Karen Joy Fowler az idei PEN Faulkner-díjas

Vidd hírét!
  •  
  •  

Április 2-án, kedden közzétették a PEN Faulkner-díj idei győztetésnek nevét. A Madison Smartt Bell, Manuel Muñoz és Achy Obejas összetételű zsűri több mint 420, 2013-ban megjelent regény és novelláskötet közül összeállított, öt címet/szerzőt tartalmazó szűkített listáról választotta ki az az idei győztest. A zsűri döntése szerint a 2014-es díjat Karen Joy Fowler kapja a We Are All Completely Beside Ourselves című regényéért. A győztes 2014. május 10-én, a washingtoni Folger Shakespeare Könyvtárban sorra kerülő díjkiosztó ünnepség keretében veheti át a rangos díjat és a vele járó 15 ezer dolláros pénzjutalmat.


Karen Joy Fowler 1950-ben született az Indiana állambeli Bloomingtonban. Elsősorban a science-fiction és fantasy területén alkot. A Berkeleyben működő  Kaliforniai Egyetemen diplomázott politikatudományokból. Hét évet gyerekneveléssel töltött, majd táncot és kreatív írást tanult. Miután rájött, hogy nem igazán szeretne táncosként dolgozni, sci-fi-novellákat kezdett írni. Első elbeszélése 1985-ben jelent meg, egy évre rá pedig első novelláskötete is napvilágot látott Artificial Things címmel. 1991-ben első regénye is megjelent, ezt jelölték a Nebula-díjra. Akkor még nem, de később több alkalommal is elnyerte a Nebula-díjat, emellett más rangos díjakkal is kitüntették: World Fantasy-díjjal és Shirley Jackson-díjjal. Ő az egyik társalapítója a James Tiptree Jr.-díjnak. Érdekes módon legismertebb műve nem a sci-fi vagy a fantasy területén született, hanem szépirodalmi alkotás: a 2004-ben publikált – 2009-ben magyar fordításban is megjelent – A Jane Austin könyvklub című regénye tizenhárom hetet töltött a New York Times bestsellerlistáján, 2007-ben pedig Robin Swicord rendezésében film is készült belőle.

Fowler egyszer már közel állt ahhoz, hogy elnyerje a PEN Faulkner-díjat: Sister Noon című negyedik regénye szerepelt a 2004-es díj szűkített listáján. Akkor John Updike kapta a díjat, de tíz évvel később, 2014-ben Fowler is „révbe ért”. A We Are All Completely Beside Ourselves című, díjazott regénye az 1970-es években az Egyesült Államokban, Középnyugaton játszódik. A regény egy család története, amelyben a tudósként dolgozó szülők két gyerekük mellett egy csimpánzt is nevelnek, a pszichológiaprofesszorként dolgozó apa magatartáspszichológiai kísérlete keretében. A történetet az egyik lány, a huszonkét éves Rosemary Cooke meséli el. A regényt jelölték az idei Nebula-díjra is.

Fowler mellett a következő négy szerző szerepelt a szűkített listán: a perui származású Daniel Alarcón At Night We Walk in Circles című regényével, Percival Everett a Percival Everett by Virgil Russell című regényével, Joan Silber Fools című novelláskötetével és Valerie Trueblood Search Party: Stories of Rescue című novelláskötetével. A májusi díjátadó gálán a döntőben alulmaradt négy szerzőt is kitüntetik, ők fejenként 5000 dolláros pénzjutalomban részesülnek.

PEN Faulkner-díj (PEN/Faulkner Award for Fiction) az Amerikai Egyesült Államok egyik legrangosabb szépirodalmi kitüntetése, amelyet a PEN Faulkner Alapítvány (PEN/Faulkner Foundation) ad át. Az alapítványt az 1978-ban Nemzeti Könyvdíjjal kitüntetett Mary Lee Settle hozta létre 1980-ban, az első PEN Faulkner-díjat pedig 1981-ben Walter Abish kapta Német ez még? (How German Is It) című regényéért. A díjat évente adják át annak az amerikai szerzőnek, aki a zsűri szerint legjobb szépirodalmi művet írta az előző naptári évben. A hagyományosan a Folger Shakespeare Könyvtárban megtartott díjátadó keretében a győztes és a döntőbe jutott szerzők saját műveikből olvasnak fel. A PEN Faulkner-díjat közel 35 éves története során olyan neves szerzők kapták meg, mint Peter Taylor (1986), E. L. Doctorow (1990 és 2006), Philip Roth (1994 és 2007), Michael Cunningham (1999), Ha Jin (2000 és 2005) vagy John Updike (2004). Tavaly a mexikói származású Benjamin Alire Sáenz vehette át a díjat, Everything Begins and Ends at the Kentucky Club című regényéért.

 Forrás:  folger.edu, penfaulkner.org, karenjoyfowler.com, Olvasóterem, Wikipédia


Vidd hírét!
  •  
  •