Könyvek alapján készült sorozatok

Vidd hírét!
  •  
  •  

Egyszerre több olyan sorozat is fut különböző hazai és külföldi tévécsatornákon, amelyek egy-egy regény alapján készültek – vagy éppen futottak az elmúlt években, esetleg hamarosan a tévék képernyőire kerülnek, akár itthon, akár a tengerentúlon. A legtöbb ilyen jellegű összeállítás a Trónok harcával kezdődik, de itt álljunk meg egy percre, és ezt vegyük sokkal jobban nagyító alá. Nem a Trónok harca típusú könyv-tévésorozat párosra gondoltunk, amikor az alábbi cikket összeállítottuk, hiszen a Trónok harca (és néhány más sorozat is) egy külön kategóriát képez. A Trónok harca esetében a könyv(sorozat) és a tévésorozat egymással párhuzamosan készül, és nincs rálátásunk arra, hogy az egyik alkotás milyen mértékben befolyásolja a másikat. Ugyanebbe a kategóriába tartozik például Charlaine Harris True Blood c. regényfolyama és az abból készült tévésorozat, de valamelyest ide sorolható Lisa Jane Smith Vámpírnaplók c. regénysorozata vagy Jeff Lindsay Dexter-szériája.

Van egy másik kategória is, amely esetében a tévésorozat egy olyan regény alapján készül(t), amelyet a szerző tulajdonképpen befejezettnek tekint. Egy ilyen regény jelenik meg augusztus közepén az Agave Könyvek gondozásában, ez Robert Littell tollából a Legendák.

A CIA terepen dolgozó ügynökéből magánnyomozóvá lett Martin Odum múltbeli identitásai – avagy a CIA szóhasználatával élve: „legendái” – labirintusában Robert Littell: Legendák (Agave, 2014) bolyong elveszetten. Gyakran teszi fel magában a kérdést: vajon ő tényleg Martin Odum? Nem inkább Dante Pippen, az IRA robbantási szakértője? Vagy Lincoln Dittman, az amerikai polgárháború kutatója? Mialatt élete nyugodtabb pillanataiban ezen töpreng, és hol többszörös személyiségzavarra, hol gondosan elvégzett agymosásra gyanakszik, különös megbízást kap egy fiatal orosz nőtől: kerítse elő váratlanul és titokzatos módon eltűnt sógorát, hogy izraeli felesége végre elválhasson tőle.

Odum továbbra se tudja, hogy ki ő valójában, és bízhat-e bárkiben, de újra életre kelti magában a szunnyadó ügynököt, hogy elvégezze a munkát. Beutazza a földgolyót, s közben számos veszéllyel kell szembenéznie, ám egyik sem olyan hátborzongató, mint „a tükörképek rengetege”, hiszen ott bolyongva a múlt felidézése éppúgy végzetes lehet, mint a felejtés.

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=HjYYQP6DNP8[/youtube]

A Legendákból a Fox 21 készített tévésorozatot Sean Beammel a főszerepben, amely az amerikai TNT csatornán egy nappal ezt követően debütál, hogy itthon megjelenik a regény. A filmsorozat producerei között Howard Gordon neve is felbukkan, ő alkotta a nálunk is futó Homeland c. sorozatot, de forgatókönyv- és regényíróként is bemutatkozott már. A sorozat némiképp eltér a könyvtől: Martin Odum nem a CIA hanem az FBI alkalmazásában áll(t) és éppen visszatér a szövetségiekhez dolgozni. A szériát nagy várakozás előzi meg a tengerentúlon is – mi egyformán kíváncsiak vagyunk a tévésorozatra és a regényre is.

