Jön Saviano új könyve, a ZéróZéróZéró

Vidd hírét!
 
 

Április 30-án hosszas várakozást követően magyarul is megjelenik a Gomorra szerzőjének új könyve, a ZéróZéróZéró, amelyben az olasz oknyomozó újságíró a világot felforgató kokain útvonalát követi végig. A 7 évvel ezelőtt a nápolyi maffia, a camorra működését leleplező Roberto Saviano ezúttal a világot behálózó kokainkereskedelemről ad mélyreható és minden, a hétköznapi hírek hátterére és magyarázatára éhes olvasónak hiteles tudósítást. Gomorra világsiker volt, ötvenhárom országban összesen 10 millió példányban kelt el, de gyakorlatilag házi őrizetre ítélte a szerzőt: 2006 óta Saviano szünet nélküli rendőri védelem alatt él a camorra halálos fenyegetései miatt.

Roberto Saviano új könyve olaszországi megjelenésekor (olaszul 2013. április 5-én jelent meg) már 38 000 órát töltött rendőri védelem alatt. Jelenleg – egy 2013. októberi olasz híradás szerint – új személyazonosság alatt, új lakóhelyre költözött, hogy ismét hétköznapi életet élhessen. Elképzelhető, hogy ez az utolsó kötete. A szerző helyzetének rendkívülisége, első könyvének óriási hatása, valamint a mostani téma súlya az oka annak, hogy mind az európai, mind az amerikai kiadásokat várhatóan jelentős médiafigyelem kíséri ebben az évben. A ZéróZéróZéró 2013-ban csak Olaszországban, Svédországban, Hollandiában és Csehországban jelent meg, a németeknek 2014 februárjáig kellett várni Saviano új könyvére, több nagy európai és az amerikai kiadás is 2014-re csúszott a szerző rendkívüli helyzete miatt.

Az új könyv címében a három egymás melletti nulla a drog tisztaságára utal. A három nullás a legtisztább kokain. Regényszerűen megírt oknyomozó riportról van szó: a kokain kereskedelmének és fogyasztásának világméretű hálózatát mutatja be. A kötet rámutat a gazdasági világválság és a drogkereskedelem kapcsolatára is, azt fejtegetve, hogy a drogkereskedelemben megforgatott pénzek nélkül a legnagyobb nemzetközi pénzügyi szervezetek aligha élték volna túl a válságot. A ZéróZéróZéró egy bátor és kitartó kutatómunka eredménye. Felfedi a kokainkereskedelem sötét hálózatát, nem látható, de annál jelentékenyebb gazdasági szerepét, és ami a legmegdöbbentőbb: mindannyiunk életére gyakorolt közvetlen hatását.

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=ogeS3wIaWsM[/youtube]

Roberto Saviano 1979-ben született Nápolyban. Az elmúlt években írt könyvei az oknyomozó újságírás csúcsteljesítményei, könyveiről és életét, egzisztenciáját alapvetően korlátozó, bátor kiállásáról a legfontosabb európai írók is elismerően nyilatkoztak, Umberto Ecótól Salman Rushdie-ig. Az eltelt években több új kötete (oknyomozó és irodalmi egyaránt) is megjelent, és olyan díjakkal lett gazdagabb, mint a PEN és az Olof Palme-díj. Legfrissebb könyve is botrányokra és vitákra számíthat, mivel ugyanazzal a közeli látószöggel és erős kijelentésekkel dolgozik, mint a magyarul is olvasható Gomorra.


Vidd hírét!