Bram Stoker-díjat kapott Stephen King

Vidd hírét!
 •  
 •  
 •  

Március elején írtunk róla, hogy a Horrorírók Szövetsége közzétette a 2013-as Bram Stoker-díj jelöltlistáit. Az elmúlt hétvégén a portlandi Oregonban, a World Horror Convention nevű rendezvény keretében sor került a győztesek nevének kihirdetésére és a díjak átadására is.


A legnagyobb érdeklődés talán a legjobb regény kategóriát övezte – amely általában amúgy is a legrangosabb kategóriának minősül az életműdíj mellett –, hiszen itt érdekes párharcnak lehettünk szemtanúi: a győzelemre esélyesek között apa és fia is szerepelt, azaz Stephen King és Joe Hill (eredeti nevén Joseph Hillstrom King). Előbbit Doctor Sleep című regényével, utóbbit NOS4A2 című regényével jelölték. A babér ezúttal az apának termett, hiszen a legjobb regényért járó Bram Stoker-díjat idén Stephen Kingnek ítélték oda. A győztes regény, a Doctor Sleep a nagy sikerű, 1977-ben megjelent regényének, A ragyogásnak a folytatása. A főszereplő Danny Torrance, akivel kisgyermekként ismerkedhettünk meg az előző kötetben. A regény idén ősszel a magyar olvasóközönséghez is eljut a szerző regényeit gondozó Európa Könyvkiadó jóvoltából. King ebben a kategóriában nagyobbik fia, Joe Hill mellett Lisa Mortonnal, Sarah Pinborough-val, F. Paul Wilsonnal és Christopher Rice-szal versenyzett a díjért.

A többi kategória győztesei:

 • legjobb első regény: Rena Mason The Evolutionist. A kórházi nővéri diplomával rendelkező Mason sokáig csak rajongója volt a dark fantasy, horror és sci-fi történeteknek, majd ő maga is írni kezdett. Több rövidprózai írása jelent meg, majd 2013-ban kiadta a The Evolutionist és az East End Girls című regényeit is.
 • legjobb ifjúsági regény: Joe McKinney Dog Days című regénye. A szerző számára nem ez az első Bram Stoker-díj, hiszen 2012-ben Flesh Eaters című regényével már elnyerte a díjat a legjobb regény kategóriában. A San Antonióban élő McKinney az írás mellett rendőrőrmesterként dolgozik.
 • legjobb képregény: Caitlín R. Kiernan Alabaster: Wolves című művéért. Az 1964-ben született, ír származású Kiernan a sci-fi és dark fantasy műfajokban alkot, írt regényeket, képregényeket, novellákat, és paleontológiai témájú tudományos tanulmányokat. Tavaly ő nyerte a Bram Stoker legjobb regénynek járó díját The Downing Girl című regényével. Emellett kétszer James Teptree Jr.-díjjal, illetve négyszer International Horror Guild Díjjal tüntették ki.
 • legjobb hosszúprózai fikciós mű: ebben a kategóriában Gary Braunbeck The Great Pity című regényét találták a legjobbnak. Az 1960-ban született Braunbeck 2005–2006 között a Horrorírók Szövetségének elnöke volt. Neki sem ez az első Bram Stoker-díja, 2007-ben például két kategóriában – legjobb antológia és legjobb fikciógyűjtemény – is ő kapta a díjat, 2003-ban és 2005-ben a legjobb rövidpróza kategóriában tüntették ki, 2006-ban a legjobb fikciógyűjtemény, 2010-ben pedig a legjobb nem fikciós mű kategóriában volt győztes. Kreatív írást tanít a pennsylvaniai Seaton Hill Egyetemen. Magyarul egyik írása olvasható a Sam Weller és Mort Castle által Ray Bradbury emlékére szerkesztett Árnyak és rémek című antológiában, amely 2012-ben jelent meg Magyarországon a Metropolis Media kiadásában.
 • legjobb rövidprózai fikciós mű: David Gerrold Night Train to Paris című novellája, amely a The Magazine of Fantasy & Science Fiction című folyóirat 2013. január-februári számában jelent meg. Gerrold a Star Trek-sorozatban megjelent könyveinek köszönhetően ismert. Magyarul Az emberiség nevében című regénye olvasható a Star Trek – Az új nemzedék című sorozatból.
 • legjobb forgatókönyv: Glen Mazzara a The Walking Dead című sorozat 3. évadjának utolsó, Welcome to the Tombs című részének forgatókönyvéért. A szóban forgó epizód 2013. március 31-én került képernyőre az Egyesült Államokban, a sorozat Magyarországon a Fox televízió műsorán követhető.
 • legjobb antológia: az Eric J. Guignard által szerkesztett After Death… című antológia. Az Audra Phillips által illusztrált kötet harmincnégy teljesen új történetet tartalmaz.
 • legjobb fikciógyűjtemény: Laird Barron The Beautiful Thing That Awaits Us All and Other Stories című gyűjteménye. A 2007-ben és 2010-ben egy-egy novelláskötetéért Shirley Jackson-díjjal kitüntetett, és számos rangos díjra (többek között Crawford, Sturgeon, World Fantasy, Bram Stoker, International Horror Guild és Locus) jelölt szerzőnek ez a harmadik novellagyűjteménye.
 • legjobb nem fikciós mű: William F. Nolan Nolan on Bradbury: Sixty Years of Writing about the Master of Science Fiction című könyve, amely a 2012-ben elhunyt neves sci-fi író, Ray Bradbury életrajza. Nolan elsősorban a Logan-sorozatának köszönhetően vált ismertté, amelynek a George Clayton Johnsonnal közösen írt első kötete, az 1967-es Logan futása magyarul is megjelent 1993-ben a Móra Ferenc Könyvkiadó gondozásában. Az 1928-ban született Nolan életműve azonban ennél sokkal szerteágazóbb, a regények mellett számos antológia szerkesztője, írt verseket, forgatókönyveket, és számos neves személyiségnek az életrajzát is megírta: Ray Bradbury mellett Dashiel Hammettnek, az autóversenyző Barney Oldfieldnek és Phil Hillnek, a színész Steve McQuinn-nek, valamint az Oscar-díjas filmrendező John Hustonnak.
 • legjobb verseskötet: Marge Simon, Rain Graves, Charlee Jacob és Linda Addison Four Elements című kötete. A négy Bram Stoker-díjas szerző közös kötetének témája a négy őselem: Addison a levegő, Graves a víz, Jacob a tűz és Marge a föld köré építi fel verseit.

