Elhunyt Daniel Keyes

Vidd hírét!
  •  
  •  

A világhírű Virágot Algernonnak szerzője életének 86. évében, 2014. június 15-én, vasárnap hunyt el dél-floridai otthonában egy tüdőgyulladás szövődményei miatt. Daniel Keyes egy évvel felesége, Aurea Georgina Vazquez halála után távozott az élők sorából. Hatvanegy évig voltak házasok.


Daniel Keyes New Yorkban született 1927. augusztus 9-én. A középiskola elvégzése utána beiratkozott az egyetemre, de 17 évesen bevonult a haditengerészethez, és a tanulmányait csak 1950-ben folytatta. Pszichológia szakon végzett, majdMarvel Science Stories szerkesztőjeként kezdett dolgozni, ahol Stan Lee-vel, a Superman-képregény alkotójával is dolgozott. Később az Entertaining Comics főállású írója lett, de mellette állami iskolákban, többek között kisegítő osztályban is tanított. A 60-as években a detroiti Wayne Állami Egyetemen kreatív írást oktatott, az Ohiói Egyetemen pedig a kreatív írás mellett angol nyelvet és irodalmat is tanított.

Legismertebb regényét, a Virágot Algernonnak címűt egy 1959-ben publikált novellából írta meg. A novelláért 1960-ban Hugo-díjat kapott, a regény pedig 1966-ban jelent meg először. A történet egy szellemi fogyatékosról szól, akinek szellemi képességei egy operációnak köszönhetően átmenetileg rendkívülivé válnak. A könyv 1966-ban megkapta a legjobb regénynek járó Nebula-díjat. A történetből forgatott film főszereplője, Cliff Richardson alakítását pedig 1969-ben Oscar-díjjal ismerték el.

Keyes önéletírása szerint a Virágot Algernonnak bekezdésnyi szinopszisból született, amelynek eredetileg Brainstorm volt a címe. A regényben Charlie, a mindenesként dolgozó férfi, aki egy nyolcéves gyermek értelmi színvonalával bír, aláveti magát egy műtétnek, amelynek révén hamarosan szuperintelligenssé válik. A kísérleti műtét hatása azonban nem tartós, így Charlie, akárcsak Algernon, az először sikeresen intelligenssé változtatott laboratóriumi egér, visszasüllyed eredeti állapotába. A megindító történet a kitartásról, tudásvágyról, egy szellemileg visszamaradt ember gondolatairól, szeretetéhségéről világszerte hatalmas sikert aratott. 27 nyelvre fordították le és több mint ötmillió példányban kelt el. A szellemileg visszamaradottak kezelésével kapcsolatos témája miatt az Egyesült Államokban tananyagként használják.

Keyes utolsó regénye éppen a közelmúltban jelent meg magyarul az Alexandra Kiadó gondozásában. A Jóslatok az őrültek házából egy izgalmas pszichológiai thriller, amelyben a szerző, akárcsak a többi könyvében, az elme titkait kutatja. Így ezzel magyarul Daniel Keyes majdnem összes könyve olvasható. Korábban a szerzőtől megjelent Az ötödik Sally, a Billy Milligan háborúi, a Szép álmokat, Billy!, az Érintés és a Bűnös-e Claudia? is.

Forrás: BBC, MTI


Vidd hírét!
  •  
  •