Szintén újdonság a Geopen Könyvkiadónál nemrég megjelent A hátrahagyottak, Tom Perrotta legújabb regénye, amely Tom Perrotta: A hátrahagyottak (Geopen, 2014)angolul 2011-ben, magyarul pedig 2014-ben látott napvilágot. A könyv tulajdonképpen komoly kérdéseket boncolgat: mi történik, ha egyszer csak hirtelen, minden előzmény, majd magyarázat nélkül, egyik pillanatról a másikra eltűnnek emberek? Hova lesz valaki szeretteink, barátaink, szomszédaink közül, aki az imént még kéznyújtásnyira volt tőlünk? Gondolunk rá, hogy ez lenne a Bibliában megjövendölt elragadtatás? És mi lesz velünk, akik itt maradtunk? Szóval ezekkel a kérdésekkel szembesülnek Tom Perrotta regényének szereplői, egy amerikai kisváros, Mapleton lakói. Van, aki összeomlik, van, aki megpróbálja folytatni vagy újrakezdeni az életét; van, akit lesújt a tudat, hogy nem került a méltó elragadottak közé, s van, aki már az elragadtatást követő és az utolsó ítélet napját megelőző pusztulás tudatával egy bűnbánó szekta tagja lesz. A kivételes alaphelyzet a misztikum műfajába sorolja a regényt, miközben ízig-vérig valóságos emberekről szól, akik szeretnek, boldogok vagy szenvednek, keresik helyüket a világban, élnek.

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=ct3G_W5jnBI[/youtube]

A regény megfilmesítéséért az HBO jelentkezett be 2011 augusztusában, nem sokkal azelőtt, hogy a regény a tengerentúlon megjelent volna. Perrottát megnyerték forgatókönyvírónak és producernek. A széria főszereplője bizonyos Kevin Garvey (Justin Theroux alakítja), kétgyerekes apa és rendőrfőnök, a cselekmény pedig három évvel azt követően játszódik, hogy az emberiség 2%-a minden magyarázat nélkül eltűnt. A sorozatot itthon is követhetik az HBO előfizetői.

Álljon a sorban egy olyan példa is, ahol a regény nem a szó szoros értelmében vett regény, és a sorozat a közeljövőben debütál a televíziók képernyőin – Elizabeth Strout: Kisvárosi életek (General Press, 2010)vagyis még nem látható. Elizabeth Strout tizenhárom történetet tartalmazó Kisvárosi életek c. könyve novelláskötetként, de akár regényként is olvasható, hiszen az egyes darabokat Olive Kitteridge központi alakja fogja össze. Az idős asszony, Maine állam egy óceánparti kisvárosában tanított matematikát. A nagydarab, kemény Olive szenvedélyességével, zsarnoki természetével, gyötrődéseivel olyan figura, aki hol főszereplőként, hol rezonőrként jelenik meg a könyvben. A Kisvárosi életek nem pusztán az öregedő embert körülvevő világot tárja az olvasó elé, Olive Kitteridge történeteiben a szűkölő szeretetéhség, a másikba való görcsös kapaszkodás, a magára maradás, az örökös remény minden korosztály, minden kapcsolat állandó velejárója. A történetek érzelmességét, olykor melodrámáját Elizabeth Strout csodálatos stílusérzékkel írja fölül a főszereplő szigorú erejével, és az emberi természet rejtélyességének, a kapcsolatok reménytelenségének tapasztalatával. Ehhez a távolságtartó, néhol sprőd megfogalmazáshoz az óceán nyílt horizontját megbontó halászkikötők, apró fehér házakkal pöttyözött virágzó kertek adják a hátteret. A természet líraisága az örök körforgásba vetett hitnek, a tönkrement, elhaló kapcsolatokat váltó újabb egymásra találásoknak mégis állandó jelenlétét erősíti ebben a különös, karcos szépségű könyvben.

Elizabeth Strout kötetéből is az HBO készít mini-sorozatot, amely a tervek szerint 2014 telén debütál a képernyőkön. A sorozat címe Olive Kitteridge lesz, a címszerepet pedig Frances McDormand játssza majd, de Bill Murray is főszerepet kapott a szériában.

