Már címe is van az új Poirot-regénynek

Vidd hírét!
  •  
  •  

Amint arról 2013 szeptemberében már írtunk, Agatha Christie jogutódai rábólintottak a HarperCollins és Sophie Hannah tervére, és a brit írónő regénye, amelyben egy eddig ismeretlen Hercule Poirot-történetet mesél el, végre 2014 őszén megjelenhet. Jó hír a magyar olvasóknak, hogy a nemzetközi megjelenéssel szinte egyszerre jön a hazai kiadás is.


Agatha Christie hivatalos weboldalán május 8-án jelentették be a közelgő Poirot-kötet címét és szinopszisát. A The Monogram Murders a tervek szerint magyarul A monogram-gyilkosságok címen fog megjelenni az Európa Könyvkiadó gondozásában. A történet elején a belga mesterdetektívet egy rémült fiatal nő keresi fel, aki azt állítja, hogy meg akarják ölni, de könyörög a nyomozónak, hogy ne kutasson a gyilkosa után. Később kiderül, hogy egy divatos londoni szálloda három vendégét megölték, és a szájukba egy-egy mandzsettagombot helyeztek. Egy Poirot-sztoriban adja magát a kérdés: vajon van összefüggés a gyilkosságok és a fiatal nő között?

Sophie Hannah és Mathew Prichard (fotó: PhillipaGedge)

Mathew Prichard, Agatha Christie unokája el volt ragadtatva Sophie Hannah ötletétől, bár a döntést meghozni, miszerint az írónő halála után több mint 35 évvel engedélyezik egy Poirot-regény megjelenését, nem volt egyszerű. Elmondása alapján a részletes szinopszis, amelyből kitetszett Hannah hatalmas írói tehetsége és Agatha Christie könyvei iránti rajongása, végül elég volt ahhoz, hogy rábólintson a tervre. Sophie Hannah az első olyan író, aki engedélyt kapott Agatha Christie örököseitől arra, hogy egy regényében felhasználja Christie valamelyik karakterét, és Prichard tavaly szeptemberben sietett leszögezni azt is, hogy nem áll szándékukban hasonló lépést tenni Agatha Christie más karaktereivel.

„Abszolúte nem próbáltam utánozni Christie-t. Kristálytiszta, tűpontos, elegáns és csöppet sem szószátyár stiliszta, eleve kudarcra van ítélve, aki utánozni akarja. Én csak annyit szerettem volna, és remélem, sikerült is véghezvinnem, hogy Poirot hozzá méltó kihívást kapjon egy olyan krimiben, ami a korszak stílusában íródott” – nyilatkozta Sophie Hannah a regény írásáról.

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=HY_jkyR7t0c[/youtube]

Az utóbbi időben több elhunyt szerző hősét “hozták vissza” hasonló módon. Az idén jelent meg az új James Bond-regény, Philip Marlowe 2014-ben bukkan fel újra egy John Banville-regényben, a magyar olvasók egy eddig ismeretlen Sherlock Holmes-nyomozást is végigizgulhattak a közelmúltban Anthony Horowitznak és az Animus Kiadónak köszönhetően, s a legújabbak közül hamarosan Lisbeth Salanderrel találkozhatunk David Lagercrantz készülő könyvében. A jelenség nem újkeletű és nem ritka, az újra felbukkanó hősök (egész pontosan azok a regények, amelyekben egy-egy elhunyt sikerszerző hatalmas népszerűségnek örvendő szereplői tűnnek fel) eléggé megosztják az olvasókat. Mi nagy várakozással nézünk az új Poirot-regény elébe, és azt reméljük, hogy legalább akkora olvasói élményt nyújt majd, mint Anthony Horowitz A Selyemház titkával.

.


Vidd hírét!
  •  
  •