennek a könyvnek a borítójára sem tette rá a nevét.

Forrás: MTI


Vidd hírét!