Ahogy arról már korábban is hírt adtunk, a 2000-es évek egyik legsikeresebb fantasyjéből, Susanna Clarke A hollókirály című regényéből hétrészes tévésorozatot készít a BBC. Az angolul 2004-ben publikált regény a Napóleoni háborúk idején játszódik két varázslóval a főszerepben, akik először arra használják fel az erejüket, hogy segítsék Angliát, de végül egymás ellen fordulnak. A kötet óriási sikert aratott, megnyerte a Hugo-, World Fantasy-, Locus-, Mythopoeic- és British Book-díjakat, az amerikai Time magazin az év könyvének választotta, és jelölték a rangos Booker-díjra is. A könyv magyarul az Agave Könyvek gondozásában jelent meg 2006-ban, de ma már nem kapható még antikváriumokban sem.

A regény 1806-ba röpíti az olvasót. Anglia minden erejét lefoglalja a Napóleonnal vívott háború, a gyakorlati mágia pedig már évszázadok óta feledésbe merült a szigetországban. De az egykoron oly nagyszerű varázslás történelmét kutató tudósok egy napon hirtelen felfedezik, hogy mégis van egy varázsló, aki a gyakorlatban igenis használja a mágiát: a Hurtfew apátságban, a világtól elvonultan élő Mr. Norrell. Amikor felkérik, hogy mutassa be tudását, Mr. Norrell varázslatot bocsát a Yorki katedrálisra, mire a szobrok beszélni és énekelni kezdenek. A hír villámgyorsan eljut Anglia utolsó szegletébe is. A mágus pletykáktól övezve Londonba utazik, ahol feltámaszt egy gyönyörű, halott fiatalasszonyt, majd a kormány kérésére beavatkozik a háborúba: szellemhajói halálra rémítik a franciákat.

A regény megfilmesítése az évek során többször felmerült, de végül sosem készült el. A BBC One 2012 novemberében jelentette be, hogy megszerezte a könyv megfilmesítési jogait, és mini-szériát tervez a BBC számára. A BBC a rendezői székbe Toby Haynes ültette, az első csapó 2013. október végén csattant Yorkshire-ben, de forgattak Kanadában és Horvátországban is. A hírek szerint a sorozatot Kanadában a Space, az Egyesült Államokban a BBC America fogja vetíteni. Remélhetőleg itthon is műsorra tűzi majd valamelyik csatorna.

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=f_Y5YeYrqUk[/youtube]

Stephen King A Búra alatt című regénye angolul 2009 novemberében jelent meg, itthon 2012-ben látott napvilágot az Stephen King: A Búra alatt (Európa, 2012)Európa Könyvkiadó gondozásában. A horror koronázatlan királya felejthetetlen figurákat teremtett ebben a regényében is. A helyszín egy békés kisváros, Chester’s Mill, ahol Dale Barbara, iraki veterán, gyorséttermi szakács összetűzésbe keveredett a városka legnagyobb hatalmú emberének a fiával és a barátaival. Szerencséjére a rendőrfőnök nem a befolyásos apának hitt, hanem neki. De Barbie tanult a történtekből: úgy dönt, továbbáll. Olyan sok a hasonló kisváros, és közepesen sült hamburgert készítő szakácsra mindenhol szükség van. Számításába egyetlen hiba csúszik – a Búra, amely váratlanul, a derült égből ereszkedik alá, és elvágja Chester’s Millt a külvilágtól. És ahogy az emberek lassan felfogják, hogy a láthatatlan, de nagyon is valóságos akadály ott van és ott marad, kiderül, hogy Chester’s Mill nem is olyan békés hely.

A kisvárost a külvilágtól elszigetelő láthatatlan burok ötlete nagyon hamar megragadta a tévés szakmát is, A Bura alatt c. széria első évada Amerikában 2013. június 24-én debütált a CBS-en. A producerek között Steven Spielberg neve mellett Stephen King is felbukkan – de ott van még Jack Bender (a Lost jónéhány epizódjának a rendezője) és Neal Baer is (a Vészhelyzet közel 20 epizódjának a szerzője). A sorozat itthon a Pro4-en követhető, a CBS a 13 részes első évad sikerét követően berendelte a második évadot is, amelyen az amerikaiak már izgulhatnak.


Vidd hírét!
  •  
  •