A felsorolt tizenegy kategória mellett az életműdíjat is átadták. Ebben a kategóriában a győztesek nevét már idén márciusban közzétették, és akárcsak az elmúlt hat évben, most is két személy vehette át a díjat: Stephen Johnson szerkesztőként – több mint 125 kötetet szerkesztett egyedül vagy szerkesztőtársakkal –, R. L. Stine pedig szerzőként – „a gyerekirodalom Stephen Kingje” névvel is szokták illetni – kapta meg a díjat. Ezzel olyan neves szerzőkkel együtt tudhatják magukénak ezt a díjat, mint Anne Rice, Joyce Carol Oates, Ray Bradbury, Chelsea Quinn Yarbro, Ramsey Campbell, Peter Straub vagy éppen Stephen King.

Akárcsak tavaly, idén is díjaztak a hagyományosnak számító kategóriák mellett három külön kategóriában:

 • Ezüst Pöröly-díj:  Norman Rubenstein. Az 1996-ban alapított díjat olyan önkéntesek kaphatják meg, akik nagy mennyiségű munkával, sokszor a háttérben tevékenykednek a Horrorírók Szövetsége érdekében.
 • Richard Laymon elnöki díj: J. G. Faherty. A Horrorírók Szövetségének korábbi elnökéről elnevezett, 2000-ben alapított díjat olyan személyek kaphatják meg, akik önkéntesként odaadóan és példamutatóan segítik a Szövetség munkáját.
 • szaksajtó díja: Gray Friar Press, Whitby, Egyesült Királyság. A díjat kiemelkedő kiadói tevékenységekért és a műfaj támogatásáért adják át.

Bram Stoker-díj (Bram Stoker Award) a horror műfajának legrangosabb irodalmi kitüntetése. Drakula szerzőjéről elnevezett díjat 1987-ben alapította a Horrorírók Szövetsége (Horror Writers Association – HWA). Legelőször 1988-ban osztották ki. Az adott évi díjra az előző évben megjelent művek esélyesek, amelyek a horror műfajában születtek és angol nyelven jelentek meg. A hasonló természetű díjakra jellemző versenyhelyzetet enyhítendő, a díjat nem „az év legjobb” műveiért adják át, hanem „kiemelkedő teljesítményért”. A díj szellemiségének megfelelően tehát elsősorban nem a sikerlistás könyvek díjazása a cél, hanem a minőségi művek jutalmazása. Arra is van példa, hogy megosztott díjakat osztanak ki, éppen azért, hogy minél több tehetséges író díjazására lehetőség nyíljon. Maga a díj egy miniatűr, nyolchüvelykes kísértetkastély, amelyet Harlan Ellison író és Steven Kirk szobrászművész tervezett, a HWA felkérésére. A kísértetház ajtaja nyitható, ide szerelik be a nyertes nevét és a díjazott mű címét feltüntető rézplakettet.

Források: horror.org, Olvasóterem, Wikipédia


Vidd hírét!
 •  
 •  
 •