Thriller-díjat kapott Scott Turow

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az elmúlt hétvégén adták át az Egyesült Államokban a Thriller-díjakat. A július 12-én a New York-i Grand Hyatt Hotelben megszervezett IX. ThrillerFest keretében több kategóriában is díjaztak. Az életműdíjként számon tartott Thrillermester-díjat a jogi krimi új hullámát elindító Scott Turow kapta, aki 1987-ben megjelent Ártatlanságra ítélve című regényével robbant be a köztudatba, azóta pedig további kilenc regényt írt. Magyarul a debütáló regénye, annak folytatása, az Ártatlan (Agave Könyvek, 2013), valamint a Beismerő vallomás (Gabo Könyvkiadó, 2001) olvasható. Első regényéből Alan J. Pakula rendezésében, Harrison Forddal a főszerepben 1990-ben sikeres mozifilm is született.


Scott Turow: Thrillermester-díjas

Turow orosz származású zsidó család gyermekeként született 1949-ben Chicagóban. Az Amherst College-ben diplomázott 1970-ben, majd két évig kreatív írást tanult a Stanfordi Egyetemen. 1975-ben bejutott a Harvard jogi karára, ahol 1978-ban szerzett diplomát. 1986-ig helyettes államügyész volt Chicagóban, ahol számos magas szintű korrupciós ügyben dolgozott. 1986-ban felhagyott az ügyészi pályával és jogi krimiket kezdett írni. Írói pályája sikeres volt, 1987-ben megkapta a Nemzetközi Krimiírók Szövetségének Ezüsttőr-díját (Silver Dagger), 1999-ben pedig a Personal Injuries című regényét a Time magazin a legjobb fikciós szórakoztató irodalmi regénynek választotta. Az írás mellett a jogi szakmában is aktív, a Dentons nevű nemzetközi ügyvédi iroda partnereként dolgozik, emellett Chicago állam volt kormányzója kinevezte a halálbüntetés reformjával foglalkozó bizottságba, továbbá Illinois állam Etikai Bizottságának első elnöke is volt.

Az Thrillermester-díj mellett további hét kategóriában adták át a Thriller-díjat. Kiosztottak még egy életmű-jellegű elismerést, az Ezüst (Pisztoly)golyó-díjat, amelyet a közösségért tett erőfeszítésekért ítélnek oda a műfajban alkotó szerzők számára. Idén Brenda Novak volt a díjazott, aki pályafutása során több mint 50 regényt írt, amelyek összesen több mint négymillió példányban keltek el. Amikor nem írással vagy a családjával tölti az idejét, Brenda személyes honlapján támogatásokat gyűjt a cukorbetegség kutatására – kisebbik fiát öt éves korában diagnosztizálták a betegség 1-es típusával. Eddig mintegy 6,1 millió dollárt sikerült összegyűjtenie erre a célra.

A legjobb keménytáblás regény kategóriában a Kanadában született Andrew Pyper The Demonologist című hatodik regényét díjazták. A történet főszereplője egy démonológus professzor, David Ulmann, aki kételkedő tudósból válik hívővé egy hátborzongató és rejtélyekkel teli velencei kalandot követően. A regény Kanadában bestseller lett, az Amazon pedig az elmúlt év húsz legjobb könyve közé választotta. Ebben a kategóriában jelölték többek között Stephen King Álomdoktor című regényét is, amely magyarul ebben a hónapban jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában, Lee Child Nincs visszaút című regényét, amely még a tavaly megjelent a General Press Kiadó Világsikerek sorozatában,  Linda Castillo Utolsó lélegzet című regényét, valamint a Douglas Preston és Lincoln Child szerzőpáros Fehér tűz című regényét, amelyeket szintén a General Press adott ki 2014-ben. A jelöltlistán szereplő másik két szerzőtől – Lisa Gardnertől és Owen Laukkanentől – szintén olvasható két-két könyv magyar fordításban.

A legjobb eredeti puhafedelű regény kategóriában Jennifer McMahon The One I Left Behind című regényét találták a legjobbnak. A regény egy sikeres építész, Reggie története, akinek anyja tizenhárom éves korában egy Neptune nevű sorozatgyilkos feltételezett áldozatául esett. (A test soha nem került elő, mindössze a nő kezét hagyta ott a gyilkos a rendőrség lépcsőjén.) Huszonöt évvel a szörnyű eset után Reggie telefonon értesül, hogy anyja életben van. Ezt követően kénytelen szembenézni hátrahagyott múltjával és Neptune nyomába eredni.

A legjobb első regény díjával Jason Matthewst tüntették ki Red Sparrow című regényéért. A korábban CIA-ügynökként dolgozó Matthews az idén az Edgar Allan Poe-díjat is elnyerte regényével, amely egy napjainkban játszódó orosz-amerikai kémtörténet, egy orosz kémnő, Dominika Egorova, és egy fiatal CIA-ügynök, Nathaniel Nash halálosan komoly kettős játéka.

A legjobb eredeti e-book kategóriában Rebecca Cantrell The World Beneath című regénye lett a győztes, a legjobb ifjúsági regény díját pedig Cristill Terrill All Our Yesterdays című regénye kapta. Az egyetlen rövidprózai kategóriában a legjobb novella nyertesét tüntették ki: az idén Twist Phelan vehette át a díjat Footprints in the Water című művéért.

A Thriller-díjat 2006 óta adja át a Nemzetközi Thrillerírók Szövetsége (International Thriller Writers – ITW). A szervezetet 2004-ben alapították a bűnügyi- és detektívirodalom egyik legrangosabb konferenciája, a Bouchercon az évi, 35. évadja keretében. Az alapító elnökök Gayle Lynds és David Morrell voltak. A díjat  az előző naptári évben angol nyelven megjelent művekért adják át. A tavalyi évhez hasonlóan, az idén is kevés olyan szerzőt díjaztak, akiknek regényei magyarul is olvashatók. Korábban azonban olyan neves szerzők vehették át a Thriller-díjat, mint Jack Higgins, Ken Follett, James Patterson, David Morrell vagy Anne Rice – ők életműdíjat kaptak –, vagy Thomas Harris, Joseph Finder, Stephen King, Lisa Gardner, Robert Harris, Jeff Abbott, vagy John Sanford – őket egy-egy regényükért tüntették ki.

Szintén a múlt hétvégén került sor egy másik szórakoztató irodalmi elismerés átadására is, ezúttal a keményebb műfajban: a pszichothriller, horror és dark fantasy egyik legrangosabb elismerésének számító a Shirley Jackson-díjakat július 13-án a Massachusetts állambeli Burlingtonban szervezett 25. Readercon keretében adták át. A díjat 2007 óta osztják ki az előző évben megjelent alkotásokért, hat kategóriában: ezek közül kettő hosszúprózai, kettő rövidprózai, kettő pedig gyűjteményes köteteknek járó kategória. A győztesek kilétéről profi írókból, szerkesztőkből, kritikusokból és akadémikusokból álló zsűri dönt.

A legjobb regény díját Robert Jackson Bennett vehette át American Elsewhere című művéért. Az 1984-ben született Bennett 2010-ben már elnyerte a díjat Mr. Shivers című regényével, amelyért egyébként Brit Fantasy-díjjal is kitüntették. Második, The Company Man című regénye Philip K. Dick- és Edgar Allan Poe-díjat nyert, a The Troupe című harmadik regényét pedig a Publishers Weekly a 2012-es év legjobbjai közé választotta a sci-fi/fantasy/horror kategóriában. Az American Elsewhere főszereplője egy kiégett exzsaru, Mona Bright, aki az új-mexikói Winkben örököl egy házat apja halála után. A kisvárosban a csendes utcákat szép házak szegélyezik, azonban minden más furcsa a városban, az égbolt, a lakók, de még a bűntények is. Ahogy Mona megpróbálja feltárni a múltat, világrengető rejtélyre bukkan.

A legjobb kisregény kategóriában Veronica Schanoes Burning Girls című művét díjazták. A 2013-ban megjelent alkotás egy elbűvölő dark fantasy történet egy zsidó lányról, akit nagyanyja gyógyítónak és boszorkánynak nevelt egy egyre ellenségesebb környezetben, a XIX. századi Lengyelországban. A lánynak a kozákok által jelentett fenyegetésen túl a családját veszélyeztető démonnal is szembe kell néznie. A kisregényt jelölték az idei Nebula-díjra is.

A legjobb novellának Greer Gilman Cry Murder! In a Small Voice című írását választotta a zsűri, a legjobb kisnovellának pedig Sam J. Miller 57 Reasons for the Slate Quarry Suicides című írását. Előbbi a Small Beer Press kiadásában jelent meg, utóbbi a Nightmare Magazine 2013 decemberi számában. Gilmannek nem az ez első rangos díja, amit pályafutása során nyert, 2004-ben ugyanis World Fantasy-díjat, 2009-ben pedig James Tiptre Jr.-díjat kapott.

A legjobb egyszerzős novellagyűjtemény kategóriában megosztott díjat adtak át: Christopher Barzak Before and Afterlives, Nathan Ballingrud pedig North American Lake Monsters című kötetéért vehette át az elismerést. Barzakot 2008-ban a legjobb elsőregényes fantasy szerzőnek járó Crawford-díjjal tüntették ki, Ballingrud pedig – akinek ez az első gyűjteményes kötete –, 2007-ben már elnyerte a Shirley Jackson-díjat The Monsters of Heaven című novellájával. A hatodik kategória, amelyben kiosztották a díjat, a legjobb szerkesztett antológia: itt Joseph S. Pulver, Sr. Grimscribe’s Puppets című gyűjteménye lett a győztes, amelyben a szerkesztő huszonegy szerzőtől válogatott össze horror és dark fantasy novellákat. A kötet szerepelt az idei Bram Stoker-díj szűkített listáján az antológia kategóriában.

Akárcsak a Thriller-díj esetében, a Shirley Jackson-díj díjazottjai között is kevés Magyarországon ismert szerző van, magyarul pedig még egyiküktől sem jelent meg semmi. A díjazott – és a kategóriák szűkített listáin szereplő – művek között azonban van néhány, ami kimondottan érdekesnek tűnik, és csak remélni lehet, hogy előbb-utóbb lecsap néhányukra valamelyik hazai kiadó is.

Források: thrillerwriters.org, shirleyjacksonawards.org, readercon.org, sfmag.hu, Amazon, Wikipedia, Olvasóterem


Vidd hírét!
  •  
  •